Foto: Shutterstock

Cypern: bo på lantgård

Att bo på lantgård är en annorlunda och lugnare Cypernsemester. Det blir allt vanligare att traditionella stenhus som renoverats till modern standard hyrs ut till besökare. På landsbygden kommer du det äkta Cypern inpå livet, samtidigt som själen får ro.

VILKEN UTSIKT. Efter ringlande vägar bland vinfälten uppe i Troodosbergen kommer vi fram till Lofou, en by på 800 meters höjd känd som en av de mest bildsköna på Cypern. Byn följer bergssluttningarnas vindlingar och ligger på olika nivåer, lite som en oregelbunden amfiteater. 

Knappt ett hus i hela byn ser ut att komma från vår tid. I Lofou driver energiske och vänlige Costas Violaris sin Lofou Taverna och lägenhetshotellet Agrovino. Han köpte några äldre hus i byn 1993 och renoverade dem varsamt och kärleksfullt.

Vår lägenhet ser förvisso uråldrig ut på utsidan. Ett stenhus med en ytterport i muren mot gatan och en prydligt stenlagd gård kring sig. Men in nanför den enkla fasaden är boendeytan mycket bekväm med en modern köksdel och ett nykaklat badrum. Kvällen blir sval i bergen, men lägenhetens väggar behåller dagens värme långt in på natten.

Under den läckra meze-middagen på tavernan spelar Costas bouzouki och sjunger för några brittiska gäster han känner sedan länge. Tavernans murverk och valvbågar ter sig verkligen gamla. Hur gamla? Costas rycker på axlarna:

– Från bysantinsk tid, 900-talet eller 1000-talet. Vi vet inte riktigt.

Nästa morgon har Costas fru och dotter ordnat en härlig frukost med nybakat bröd, ost, tomater och oliver. Därpå kliver vi ut i byns tidlösa tystnad.
Ladda ner hela artikeln om att bo på lantgård på Cypern här:
Cypern: bo på lantgård

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!