Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

GUIDE! Campa dig genom Sverige – 69 sommartips från norr till söder

Magisk fjällvandring i norr eller utsökta vinprovningar i Skåne? Vi har samlat tipsen för din bästa campingsommar – oavsett om den sker solo, med kärleken eller familjen.

Campa och vandra i fjällen - maxa med midnattssol i Lappland

Upplev den exotiska fjällvärlden och ljuset som aldrig slocknar!

Att sommarvandra i fjällen är som balsam för själen.Att sommarvandra i fjällen är som balsam för själen.Att sommarvandra i fjällen är som balsam för själen.
Att sommarvandra i fjällen är som balsam för själen. Foto: Anette Andersson

• Bo: STF Abisko turiststation har både hotell, vandrarhem och stugor – om du inte föredrar eget tält.

• Se & gör: Vandra i fjällen och sug i dig extra energi från midnattssolen! Från berget Nuolja har du fantastisk utsikt över Abisko nationalpark. Ta linbanan upp till Aurora skystation på kalfjället och upplev midnattssolen från första parkett! 

Varför inte i kombination med en trerätters middag med lokala inslag från Lappland och det nordiska köket?Varför inte i kombination med en trerätters middag med lokala inslag från Lappland och det nordiska köket?Varför inte i kombination med en trerätters middag med lokala inslag från Lappland och det nordiska köket?
Varför inte i kombination med en trerätters middag med lokala inslag från Lappland och det nordiska köket? Foto: Peter Rosén/LapplandMedia AB

Njut av ”Nordens ­riviera” i Norrbotten

Omfamna den norrländska stillheten och den storslagna naturen vid Luleälven.

• Bo: Pite havsbads femstjärniga camping. Campingen ligger vid den en kilometer långa sandstrand som kallas Sveriges ­riviera. Här finns också flera restauranger, tivoli och äventyrsbad … och här finns också inomhusbad om vädret skulle bli dåligt. Platsen ligger bara 10 mil från polcirkeln, vilket ger ett ­magiskt ljus under sommarkvällarna. Här skiner solen 23 timmar per dygn i juli. Det är tio timmar mer än på Mallorca.

https://www.instagram.com/p/CANigpUIVhH/?utm_source=ig_web_copy_link

• Se & gör: Gå på tivoli med barnen. Bada i äventyrsbadet. Bada i Strandfyren, här finns bastu och fem relaxavdelningar. Besök Gammelstads kyrkstad (ett av Unescos världsarv) utanför Luleå, som fram till 1600-talet var stadens centrum – innan Luleå flyttades närmare havet. Besök kulturhistoriska gårdar som hör till friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad, Luleå.

• Gårdsbutik att besöka: Lanthandeln på Friluftsmuseet Hägnan, ett stenkast från Gammelstads kyrkstad, förflyttar dig till 1940-talet med sitt sortiment av husgeråd, textilier, souvenirer och godis. På gården ­springer höns, grisar och kaniner.

Kliv in på Hägnans lanthandel och gör en tidsresa till 1940-talet.Kliv in på Hägnans lanthandel och gör en tidsresa till 1940-talet.Kliv in på Hägnans lanthandel och gör en tidsresa till 1940-talet.
Kliv in på Hägnans lanthandel och gör en tidsresa till 1940-talet.

• Loppistips: Återvinningsmarknaden drivs av Luleå kommun i tre olika lokaler. Här finns alltifrån väskor, mattor och möbler till porslin och husgeråd.

 

Lyxtälta i Hälsingland

Njut av härligheter i Hälsingland! Gå på spa, lyxtälta eller ge dig iväg på grottäventyr. Var börjar du?

På Hölick spa finns varma pooler om havet är för kallt.På Hölick spa finns varma pooler om havet är för kallt.På Hölick spa finns varma pooler om havet är för kallt.
På Hölick spa finns varma pooler om havet är för kallt.

• Bo: Hölick havsresort på Hornslandets sydspets, tre mil öster om Hudiksvall, har både vanliga campingtomter för husvagnar och tält och havsnära ­glamping. Här kan man bo i stugor med ­designhotellkänsla eller i tipitält, inredda med exklusiva möbler och försedda med egen uteplats. Frukost ingår.

Lyxtälta i sommar.Lyxtälta i sommar.Lyxtälta i sommar.
Lyxtälta i sommar.

Du kan även bo på en hälsingegård.

• Se & gör: Bada längs Hornslandets vidsträckta sandstränder, där man har chans att hitta sin egen privata strandremsa, besök små fiskelägen och ­upplev en av Sveriges första ekoparker, där man kan utforska labyrinter från bronsåldern och kilometerlånga ­urbergsgrottor. Besök en hälsingegård, som exempelvis Träslottet i Arbrå, som erbjuder ett rikt utbud av aktiviteter, ­allt­ifrån lunchkonserter och ­barnaktiviteter till yoga. För den mer ­äventyrslystna – följ med på björn- och järvskådning i Ramsjö, norr om Ljusdal.

• Gårdsbutik att besöka: Bojäntans fäbod i Rengsjö ­nordost om Bollnäs. Här hittar man färsk getost, lagrad vit- och blåmögelost, halloumi, ­getafeta och bredbar ost liksom ostkaka gjord på ­fjällkomjölk och fäbodsmör.

Kalasa på kultur och konst i Dalarna

Inga midsommarplaner? I Dalarna firas midsommar under flera veckor – hitta den som passar dig bäst!

Hej, vad det går! På Leksand sommarland finns skoj för stora och små.Hej, vad det går! På Leksand sommarland finns skoj för stora och små.Hej, vad det går! På Leksand sommarland finns skoj för stora och små.
Hej, vad det går! På Leksand sommarland finns skoj för stora och små. Foto: Christoffer Cederberg

• Bo: Leksand Strand camping & resort för barnfamiljen. Läget vid Siljans strand är fint och här finns mycket att göra tillsammans: shower, äventyrsgolf och närhet till Leksand sommarland. För lite lugnare boende, utnyttja allemansrätten och tälta i naturen!

• Se & gör: Fira midsommar vid Siljan, gå på konsert i Dalhalla – ett gammalt kalkbrott mitt i skogen utanför Rättvik. Besök Zornmuseet i Mora och se sommarens utställning, som väver samman Anders Zorn och Carl Larsson, två av våra största svenska konstnärer. Intill ligger också Zorngården, ett av Sveriges mest berömda konstnärshem, där man kan kliva in bland konst och konsthantverk från när och fjärran.

• Lanthandel & loppis: På Bergströms diverse i Hörken, Grängesberg hittar man såväl second hand som antikt & kuriosa, giftfria leksaker, hantverk och ekologisk mat. Genuint, hållbart och rättvist!

På Zorngården kryllar det av konst från världens hörn.På Zorngården kryllar det av konst från världens hörn.På Zorngården kryllar det av konst från världens hörn.
På Zorngården kryllar det av konst från världens hörn. Foto: Magnus Viktorsson

Vildmarksfrossa i vackra Värmland

Sugen på skogsäventyr eller några dagar på hästryggen? Yihaa! Då är Värmlands vildmark grejen för dig.

Upptäck Värmlands natur från en flotte - som du bygger själv i Naturbyn.Upptäck Värmlands natur från en flotte - som du bygger själv i Naturbyn.Upptäck Värmlands natur från en flotte - som du bygger själv i Naturbyn.
Upptäck Värmlands natur från en flotte - som du bygger själv i Naturbyn. Foto: Oyvind Lund

• Bo: Klarälvens camping i Torsby arrangerar spännande flottfärder och vildmarksäventyr. För hästfantasten finns minicamping och några stugor på Sun dance ranch med egen saloon i Ekshärad. Utsikten över hagarna,

skogen och älven är storslagen, inte minst i solnedgången.

• Se & gör: Upptäck Klarälvdalens små byar (Naturbyn är ett måste för hobby-scouter) och affärer med hantverk och lokala specialiteter! Ett riktigt äventyr, som kräver total närvaro och svetsar samman er som familj/par/kompisgäng, är att bygga sin egen timmerflotte och uppleva vildmarken medan man glider fram på Klarälven. Föredrar du att hänge dig åt värmländsk vilda västern från hästryggen finns Sun dance ranch, som har alltifrån kortare ridturer till flerdagars, då man ger sig ut i skogarna i bekväma westernsadlar. Från ranchen kan man också paddla kanot och ge sig ut på bäversafari.

På Sun dance ranch kan du bejaka din vilda (västern) sida.På Sun dance ranch kan du bejaka din vilda (västern) sida.På Sun dance ranch kan du bejaka din vilda (västern) sida.
På Sun dance ranch kan du bejaka din vilda (västern) sida.

Skärgårdsnjut i Södermanland

Ta dig till havet genom att besöka Öja, omgivet av vacker skärgårdsmiljö och magiska solnedgångar.

• Bo: Landsort, beläget på ön Öja utanför Nynäshamn, har vandrarhem precis nedanför den gamla fyren. Vill du ha en liten hideaway, testa Sund Nergården

utanför Vagnhärad. Konceptet kallas Rum, mat & mera. Man kan också välja glamping i trädgården, där det också ges musikaler och sommarkonserter.

• Se & gör: På ön Öja bjuds härliga badklippor och en spektakulär ytterskärgård med storslagna naturupplevelser. Mest känd är ön för sin fyr, som är Sveriges äldsta, från 1658. Missa inte det lilla vackra kapellet – populärt för vigslar – och den 3 000-åriga labyrinten anlagd i magiskt syfte för fruktbarhet, fiskelycka och skydd mot havets faror.

Besök Sveriges äldsta fyr på skärgårdsön Öja.Besök Sveriges äldsta fyr på skärgårdsön Öja.Besök Sveriges äldsta fyr på skärgårdsön Öja.
Besök Sveriges äldsta fyr på skärgårdsön Öja. Foto: TT

• Gårdsbutik att besöka: Wappersta gård, Vagnhärad, som säljer ekologiskt naturbeteskött, delikatesser, inrednings- och presentartiklar.

• Loppistips: Albins & Vera i Trosa med inredning, antikt, sybehör och trädgård.

Vandra och varva ner i Östergötland

Haft en stressig vår? Här finner du ro för själen bland kloster, kyrkor och en fantastisk skärgård.

• Bo: STF Vadstena, Pilgrimscentrum, Vadstena. Hyr stuga på Harstena.

• Se & gör: Lämna din invanda tillvaro och ge dig ut på pilgrimsvandring! Upplev de vackra vyerna över Bråviken, Vättern och Göta kanal och låt själen ta plats när du vandrar i heliga Birgittas fotspår. 

Foto: Roger Borgelid

I Östergötland finns olika pilgrimsleder. Välj hur lång etapp du vill gå, som exempelvis sträckan Linköping–Vadstena på fyra mil som tar två, tre dagar i lugnt tempo.

Promenera bord dina bekymmer i Östergötland.Promenera bord dina bekymmer i Östergötland.Promenera bord dina bekymmer i Östergötland.
Promenera bord dina bekymmer i Östergötland. Foto: Emanuel Eriksson, Pilg

För den mer otåliga finns nu också Pilgrimsrundan, en cykelled som går runt sjön Tåkern. Upplev de röda näckrosorna i Djupdalen på Harstena i Gryts skärgård. Från mitten av juli till mitten av augusti blommar de som rikligast. På den lilla ön, längst ut i havsbandet, kan du också hitta din egen klippa och njuta av den genuina skärgårdsbebyggelsen.

Åk på ostronsafari i Bohuslän

Här fiskas världens godaste ostron, menar vissa experter. Häng med ut på en fisketur – och avsluta med bubbel.

I Grebbestad, Bohuslän, anordnas ostronsafari där du får lära dig allt om havets läckerheter.I Grebbestad, Bohuslän, anordnas ostronsafari där du får lära dig allt om havets läckerheter.I Grebbestad, Bohuslän, anordnas ostronsafari där du får lära dig allt om havets läckerheter.
I Grebbestad, Bohuslän, anordnas ostronsafari där du får lära dig allt om havets läckerheter. Foto: Roger Borgelid

• Bo: På semesteranläggningen Anfasteröd Gårdsvik i Ljungskile, som var en av de första glampingplatserna i Sverige. De berömda lyxtälten har alla bekvämligheter du kan önska.

Tälten hos Anfasteröd Gårdsvik har golv, värme, badrum med wc och dusch, kök och sköna sängar.Tälten hos Anfasteröd Gårdsvik har golv, värme, badrum med wc och dusch, kök och sköna sängar.Tälten hos Anfasteröd Gårdsvik har golv, värme, badrum med wc och dusch, kök och sköna sängar.
Tälten hos Anfasteröd Gårdsvik har golv, värme, badrum med wc och dusch, kök och sköna sängar.

• Se & gör: Åk på ostronsafari i Grebbestad och lär dig fiska ostron med vattenkikare och håv. Du får också lära dig om hur man öppnar godbitarna, innan de avnjuts med lite välkylt vitt vin eller öl.

Ostronen är aldrig så färska som i Bohuslän.Ostronen är aldrig så färska som i Bohuslän.Ostronen är aldrig så färska som i Bohuslän.
Ostronen är aldrig så färska som i Bohuslän. Foto: Roger Borgelid

På Tjörn kan man uppleva konsten mitt i kulturlandskapet, bland domarringar och betande får och med Västerhavet som fond. Varje sommar visar Skulptur i Pilane nya konstverk. Strosa längs strandpromenaden och se de vackra sommarvillorna från förra sekelskiftet i den anrika badorten Lyckorna i Ljungskile. Avsluta med bubbel och pinfärska blåmusslor på Musselbaren!

Ta en AF (after fishing) på Musselbaren.Ta en AF (after fishing) på Musselbaren.Ta en AF (after fishing) på Musselbaren.
Ta en AF (after fishing) på Musselbaren. Foto: Kristin Wiktorsson

• Gårdsbutik att besöka: Kärrstegens gård har en härlig blandning av gammalt och nytt i vackert inredda rum i två våningar. Växter, kläder, presentartiklar och heminredning. Även mysigt kafé med delikatessbutik.LÄS OCKSÅ: Semester i Göteborg – här är amelias göteborgsguide för hela familjen

Fixa utlandskänslan i soliga Halland

Njut av vidsträckta stränder som inbjuder till bad, vandring, avkoppling och surfäventyr.

 Solkusten? Nej, västkusten! Njut av sommaren extra allt på Hallands stränder. Läs också: 10 bästa stränderna i Sverige!

• Bo: First Camp Tylösand är en camping nära den långa härliga sandstranden och närheten till Hotel Tylösand med flera fina restauranger och after beach med härlig stämning och liveframträdanden på Solgården. Och man har nära hem efter en kväll på Leif's lounge, Hotel Tylösands legendariska nattklubb.

• Se & gör: Apelviken och Läjet i Varberg är några av Sveriges absolut bästa platser för vindsurfing, med mängder av restauranger, surfskolor och surfbutiker. Att paddla stand up paddleboard är också populärt. En SUP längs Fylleån ­utanför Halmstad ger lite djungelkänsla när man glider fram nedströms längs det lugna vattnet innan man når havet. Längs den två kilometer långa Skrea strand, utanför Falkenberg, kan du spana på karakteristiska badhytter från 1930-talet, höga sanddyner och en 250 meter lång badbrygga. Och när ni ändå är i Skrea – hälsa på Lisa Lemke och ät av hennes fantastiska pizzor på Prostens pizzeria i Skrea backe.

• Gårdsbutik att besöka: I Stenstallet på Skottorps slott, Sveriges bäst bevarade empireslott med vacker trädgård, säljs goda ostar från det egna mejeriet.

• Loppistips: I den gamla Kvarnen i Valinge Lundby utanför Varberg kan man hitta second hand, trendiga retro­prylar, unika bruksföremål, coola vin­tageprylar och inredningsdetaljer.

LÄS OCKSÅ: Intressanta platser på Öland – perfekt för cykelsemestern

Smaka på Skåne

Med havet i tre väderstreck är det aldrig långt till en fin sandstrand. Även matupplevelserna duggar tätt.

TIPS! Läs också Semestra i Skåne – 19 smultronställen du inte får missa

• Bo: Norrvikens camping ligger precis vid havet vid Laholmsbukten med närhet till Båstads nöjesliv, Norrvikens trädgårdar och Bjärehalvöns natur.

• Se & gör: Bada från den berömda Morgonbryggan i Torekov. Fika i trädgården eller spisa jazz och tapas i ­sommarnatten på mysiga Bäckdalens orangeri, mellan Båstad och Torekov.

På Bäckdalens orangeri utanför Båstad kan du njuta av både jazz och tapas.På Bäckdalens orangeri utanför Båstad kan du njuta av både jazz och tapas.På Bäckdalens orangeri utanför Båstad kan du njuta av både jazz och tapas.
På Bäckdalens orangeri utanför Båstad kan du njuta av både jazz och tapas.

Nere i Båstads hamn finns flera mysiga matbodar och restauranger.

På kvällarna är det Pepes bodega, med barer och dansgolv i tre våningar, eller Restaurang Sands nattklubb som gäller.

På Pepes bodega i Skåne är det alltid fest!På Pepes bodega i Skåne är det alltid fest!På Pepes bodega i Skåne är det alltid fest!
På Pepes bodega i Skåne är det alltid fest!

Lite softare atmosfär hittar du på Papas med skönt barhäng och ”Dining & ­dancing” med dj:ar och inslag av levande musik. För den vinintresserade finns flera innovativa vingårdar att besöka. Njut av rött och rosé på Vejby vingård i Vejdbystrand.

• Gårdsbutik att besöka: Tant Grön i Västra Karup mitt på Bjärehalvön. Här hittar man läckra delikatesser från små producenter.

Kom på delikatess-fest hos Tant Grön i Karup.Kom på delikatess-fest hos Tant Grön i Karup.Kom på delikatess-fest hos Tant Grön i Karup.
Kom på delikatess-fest hos Tant Grön i Karup. Foto: TT

• Loppistips: Varuförmedlingen i Ängelholm har stor omsättning på loppisprylar: möbler, lampor, glas, porslin, väskor och mycket annat.

Är du på roadtrip i Skåne? Missa inte ”Sveriges riviera” Falsterbo – och hyr en strandstuga på Falsterbo camping resort.Är du på roadtrip i Skåne? Missa inte ”Sveriges riviera” Falsterbo – och hyr en strandstuga på Falsterbo camping resort.Är du på roadtrip i Skåne? Missa inte ”Sveriges riviera” Falsterbo – och hyr en strandstuga på Falsterbo camping resort.
Är du på roadtrip i Skåne? Missa inte ”Sveriges riviera” Falsterbo – och hyr en strandstuga på Falsterbo camping resort. Foto: Reimphoto

LÄS OCKSÅ! Sveriges bästa campingplatser för barnfamiljer – från norr till söder