Foto: Shutterstock

Grekland: Aten-guide

Alexandra Pascalidou: – Följ med till mitt Aten! Visst är atenarna snobbigare än andra greker, men här bor hon gärna i framtiden. Följ med till fashionabla Kolonaki, till hukande paparazzi i buskarna, och till Alexandra Pascalidous andra hem i Aten.

Det är bara mars, och i Aten blommar redan de rosa mandelträden och solen värmer.

Alexandra Pascalidou har en fin lägenhet i stan och försöker åka hit någon gång i månaden. För livsstilens skull, säger hon. Fast anledningarna visar sig vara många fler.

– Pulsen, galenskapen och glädjen, spontaniteten, det sociala livet, havet, fisken, de sena nätterna, variationen, mångfalden, solen, antiken, musiken, maten, språket ...

Hon är välbekant här. I över två år bodde hon i Aten och jobbade med tv-produktion, bland annat den grekiska melodifestivalen.

Men det var OS i Aten 2004 och ett uppdrag för Sveriges Television som förde henne hit. I dag vet alla vem hon är, och det har sina sidor.

– Jag bjuds på det mesta, folk omfamnar mig och säger söta saker, men Psiridet kan dyka upp någon paparazzi i buskarna emellanåt.

Aten är en mångmiljonstad med förorter som sträcker sig ända ut till kusten, och det är vid vattnet Alexandra helst håller till. Hon tar gärna spårvagnen till några av Atens badorter.

– Jag trivs överallt vid havet och i dess närhet – från Lagonissi, Vouliagmeni, Pireus, Glyfada och alla krogar, barer, stränder. Men jag tycker om områden som Kolonaki också.

Kolonaki ligger i centrum, bara ett stenkast från centrala Syntagmatorget och inte långt från turistgränderna i Plaka, gamla stan. I Kolonaki finns några av världens mest exklusiva butiker.

I dag syns inte någon paparazzi till, men de kunde lika gärna ha varit här och spanat efter kändisar bland shopparna.

Alexandra Pascalidou har alltid dragits till stora städer.

– Staden är mitt hjärta, mitt centrum och känslomässiga referens, säger hon.Ladda ner
Alexandra Pascalidous Atenguide som pdf här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!