Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Helen och Joakim Persson: ”Vi vill ha en ny stil”

Helen och Jocke gillar att klä sig bekvämt och enkelt – det blir mest jeans, chinos och enfärgade tröjor. amelia-teamet Lina Johansson och Shada Gharib rycker ut för att ge dem en roligare, mer färgstark stil som speglar deras personligheter bättre. 

Helen och Joakim Persson

Åldrar: Hon 48, han 52.
Familj: Barnen Lukas, Matilda och Klara.
Bor: I Huddinge.
Gör: Hon är sjukgymnast, han är säljare.

”Vi är trötta på att se tråkiga ut!”

Helen och Jocke klär sig ganska lika i basfärger. Foto: Theresia Köhlin

Kan ni beskriva varandras stil?
Jocke: Helen trivs i jeans med topp eller tröja till. Hon tycker inte att hon har så många tröjor men hon har massvis – och de ser ungefär likadana ut... Men hon klär sig väldigt piffigt när det är fest. Det är hennes vardagsgarderob som är lite tråkig.
Helen: Jockes stil är ungefär som min egen (skratt). Han har ofta chinos och tröja. Om vi ska på fest får han beslutsångest och frågar mig om råd. Båda våra garderober är ganska omönstrade och enfärgade. Vi köper mycket samma saker som vi redan har. Vi är bekväma i vår stil, men den är lite tråkig – det vore kul att prova något annat. 

amelia-teamet Lina Johansson och Shada Gharib ger Helen och Jocke en ny stil.

Vem av er var det som ville ge er båda en ny stil?
Helen: Det var jag som anmälde oss. Jag tyckte att det kunde vara en kul grej, speciellt i dessa tider. Det händer inte så mycket nu – precis som i våra garderober… När jag frågade Jocke om han ville vara med så blev jag väldigt förvånad att han sa ja.
Jocke: Sedan jag passerade 50 har jag bestämt mig för att säga ja lite oftare och utmana mig själv lite. Jag kände direkt att nu får du inte säga nej, livet är för kort för det.

Vad sa era barn när ni berättade?
Helen: Vi frågade dem innan vi tackade ja, ifall de skulle tycka att det vore pinsamt… Men alla tre sa ”kör”. De tycker nog också att vi har lite tråkig stil.

Lägger ni er i vad den andra har på sig?
Båda: Nej. Men vi ber om råd ibland.

Hur tror ni andra ser er, stilmässigt?
Helen: Ingen aning. Vi sticker ju inte ut på något sett.
Jocke: Vi ser nog ut som många andra. Och det är det som känns lite tråkigt. 

Lärde ni er något av Gör om mig-dagen?
Jocke: Jag blev inspirerad att tänka på ett annat sätt om min garderob och hittade en hel del plagg utöver dem på bilderna som jag kommer att köpa. Lagom utmanande, men ändå en förlängning av vad jag själv tycker är snyggt.
Helen: Det var inte så farligt som jag trodde att bära mönster i stället för enfärgat! Jag är glad att vi tackade ja.

Helen efter: ”Det är ju roligt med mönster!”

Kavaj, H&M, stl 34–44, 499 kr. Blommig blus, Lindex, stl XS–XL, 299 kr. Byxor, Zara, stl XS–XL, 559 kr. Sneakers, Apair, 2 799 kr. Örhängen, Glitter, 100 kr. Armband, Astrid & Agnes, 799 kr. Foto: Theresia Köhlin

STYLISTEN:
”Det är lättast att börja med att hitta en underdel som man gillar och som sitter snyggt. Vi hittade dessa byxor med en hög midja och en härlig, vid silhuett. För att utmana Helen, som annars bara har enfärgat, valde vi en blommönstrad blus med kråsdetaljer. Till vardags är det skönast att ha sneakers, som de här med hög sula.”

Jocke efter: ”De här skorna bara måste jag ha”

Mockajacka, Scotch & soda, stl S–XXL, 5 499 kr. T-shirt, Uniqlo, stl XS–XXXL, 149 kr. Jeans, H&M, stl 28–34/30–34, 299 kr. Sneakers, Saucony, 1 199 kr. Halskedja, Arock, 499 kr. Foto: Theresia Köhlin

STYLISTEN:
”Om du inte börjar med att välja ut en underdel, som Helen gjorde, är mitt tips att du tänker på vad som ska stå i fokus. Det kan vara ett mönster, ett plagg eller en silhuett, i detta fall mockajackan. En trendig jacka i vårens hetaste modell, skjortjackan. Det är fint att välja färger som är nästan monokroma, prova gärna det. Retro-sneakers är tillbaka i modebilden igen och passar Jocke perfekt. Dessutom matchar han Helen.”

”Den här kavajen är riktigt cool”
Jocke: Sammetskavaj, H&M, stl 46–60, 799 kr. Polotröja, Bläck/MQ Marqet, stl S–XL, 599 kr. Sidenscarf, Kueen, 1 700 kr. Byxor, Scotch & soda, stl S–XXL, 1 299 kr. Sneakers, Veja, 1 350 kr.Helen: Byxdress, Asos.com, stl 32–46, 590 kr. Sandaletter, Asos.com, 350 kr. Örhängen, Pearls for girls, 399 kr. Armband, Asos.com, 69 kr. Ring med röd sten, Caroline Svedbom, 695 kr. Diamantmönstrad ring, Astrid & Agnes, 399 kr. Foto: Theresia Köhlin

STYLISTEN:
”Jockes utmaning är att våga bära mer mönstrat. Om du är ovan vid mönster är det enklast att börja med att matcha ditt mönstrade och/eller färgglada plagg med enfärgat, som polotröjan. Vill du inte ha slips eller fluga till fest, testa en scarf med ett härligt mönster. Matcha med enklare, men ack så snygga sneakers.” 

”Jag känner mig bekväm i byxdress”

STYLISTEN:
”Det här är ett enkelt sätt att våga prova något nytt. Leta rätt på ett plagg du vet att du trivs i, i Helens fall en byxdress. Men lägg till något nytt, i detta fall ett mönster. Vi fångar upp det svarta i byxdressen och matchar med riktigt snygga svarta sandaletter och härliga guldsmycken. Helen kan verkligen bära upp en cool frisyr som backslick.” 

Helen efter: ”Jag ska verkligen använda ögonbrynsmall!”

Foto: Theresia Köhlin

MAKEUPARTISTEN:

OM MAKEUPEN:
”Helen har en sportig och fräsch stil – för att åstadkomma en lite glammigare look fokuserade vi på sotade ögon. Först fick hon en primer med lyster i och därefter en CC-cream för att jämna ut hudtonen och neutralisera rodnader. Sedan ett puder med lyster på kinder, panna och haka för lite mer glow och en rouge med lyster i. Helen fick en ljus ögonskugga på hela ögonlocket och sedan sotade jag med en mörkgrå skugga, även undre fransraden. Hon fick en tunn svart eyeliner på hela övre fransraden och vi avslutade med några lösfransar och mascara. Ögonbrynen fylldes i med en tunn penna och en ljusbrun skugga. Läpparna fick ett rosabrunt läppglans.

Tips!

Om du tycker det är svårt att få till en fin form på ögonbrynen, eller inte har så mycket ögonbryn, testa en ögonbrynsstencil!”

OM HÅRET:
”En festfrisyr som inte är för stel skulle passa Helen, så jag lockade hennes hår med en plattång – utåt åt det ena hållet och inåt åt det andra. Sedan drog jag håret bakom örat på den sidan som har lockarna inåt. Det behövs inte så mycket produkter för den här frisyren, bara värmeskydd och volym- /strukturspray i hårbotten.

Jocke efter: ”Jag ser ju piggare ut!”

Foto: Theresia Köhlin

OM HÅR OCH MAKEUP:
”Jocke fick vax/paste för att ge frisyren stadga och struktur. Inget smink, men för att jämna ut hudtonen fick han en primer och en lätt färgad ansiktskräm.”

Hår & makeup: Shada Gharib/Zap-talents

Efterlysning!

Vi söker fler par som vill vara med i våra gör om mig-reportage. Har ni tröttnat på er stil, fastnat i ”det gamla vanliga” eller bara är sugna på att testa en ny stil, hör av er till vår moderedaktör Lina på lina.johansson@amelia.se. Beskriv vad ni vill ha hjälp med, ålder, var ni bor och skicka med en helkroppsbild på er själva.

OBS. Fotograferingen äger rum i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Kvinnorna som hoppade av ekorrhjulet: ”Så tog vi tag i våra drömmar”