Vill du bo i en sko eller på en helt öde paradisö? Här är världens 12 coolaste semesterboenden just nu

Varför inte semestera i en trädkoja, ett flygplan eller en jättesnäcka? Gör resan till ett verkligt minne för livet genom att välja ett riktigt coolt boende – det behöver inte kosta mer än 10 kronor per natt! Här är 12 semesterresmål utöver det vanliga som just nu ligger ute på sajten Airbnb.

1. Bo i en sko i Tasman, Nya Zeeland Omgivet av hasselnötsträd ligger det här okonventionella boendet. Gästerna som checkar in i skohuset utlovas en romantisk vistelse och kan njuta av öppna spisar både inomhus och utomhus. Priset? Från drygt 1600 kronor per natt.

2. Sväva på moln i Teuge, Nederländerna Har du högtflygande planer för semestern? Då kan det här boendet vara något för dig. Ett helt flygplan har byggts om till en lyxig svit, där du kan hänga i cockpiten eller mysa i en jacuzzi. Planet står i den lilla flygorten Teuge och att bo i det kostar runt 3300 kronor per dygn.

3. Lev som Robinson Crusoe på Nanuku Levu, Fiji En alldeles egen paradisö i Stilla havet kan bli ditt nästa semesterresmål för knappt 3400 kronor per natt. Nanuku Island är cirka 4 hektar stor och täckt av kokospalmer. Ett stenkast från stranden bor du i en bungalow med alla faciliteter (du slipper med andra ord leva lika spartanskt som Robinson Crusoe gjorde). 

4. Tänk utanför boxen i Rotterdam, Nederländerna I centrala Rotterdam kan du semestra i ett hus där ingenting är rakt och riktigt. Cubehouse är som ett Villa Villerkulla där allt lutar. Att utmana sitt balanssinne genom att bo här går på cirka 1000 kronor per dygn.

5. Klättra i träd i Cooper, Costa Rica Mitt i regnskogen ligger den här trädkojan i två plan. Gästerna ägnar med fördel sina dagar åt att bada i varma källor, spana på apor i trädkronorna eller pricka av exotiska papegojor i sina fågelskådningsböcker. Priset? Drygt 500 kronor per natt.

6. Häcka i en snäcka på Isla Mujeres, Mexiko Alldeles utanför Yucatánhalvön ligger det här snäckformade huset. En privat pool, en balkong med utsikt över Karibiska havet och som grädde på moset – snäckformationer i alla vrår, ingår i priset som är från 1500 kronor per dygn.

7. Vistas i ett vattentorn i London, Storbritannien Varför inte bo i ett ombyggt vattentorn om du ska till England? Det här cylindertornet är sju meter högt, har fönster i alla väderstreck och ligger en kvarts promenad från trendiga Notting Hill. Drygt 1300 kronor per natt kostar det att bo här.

8. Håll huvudet kallt i en igloo i Mâcot-la-Plagne, Frankrike 2000 meter över havsytan och med alptoppen Mont Blanc som granne kan du bo om du checkar in i någon av de här igloorna. På kvällarna serveras varm apertif och ostfondue så att du mätt och belåten kan krypa ner i din sovsäck. Priset? Från 1000 kronor per dygn.

9. Ha flyt vid Eiffeltornet i Paris, Frankrike Vem vill inte möta våren i Paris? För knappt 1000 kronor natten kan du hyra den här 100 år gamla husbåten som ligger i Seine, alldeles under Eiffeltornet. Här kan gästerna sitta på däck och njuta av ett vin samtidigt som de beundrar i solnedgången. Romantik i kubik!

10. Rym iväg med en cirkus i Ventabren, Frankrike Strax norr om Medelhavet står den här mycket speciella husvagnen. Upp till tre personer får plats i den och i priset, som är drygt 800 kronor per dygn, ingår tillgång till pool, en grillplats och en vacker omgivning.

11. Övernatta i världens minsta hus i Berlin, Tyskland Är läget och priset det viktigaste för dig när du semestrar så ska du välja det här minimalistiska boendet i Berlin. För bara knappt 10 kronor per natt kan du hyra detta lilla minihus på hjul som du kan placera var du vill. När det är dags att sova välter du bara huset och vips har du en säng.

12. Tillbringa tid i ett klocktorn i London, Storbritannien "Ur led är tiden" skrev William Shakespeare för över 400 år sedan. Nu har du chansen att semestra i klocktornet på St Pancras järnvägsstation i centrala London. Vardagsrummet i tornet har en takhöjd på 10 meter och genom fönstren har du utsikt över St Paul's Cathedral. Priset? Från 1600 kronor per natt.

Vilket skulle du välja?

Missa inte heller det här:

Facebook fyller 10 år! Här är 17 saker vi kommer ihåg från livet innan Facebook

Växte du upp på 80-talet? Då måste du se det här klippet (som innehåller både Rubiks kub och Alf)!

26 situationer du bara känner igen om du åker kollektivt (hörde vi försening?)

Aktuellt just nu