Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hemma har Mia ett rum där hon tar emot kunder för sessioner.Hemma har Mia ett rum där hon tar emot kunder för sessioner.Hemma har Mia ett rum där hon tar emot kunder för sessioner.
Hemma har Mia ett rum där hon tar emot kunder för sessioner. Foto: Morgan Grip

Mia, 45, jobbar som medium: ”Ibland har jag andlig mingelafton”

Sedan barnsben har Mia haft lätt för att känna av energier och få kontakt med andra sidan. Idag jobbar hon bland annat som medium och healer. Ett karriärdrag hon inte ångrar en sekund. 

– Det finns en glädje i att hjälpa folk.

Mia Hurtig har aldrig känt sig speciellt annorlunda. Däremot förstod hon tidigt att hon har en förmåga att se och förnimma saker som verkar gå de flesta förbi. 

– Från barnsben har jag sett, hört och känt saker från andevärlden. Det har alltid funnits med mig, säger Mia och förklarar: 

– En del barn kan prata om att de har låtsaskompisar. Det beror på att barn är som mest öppna när de är mellan tre och sju år, ungefär. De ser saker. Men vuxna är ganska snabba på att slå bort det med förklaringen att de hittar på, det du ser finns inte. Och barnen tror såklart på de vuxna, och ”stänger ner”.

Mia Hurtig

Ålder: 45. 

Familj: Sambon Urban, fyra barn och tre bonusbarn. 

Bor: I Bredflon, Härjedalen.

Gör: Jobbar i skol­bespisning. Jobbar även som medium, healer, tarotkortsläsare och djurkommunikatör på fritiden. 

Att Mia har haft en förmåga att se saker andra missar har däremot inte ansetts konstigt inom familjen. Mias mamma är själv öppen för andevärlden, och det var även Mias mormor.

– Både jag och mamma har alltid känt av energier, och jag är glad över att jag har den mamma jag har, säger Mia och berättar att de bland annat brukar gå på andliga kurser tillsammans. 

Mia har omvärderat sin syn på ”det okända”.Mia har omvärderat sin syn på ”det okända”.Mia har omvärderat sin syn på ”det okända”.
Mia har omvärderat sin syn på ”det okända”. Foto: Morgan Grip

Visst har Mia haft en rädsla för att folk ska tycka att hon är konstig som håller på med det här. En oro som hon bland annat har uttryckt för sin sambo Urban. 

– Men han svarade bara: ”Det är nog för sent för att tänka på det nu”, säger Mia med ett skratt och fortsätter:

– Hade någon sagt att jag skulle syss­la med det här för tio år sedan hade jag nog skrattat. Jag har ju själv tänkt att ett medi­um är en sådan som kan se mig i ögonen och direkt veta vad jag tänker och känner. Men nej, det är inte så det funkar.

Jag upplever att folk är mer öppna för andlighet i dag

Någon negativ respons har hon inte fått. 

– Jag har bara upplevt att folk är nyfikna och frågar om hur det fungerar.

Att intresset för andlighet har ökat råder det ingen tvekan om, enligt Mia, som lyckats omvända de största skeptiker med sina förmågor. Mia kan känna av allt från om en hasp på ett visst fönster är trasig till att även förmedla budskap från ”andra sidan”. 

– Jag upplever att folk är mer öppna för andlighet i dag, jämfört med för 20–30 år sedan. 

Börjat ta sina förmågor på allvar

Mia har själv omvärderat sin syn på det som ofta kallas för ”det okända”. På senare år har hon tagit sina förmågor på allvar, och valt att utveckla dem genom att delta i kurser, både vad gäller healing och till att kunna agera trans­­medium. 

Det senare var Mia själv skeptisk till – tills hon valde att testa. Att vara transmedium innebär att man går in i trans, och ”överlåter sin kropp” till de andar som vill kommunicera. 

När Mia helar drar hon igång energier.När Mia helar drar hon igång energier.När Mia helar drar hon igång energier.
När Mia helar drar hon igång energier. Foto: Morgan Grip

Men det som Mia kanske är mest känd för att syssla med, utöver sitt ­dagliga yrke i en skolbespisning, är healing. 

I ett litet rum i hemmet tar Mia emot folk som vill ha hjälp med allt från rygg­ont till mer psykiska blockeringar.

– Jag kan även jobba på distans, men då vill jag gärna ha träffat den personen innan, så att jag vet att den reagerar på behandlingen.

Blir du trött efter en healingsession? 

– Nej, jag blir inte det, det är nästan så att jag också får energi av det. 

Hea­ling är något som varje människa egentligen utför, allra mest mammor till sina barn. Det handlar mer om att man drar igång energier. När jag jobbar som medium kan jag däremot bli trött.

Större seanser, eller andlig mingelafton som Mia uttrycker det, har hon också anordnat några gånger. Då deltar en större grupp människor som alla är intresserade av att kanske få kontakt med någon nära som gått bort.

Vad är det bästa med att jobba som medium? 

– Att det finns en glädje i att kunna förmedla budskap och hjälpa folk att må bättre.

Vad är det sämsta? 

– Det som möjligtvis kan vara jobbigt är att vara öppen hela tiden och känna av andra personers känslor, eller vilka folk har med sig från andra sidan. Därför behöver jag ”stänga ner mig” när jag inte jobbar med detta. 

Andarna kommer alltid med värme och kärlek

Hur funkar egentligen kontakt med andra sidan, hur ser du andarna? 

– Jag kan se dem som skuggor. Lite som när du blundar och tänker på en person. Du ser hur den ser ut, men det är inte jättetydligt, säger Mia.

– De kan även ge mig känslor, så att jag känner det som de känner, och så ger de mig dofter. Jag kan också höra dem, hur de pratar.

Händer det att du blir rädd? 

– Nej, jag är mer rädd för levande människor än de döda, och det har jag varit sedan jag var liten. Jag har inte upplevt att någon ande vill något ont, de kommer alltid med värme och kärlek.

2016 blev Mia diplomerat medium. Idag drömmer hon om att kunna jobba med detta på heltid. Men ännu finns mycket kvar att lära, menar hon.

– Med fyra barn har inte tiden funnits att utforska detta mer. Men just nu fortsätter jag att gå kurser för att utveckla mig, något som egentligen är en process för hela livet – och det är också det som är så roligt och spännande! 

Nyfiken på att jobba som medium? Gå en kurs!

Vissa säger att det är en medfödd förmåga som bara finns hos vissa och andra säger att man genom öppenhet, intresse och kunskaper kan lära sig att ta del av andevärlden. 

Det finns både kurser och utbildningar inom området för den som känner sig nyfiken på att experimentera med sina sinnen och ta del av kunskaper som behövs vid en seans och privata sittningar. Det finns ingen högskoleutbildning för den som vill lära sig mer och få ett mediumcertifikat, utan man måste vända sig till privata utbildare. Ofta arbetar de själva som medium och erbjuder både längre utbildningar och kortare kurser. I en längre utbildning får man lära sig mycket om andevärlden och de tjänster som finns, som att hålla i en seans och lägga kort. Googla och se vad som passar dig – här finns allt från kortare kurser till tvååriga utbildningar.

LÄS OCKSÅ: Johanna, 44: ”Jag är textillärare och prästinna”