Foto: Gokcemim

Mors dag 2020 (och därför firar vi mors dag)

När infaller mors dag varje år? Och varför firar vi egentligen mors dag? Här är lite rolig fakta kring mors dag.

Mors Dag 2020 inträffar

Söndag den 31 maj

Mors dag i Sverige firas alltid sista söndagen i maj, vilket gör att datumet för mors dag varierar från år till år.

Men varför mors dag?

Enligt gamla direktiv ska mors dag ge mor vila och frihet från allt hushållsarbete. Det vill säga barnen bör hjälpa till i hemmet så mycket de bara kan. Jamen ja, tack! Så glöm det här med presenter helt enkelt!

Foto: Gokcemim

Mors dag började som en hyllningsgudstjänst som Anna Jarvis höll till sin egen mamma i Philadelphia, den 10 maj, 1905. Kyrkan smyckades med nejlikor, och har sedan dess blivit en symbol för mors dag.

1914 blev mors dag en officiell helgdag i USA. Mors dag firades för första gången 1919 i Sverige på initiativ av författare Cecilia Bååth-Holmberg.

1920 gavs en skrift ut med råd om hur mors dag-firande skulle gå till:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång från barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på kaffe och bröd; helst sådant, som barnen själva bakat. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Vila och frihet från allt hushållsarbete, beredes henne, så långt möjligt är. Barnen hjälpa till i hemmet så mycket de kunna, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftenen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, och ett hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft.

6. Frånvarande barn hälsa mor med brev eller telegram.

Det dröjde dock flera decennier innan mors dag uppmärksammades i någon större omfattning. Och idag har vi kommit ännu längre när det kommer till mors dag, där som med många andra högtider liknar mer något av en kommersiell högtid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!