Upptäck och res i vackra Sverige i vinter! Här hittar du magiska tips så som att tölta i snö, gå på asiatiskt spa eller ät stearinljusmiddag med havsisen som golv...
Upptäck och res i vackra Sverige i vinter! Här hittar du magiska tips så som att tölta i snö, gå på asiatiskt spa eller ät stearinljusmiddag med havsisen som golv...

7 vinterresor i Sverige du inte får missa

Har du extra långledigt i år? Ta chansen och åk i väg på familjeäventyr, ladda med romantik eller partaja med väninnorna. Vi har listat vinterns bästa resetips – i hela Sverige, från Jukkasjärvi till Malmö.

1. En cool semester i Jukkasjärvi

Ett besök på det populära ishotellet i Jukkasjärvi är en upplevelse att minnas. Foto: Jorma Valkonen/TT / Fotograf Jorma Valkonen/ IBL Bildbyra

Fly alla måsten för en sagolik vinterdröm norr om polcirkeln och tillbringa (minst) en natt i den 30:e upplagan av Icehotel, som återskapas varje år av is från Torne älv. Konstnärer från runtom i världen har engagerats för att skapa i snö, is och ljus. De vackra is-sviterna är en upplevelse i sig. Njut av stjärnhimlen och den isande konsten. Ge er ut på norrskensjakt och fotokurs, testa ­isskulptering, träffa renar eller prova att köra eget hundspann.

Spana in: Icehotel.com.

2. Provåk Sveriges nyaste pister i Idre

I Idre finns massor med vinterkul för både stora och små. Foto: för amelia

Snösäkra äventyr i de vidsträckta ­skogarna, med såväl längdskidåkning som 18 alpina nedfarter erbjuder den helt nya anläggningen Idre Himmelfjäll. Gratis dagkort på invigningsdagen den 17 december. Gemensamt julfirande på ­julafton. Kvällen innan kan barnen följa med tomtenissarna ut i skogen och smyga på fjälltomtens förberedelser. 

Bo backnära i nybyggda, komfortabla ­boenden med hög standard på Idre Himmelfjäll, eller bo i lite enklare ­standard ute i närområdet kring Idre by.

Spana in: Idrehimmelfjall.se

3. Maxa utomhus­aktiviteterna med isiga upplevelser i Luleå

I Luleå kan du avnjuta en middag på isen. Maten är dock varm! Foto: Graeme Richardson / Graeme Richardson

Vintertid omges hela Luleås stadskärna av en 13 kilometer lång isbana. Åk ­skridskor, skidor, låna en gratis spark ­eller promenera runt. Har du inte fått nog av is när kvällen kommer – gå på stearinljusmiddag med havsisen som golv. En sprakande brasa värmer under en ­middag i toppklass med goda viner. Man sitter bekvämt på renfällar i uppvärmt tält under stjärnhimlen. Brändön Lodge har familjärt, mysigt boende och arrangerar även andra aktiviteter som isfiske, hundspann med mera.

Spana in: Brandonlodge.se

Den 13 kilometer långa isbanan mitt i Luleå är väldigt populär vintertid. Foto: endast för amelia

4. Koppla av i en annan kultur - satsa på asiatiskt spa på västkusten

Om julen blev mer stressig än soft är detta den perfekta ­avkopplingen. Foto: endast för amelia

Varbergs Stadshotell, från 1902, är en upplevelse i sig med stämningsfull ­sekelskiftesatmosfär. Högst upp i ­hotellet ligger Asia Spa, där du kan sitta i de varma japanska källorna och se ut över havet och Varbergs fästning. Med olika österländska filosofier och ritualer har en helt egen värld för välbefinnande och njutning skapats – förutom kropps­behandlingar finns även träning och ­olika yoga- och meditationspass att prova. Tillbringa en halvdag, heldag eller skäm bort dig med paketet ”Lilla Asia Spa” med övernattning och trerätters middag. Eller varför inte ett ännu ­lyxigare nyårspaket? 

Spana in: Varbergsstadshotell.com 

5. Tölta i Dalarna

Hoppla! Njut av vinteräventyr från hästryggen i Dalarna. Foto: Calle Bredberg/Scandinav / Calle Bredberg/Scandinav

På Sör Sellnäs Islandshästar utanför Borlänge bedrivs turridning på olika nivåer året runt. Fina ridvägar med varierande natur erbjuds på de olika turerna. Prova att glida fram genom skog och mark i den mjuka, bekväma tölten, islandshästens speciella gångart. 12-årsgräns för dem utan ridvana.

Spana in: Sorsellnas-islandshastar.se. 

LÄS OCKSÅ: Fjällridning - amelia testar westernridning i norr 

6.  Lösa en mordgåta utanför Eskilstuna

Spännande scener utspelar sig på Sundbyholms slott. Foto: endast för amelia

Avnjut en god måltid på Sundbyholms slott, samtidigt som ni följer en spännande deckargåta med professionella skådespelare som rör sig mellan borden. I år visas Den sista versen – Ett mord i juletid. Tid för samtal med bords­grannarna finns mellan scenerna. Kan kombineras med övernattning. Slottet är beläget utanför Eskilstuna. 

Spana in: Sundbyholmsslott.se.

LÄS OCKSÅ: De mest hemsökta hotellen i världen (ett spökhotell ligger i Sverige)

7. Partaja som förr på Christmas party Studio 54 i Malmö

Klä dig i vida byxor, glitter och glam och bege dig till ”Malmhattan”, Malmös ­hetaste distrikt, när Studio 54 gästar Clarion Hotel Malmö Live och bjuder in till årets bästa julshow till amerikansk ”power dining”. Taget direkt från Studio 54 kommer legenderna Gibson Brothers och bjuder på sina absolut bästa hits från 70-talet. Bekvämt att stanna över natten på hotellet. 

När: 6, 7, 11, 12 och 13 december. Slå en pling: 040-20 75 74.

Foto: TT/Fredrik Sandberg, Jorma Valkonen/IBL Bildbyrå, Graeme Richardson

Aktuellt just nu