Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

7 bästa julmarknaderna i Sverige - från norr till söder

Äntligen hög tid att botanisera bland härliga julmarknader. Här är bästa tipsen i hela Sverige för att komma i stämning i advent.

Älgköttbullar och trolska toner i Norrbotten

Låt barnen uppleva oförglömliga möten i Norrbotten. Foto: amelia
Ralph Lundstensgården i Norrbotten.

Gammaldags julstämning råder på Ralph Lundstengården i Ersnäs i snösäkra Norrbotten. Hemlagad julmat på norrländska råvaror serveras i 1700-talsladugården. Här på gården, två mil utanför Luleå, växte tonsättaren/konstnären Ralph Lundsten upp, en av de första i världen att komponera elektronisk musik. Den trolska, sagolika tonen får sin förklaring.

När: 28 november–22 december.

Mer info: Ralph-lundstengarden.com.

Gammaldags julmarknad i Jämtland

Åk häst och släde med tomten i Jämtland. Foto: amelia

 

Bland gårdar från 1800- och tidigt 1900-tal uppstår magisk julstämning med sprakande eldar, körsång, lokalt hantverk och julpyssel. Åk hundspann eller hästdragen släde, se spännande utställningar om vittror, älvor och naturväsen eller Nationalmuseum Jamtlis utställning Från gryning till skymning – Nordisk konst kring sekelskiftet 1900. Extra stämningsfullt blir det om du tar ångtåget hit från Östersunds station. 

När: 6–8 december.

Mer info: Jamtli.com.

Gröt & gruvtomtar i Dalarna

Vid Falu gruva råder mysig stämning på julmarknaden bland genuint hantverk och gruvtomtar. Foto: TRONS SOLBERG/FLT-PICA / amelia TRONS

Julmarknaden mitt i världsarvsmiljön Falugruva lockar många. Med runt 120 utställare går det att hitta fina julklappar, lokalt producerad mat och genuint hantverk. Förboka en guidad tur i gruvan ner till 67 meter eller åk häst och vagn och låt barnen lämna önskelistan till gruvtomtarna.

När: 8 december.

Mer info: Falugruva.se.

Gamla stan - Europas bästa julmarknad 

Gamla stans julmarknad har blivit utnämnd till en av Europas bästa. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / amelia TT NYHETSBYRÅN

På Stortorget i Gamla stan i Stockholm såg Gustav Vasa till att styra upp julmarknaden redan 1523. Än idag trängs man bland bodarna, där utbudet förändrats något. Julprydnader och hantverk samsas med marsipan, honung, ostar och viltprodukter. Marknaden har i brittiska The Telegraph omnämnts som en av Europas bästa julmarknader.

När: 23 november–23 december.

Mer info: Stortorgetsjulmarknad.com.

Bullerbyjul i Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs är uppbyggt runt författarens barndomshem i Vimmerby. Här hämtade hon inspiration till många av miljöerna i sina böcker. En liten julmarknad hålls 9–10 december. Från den 30 november är det möjligt att gå en guidad tur i ett julpyntat barndomshem (bokas i förväg).

När: 9–10 december.

Mer info: Astridlindgrensnas.se.

Sagolik stämning på Liseberg

Se Liseberg lysa upp under julen. Foto: amelia
Här kan de små få årets julkram. Foto: amelia

Upplyst av miljontals ljus förvandlas hela parken till en glittrande vintersaga. Åk karusell, njut av julkören och strosa runt på julmarknaden i bodarna. Besök nissarna i tomtens verkstad och låt dig inspireras av sagolik isbalett på den vackert dekorerade isbanan. Snör på dig skridskorna och ta en sväng själv efter föreställningen.

När: 15 november–30 december.

Mer info: Liseberg.se.

Eldshow och elegans på Västkusten

På Tjolöholm kan du få en brittisk julupplevelse. ”Merry Christmas!” Foto: amelia

Se utställningen Bohemian luxury – Liberty style på Tjolöholm, i samband med årets julmarknad. Se brittisk inredning, textil och mode från det fashionabla Londonvaruhuset Liberty från förra sekelskiftet och handla i en återskapad Libertyshop. I det julpyntade slottet sitter jultomten vid brasan och tar emot önskelistor. Ett hundratal utställare, julmusik, luciatåg, godisregn och en sprakande eldshow möter besökarna.

När: Julmarknad helger 16 november–2 december. Utställning till 30 december.

Mer info: Tjoloholm.se.