Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Psykologen om hur vi kan hantera mamma-tyckare: "Finns olika strategier"

När föräldrar gör normbrytande val för sina barn möts de ofta av fördomar, mammatyckare och mom-shaming. Liv Svirsky, psykolog och psykoterapeut, ger tips om hur vi kan hantera mamma-tyckare som kommer i vår väg.

Det här är del 3 i vår artikelserie "Sluta kasta skit på mig som mamma". Se längst ner i artikeln för de andra två delarna. 

 

Varför blir så många upprörda om jag som mamma kliver utanför normen?

– Det ställs höga krav på föräldrar idag. Samtidigt upplever många en avsaknad av förebilder eller någon att ­fråga om råd när det kommer till föräldraskapet. När någon då bryter en norm, och därmed ifrågasätter normen, kan det indirekt upplevas som ett ifrågasättande av det egna föräldraskapet, och det väcker känslor.

Och varför gör det så ont att bli kritiserad som mamma?

– Att bli kritiserad i sitt föräldraskap är för de flesta känsligt, därför att det är så oerhört viktigt. Jobbet är trots allt ”bara jobbet”, men för många är föräldraskapet det största och viktigaste man har och är. 

Jag förstår att barnets mormor kritiserar på grund av oro eller omtanke, men hur hanterar jag sådan kritik utan att bli osams med mormor?

– Man får komma ihåg att om man ber sin förälder om råd så måste man vara öppen för både ris och ros. Det kan bli svårt för din förälder att bara stötta men aldrig få säga om hen tycker något är lite mindre bra. Samtidigt, om du tycker att din mamma klev över gränsen för vad hon har rätt att lägga sig i, så försök säga det: ”Jag har bestämt mig för det här och jag känner mig trygg i mitt beslut. Jag vill gärna att du respekterar det.”

Om jag får elaka eller hatiska kommentarer, hur hanterar jag det?

– Vi lever på gott och ont i en sorts ”tyckokrati”, där folk tycker till höger och vänster och där tonen, framförallt i sociala medier, kan vara väldigt hård. Det du skriver på facebook riskerar att bemötas med kommentarer av typisk facebook-karaktär. Vill du undvika det kanske facebook är fel ställe att skriva på, säger Liv Svirsky.

– Om du får kritik vid middagsbordet eller förskolehämtningen, däremot, så kan du ha olika strategier för hur du bemöter det. Du kan ha ett kortfattat standardsvar till folk du inte vill diskutera saken med, men försöka förklara ditt resonemang för personer som du tror är intresserade.

Istället för att vara så snabba på att kritisera andra mammor, vad borde vi kvinnor göra istället? Kan du ge ett exempel på bättre systerskap?

– Det vore bra om vi försökte visa varandra större intresse och nyfikenhet. Samtidigt ska man inte glömma att det finns något bra i att vi också vågar ifrågasätta varandra ibland. Alla barn är trots allt allas ansvar, och att vi värnar om barn är något gott.

– Exemplen här bredvid (red anmärkn: Miranda ammar sin 3-åring & Saras bebis är vegan) är harmlösa, men man kan vara normbrytande på sätt som inte är bra för barnet, och då är det viktigt att folk vågar reagera.

 

Fler delar i vår artikelserie "Sluta kasta skit på mig som mamma":

• DEL 1: Miranda ammar sin 3-åring “folk tycker att det är äckligt”

• DEL 2: Saras bebis är vegan: "Många blir så provocerade"

 

LÄS OCKSÅ! Mammorna till barn med NPF: ”Vi kämpar för våra barn varje dag”