Mysteriet på ketchupflaskan löst (bara 11% i världen känner till tricket)

Ketchup är lika vanligt som mellanmjölk i ett vanligt svenskt kylskåp. Men har du någon gång tänkt på siffran på flaskan. Vad betyder den och varför är den där?

Heinz ketchup har ända sedan starten 1876 varit marknadsledande när det kommer till den kryddigt söta tomatbaserade såsen vi inte kan få nog av. 2012 sålde företaget 650 miljoner flaskor ketchup över hela världen.

Den klassiska glasflaskan från 1889 är fortfarande i produktion, patenterades några år senare och anses idag vara en designklassiker.

Flaskan leder oss då osökt till en liten detalj. Har du någon gång funderat över det där numret som finns på varje ketchup-flaska? Nummer 57 i relief, alltid på samma ställe.

Ketchup är trögflytande och ”ketchupeffekten” är ett väl vedertaget uttryck. Först kommer inget, och sedan kommer plötsligt allt och syftar på hur överrumplande det är när såsen äntligen släpper taget och halva flaskan hamnar på tallriken.

Mysteriet med nummer 57

Men det finns ett trick. På Heinz egen webbsida informeras vi om att det bästa stället att knacka lätt på flaskan för att få ut lagom mängd ketchup vid ett givet tillfälle är exakt på nummer 57, ett tips som mer eller mindre har bekräftats av New York Times.

Varför just 57?

När Mr Heinz i marknadsföringssyfte valde siffran 57 låg ingen egentlig mening bakom (mer än att sju var hans turnummer och fem var hans frus). Siffran användes i företagets slogan ”57 pickle Varieties”, men redan när siffran infördes var man uppe i över 60 olika sorter i Heinz ketchupfamilj, allt från pickles till majonnäs till olika efterrätter.

Men som sagt, att nummer 57 har en strategisk placering på flaskan är i alla fall bekräftat av företaget som också lägger till att det endast är 11% av befolkningen som känner till detta tips. Man lär sig något varje dag, och från och med nu kan även du sälla dig 11%-skaran!

LÄS OCKSÅ: Anna friade med ketchup – ”Det är gott och passar till mycket!”