Foto: Karl Melander

Hitta nya sidor av Gotland: våra ö-guider tipsar om guldkornen för hela familjen

Vad finns utanför Ringmuren? Gotlandsälskaren Li Svärd Edwall och hennes familj guidar till öns alla pärlor för sommarens bästa semester.

När du kör av Gotlandsfärjan har du två val, antingen stannar du i Visby och trängs med alla turister, eller så rör du dig ut på ön och får vara i fred.

Dina guider: Li Svärd Edwall, stylist, Nisse Edwall, bloggare och poddare, med barnen Manne och Joel.

I vår familj lämnar vi Ringmuren bakom oss så fort vi kan. Gotland är nämligen väldigt mycket mer än en gammal mur runt rosbeklädda stenhus från medeltiden. Men frågan är då vad man ska göra när man har lämnat kallbadhus, domkyrkor, vindlande gränder och sommaröppna restauranger bakom sig? Jo, massor!

Upptäck

Bungenäs, Fårösund. Underbar liten halvö uppe vid Fårösund. Tidigare kalkbrott, som senare blev militärt övningsområde och som numer är öppet för allmänheten. Låna cyklar eller gå sista biten (biltrafik förbjuden) fram till ”base camp”, det vill säga gamla kalkladan och tidigare Konsumbutiken. Numera inhyser stället bland annat ett kafé precis vid vattnet. Ta ett glas rosé på de gamla militärsängarna uppställda vid strandkanten och njuuut.

"Dyk in i kalkbrotttshuset som står i vatten"

Smöjen, Lärbro. Tidigare kalkbrott precis invid havet i Hellvi, som går att bada i! Har du simvana kan du dyka in i kalkbrottshuset som numera står i vatten. Spännande att uppleva med simkunniga barn. På huset har folk målat graffiti, vilket skapar en mäktig ödehuskänsla.

Smöjen kalkbrott är perfekt att utforskat har folk målat graffiti, vilket skapar en mäktig ödehuskänsla.

Karlsöarna. Stora Karlsö tar du enkelt en båt till via Klintehamn. Stanna under en heldag och titta på fåglarna, eller sov över om du vill maxa naturupplevelsen. Du kan bada i kalkstensbrott, strosa på vackra ängar och upptäcka stenåldersgrottor.

Upplev

Lummelundagrottorna, Lummelundsbruk. Kanske det vanligaste Gotlandstipset, men har du inte varit här är det värt ett besök. Grottvandra på olika vis, det finns också specialvandringar för barnen. Kom i tid, innan kön ringlar lång.

LÄS OCKSÅ: Sveriges 10 bästa familjecampingar

Stora Karlsö är värt en övernattning.

Linnéstigen, Östergarn. Östergarn är vår hemvist under sommaren. För att nå natur- och kulturstigen Linnéstigen längs med Närsån utgår du från gamla Skolhuset i Östergarn (intill kyrkan, där Linné började sin färd 1741). Se till att tanka några koppar kaffe och deras sinnessjukt goda kardemummabullar innan du ger dig ut på långprommis. Enkel rutt på 4,5 km genom vacker natur, som avslutas vid Gammelgarn kyrka. Är du sugen på en enklare eller längre sträcka, så finns det också.

Gotska Sandön, nationalpark. Det tar cirka två timmar med färja att nå denna sandtäckta miniö, så planera för att stanna en natt eller två, det finns flera olika övernattningsalternativ. Du får själv ta med dig mat och det är en utmaning att pulsa i sanden, men det är en naturupplevelse utöver det vanliga.

Kicka igång hösten med amelias träningsresa till Mallorca 15-22 september, 2017! 

Stränder

Sandviken. Vidsträckt och barnvänlig strand i naturreservat, med tillhörande fik, restaurang och kiosk. Långgrunt, vilket uppskattas av barnen. Sysne fiskeläge ligger intill, avsluta med perfekt rökta räkor på papptallrik vid vattnet.

Ta en heldag med barnen vid Sandviken.

Ljugarn. Bred och härlig superstrand i otroligt mysiga och gammelturistiga (tänk 1950-tal) omgivningar med volleybollnät, minigolfbana och restaurang för härlig after beach. Blir djupt rätt fort, så håll koll på de mindre barnen.

Åminne. Bred och familjär sandstrand med restaurang, fik och kiosk. Barntätt! Pool finns, för dem som vill ha ombyte eller bada ytterligare en vända på väg till eller från bilen.

Restauranger

Cantinas y casitas, Gothem Magnuse 278. I Gothem ligger denna avslappnade mexikanska pärla med möjlighet till övernattning. Hugg några tacos och Coronas på vägen hem från Åminne. Prisvärt och supergott!

"Hugg några tacos och coronas på vägen hem - supergott!"

Hamnkrogen, Östergarn Herrviks hamn 173. 2013 brann krogen ner till grunden och fick efter återuppbyggnad nya ägare och yngre publik. Ta en glass och strosa längs med fiskeläget och bortöver Kuppen. Det är en otroligt my- sig och dramatisk liten kustremsa, avsluta därefter med en drink och middag på Hamnkrogen.

Skål! Hamnkrogen som ligger vid en spännande kustremsa har en ung publik.

Krusmyntagården, Krusmyntavägen 4. Gillar du helgrillat lamm och buffé är det här stället för dig. Perfekt middagsställe för större sällskap och lössläppt häng intill havet med massor av mat. Du hittar också en underbar örtagård med 200 växter att shoppa av och titta på. Perfekt att göra med barnen.

Tips! Du tar dig enklast runt med bil på Gotland – det går såklart att ta sig runt via buss, men det kräver mer planering. Hyr bil på fastlandet och ta med på färjan eller passa på att hyra en direkt i hamnen. Cykel kan du hyra på exempelvis Gotlands cykeluthyrning.

Av Li Svärd Edwall & Nisse Edwall, Foto: privat, IBL, Stora Karlö.se

LÄS OCKSÅ: Alicia Vikander om kometkarriären: – Vi hade råttor i köket

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!