Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
– Jag har jobbat hårt sedan jag var 13 år och det är aldrig någon som har försörjt mig, säger Charlotte Perrelli.
– Jag har jobbat hårt sedan jag var 13 år och det är aldrig någon som har försörjt mig, säger Charlotte Perrelli.
– Jag har jobbat hårt sedan jag var 13 år och det är aldrig någon som har försörjt mig, säger Charlotte Perrelli.
– Jag har jobbat hårt sedan jag var 13 år och det är aldrig någon som har försörjt mig, säger Charlotte Perrelli.

Mello-aktuella Charlotte Perrelli: ”Barnen är oroliga vad jag ska ha på mig”

Glamourös schlagerdiva med akrylnaglar och lyxhus i Djursholm, Åre och Marbella. Men också en hårt arbetande fyrabarnsmorsa som inte hinner duscha efter träningen. För amelia berättar Charlotte Perrelli om de tio missfallen, viktpendlingen och miljonerna.

Charlotta Flinkenberg

Superlativen tar snabbt slut då man beskriver Sveriges schlagerdrottning Charlotte Perrelli. Hon är rikast, bor i det största och lyxigaste huset, har släppt tre böcker, fött fyra barn, vunnit Melodifestivalen två gånger och Eurovision en gång, turnerat med en tremånadersbebis och går obehindrat i 14 centimeter höga Louboutins (lyxiga skor av märket Christian Louboutin, reds anm.).

Men har man följt Charlottes långa karriär och liv fram till nu är det även helt klart att hon också drabbats av motgångar. Svek, otrohet, en uppslitande skilsmässa, tio missfall, utbrändhet och en sistaplats i Mellon.

Charlotte har haft tio missfall och pendlat mycket i vikt genom åren. – Ibland har jag sett gravid ut fast jag inte varit det. Foto: Peter Knutson

Hon har dock svårt att få fram ett svar på frågan om vilken som varit hennes största livskris:

– Jag tycker inte att det har varit så farligt. Alla har ju motgångar, skillnaden är att mina hamnar på löpsedlarna. Men jag är lyckligt lottad. Visst har det förekommit svarta perioder, men jag har alltid vetat att det ska lösa sig, förr eller senare. Det kunde ha varit mycket värre, jag är så otroligt tacksam över allt jag har.

Händer det något så har jag en buffert – och nu hände det

För Charlotte är det viktigt att kunna unna sig det goda i livet, både för sig själv men även för sina närstående. Hon har köpt loss grannhuset i Djursholm för att hennes föräldrar ska kunna bo där. Och det stora gästhuset på tomten de bor i nu ska överlåtas till hennes barnflicka med familj, som kommer från Filippinerna. 

Charlotte har tidigare inte varit så förtjust i att prata om pengar. Men på senare tid verkar det ha blivit viktigare för henne att markera att hon dragit in sin förmögenhet helt för egen maskin, vilket hon är stolt över. 

Charlotte Perrelli

Ålder: 46.

Familj: Maken Anders Jensen. Sönerna Angelo, 17, och Alessio, 15, med exmaken Nicola Perrelli, sönerna Adrian, 7, och Alvin, 2 (med Anders), bonusdottern Izabella.

Bor: I Djursholm, Stockholm. Äger även hus i Marbella och Åre. 

Gör: Är artist, bloggare och entreprenör.

Aktuell: Med låten Still young i Melodifestivalen, ny kollektion av egna modemärket La vie.

– En stor del av pengarna har jag harvat in för att jag sjungit och turnerat så mycket. Men förutom artisteriet så kommer mina tillgångar från att jag köpt och sålt fastigheter. Jag tjänade min första miljon på det viset, när jag köpte och renoverade min första lilla lägenhet. Det var långt innan jag blev soloartist, säger hon.

– Jag förstod att det var smart från business-synpunkt och har alltid varit om mig och kring mig. Ingen har försörjt mig. Jag har alltid haft ambitionen att klara mig själv, och den inställningen har jag fått hemifrån.

Jag tjänade min första miljon långt innan jag blev soloartist

Charlotte jobbade extra som tonåring, hon plockade jordgubbar och stod i kiosken på Hovmantorps camping. Familjen hade en arrendegård med ungdjur och får som skulle skötas. I denna miljö, med utedass och fysiskt arbete, skolades döttrarna Charlotte och Kina i att inte vara så pjoskiga.

– Jag har jobbat väldigt hårt ända sedan jag var 13. Sparat, lagt undan reserver för både mig och barnen, försökt tänka strategiskt och smart. 

Charlotte om sin personlighet:– Jag är allt eller inget. Himmel eller helvete. På eller av. Rännskita eller förstoppning ... Foto: Peter Knutson

Du behövde med andra ord inte ansöka om det där coronabidraget, som vissa av dina artistkollegor gjorde? 

– Nej. Jag hade rätt att ansöka om det men förstod ju vilket liv det skulle bli. Det finns många kolleger som har det väldigt tufft ekonomiskt. Många har klappat ihop helt, vissa har omskolat sig till bildlärare, någon annan pluggar kinesiska, flera av landets största ljudfirmor har det jättesvårt. 

Får du dåligt samvete för att du har klarat dig så pass bra ekonomiskt och inte de?

– Inte dåligt samvete, men jag tycker synd om dem. Många artister var naiva då corona inträffade och trodde inte att avbokningarna skulle bli så långvariga. Men jag var snabb med att förstå allvaret. Det finns ett skäl till att jag klarat denna svacka bra, och det är att jag har jobbat så hårt innan. Händer det något har jag en buffert. Och nu hände det.

Som den driftiga entreprenör hon är så flyttade Charlotte Perrelli snabbt fokus då hon insåg att artisteriet skulle ligga på is under en obestämd tid. Hösten 2020 lanserade hon sin första klädkollektion för det egna varumärket La vie. Utöver kläder så ingår redan parfym, viner och böcker i Perrellis affärsimperium.

Förutom att du driver flera företag och spelar padel varje dag så går du upp varje morgon och bakar åt familjen. Hur pallar du egentligen? 

– Jag känner sällan att jag inte mäktar med. Jag tar en dag i sänder. Bakningen har blivit en passion, jag älskar känslan av det hemtrevliga. Varje morgon går jag upp en halvtimme tidigare och bakar bröd som doftar ljuvligt. Det blir en skön start på dagen, nästan meditativt. Det var svårare att hinna med livet när jag turnerade mycket och behövde vara borta mycket från familjen. 

Jag har haft alla storlekar, från 32 till 42.

Delegerar du bort mycket, eller tar du in hjälp? 

– Det är klart att jag tagit in hjälp genom åren med barnflicka, och både Anders och mina föräldrar har också hjälpt till. Men allt kan eller vill jag inte delegera bort. Under turnéer har jag stigit upp tio gånger per natt och bytt blöjor och ammat, varit uppe till två på natten efter en show, behövt gå upp klockan sex dagen efter, gått på barnens hockey- och fotbollsmatcher. 

– Det funkar inte att byta bort det, den biten är en del av mig. Jag är så privilegierad som har det jobb jag har, och barnen är det viktigaste jag har. 

– Jag har alltid sparat och lagt undan reserver för mig och barnen, alltid försökt tänka strategiskt, säger Charlotte, som med åren byggt upp en förmögenhet genom sina fastighetsaffärer och sitt flitiga turnerande Foto: Peter Knutson

Förstår dina äldsta barn hur mycket du har fått arbeta för den levnadsstandard ni har idag? 

– Ja, absolut. Vi pratar mycket om värdet av pengar. De äldsta lägger ihop ett och ett och förstår hur extremt mycket jag har slitit för deras skull. Jag var ju ensamstående under flera år och fick det ändå att fungera, med att peppa och plugga med dem. 

Äldsta sonen Angelo är själv intresserad av musik och har gett sin mamma råd kring mixningen av låten Still young som hon tävlar med i årets upplaga av Melodifestivalen. 

Att ha en såpass känd mamma kan vara känsligt när man är i tonåren. Charlotte har berättat att Angelo förbjöd henne att hämta honom i Ferrarin på fotbollsträningarna. Han är heller inte så soligt inställd till media eller till att figurera på bild, medan sonen Alessio tycker det är roligt när folk kommer fram och vill ta selfies med Charlotte.

Charlottes liv och karriär

7 oktober 1974 Anna Jenny Charlotte Nilsson föds i Hovmantorp.

1980 Charlotte gör scendebut redan som sexåring på det lokala varuhuset i Hovmantorp, där hon vinner en talangtävling.

1987 Börjar sjunga med det lokala dansbandet Bengt-Ingvars.

1994 Blir sångerska i dansbandet Anders Engbergs och turnerar med dem i flera år.

1997 Blir sångerska i dansbandet Wizex.

1999 Släpper sitt första soloalbum, Charlotte.

1999 Ställer upp som soloartist i Melodifestivalen med Tusen och en natt och vinner. Tävlar för Sverige med låten på eng­­elska – Take me to your heaven – i Euro­vision, som hon också vinner.

2003 Programledare för Melodifestivalen, vilket hon även var året därpå.

2003 Gifter sig med Nicola Perrelli, bror till Emilio och Vito Ingrosso.

2004 Föder sonen Angelo. 

2005 Föder sonen Alessio. 

2008 Vinner Melodifestivalen med låten Hero

2009 Skiljer sig från Nicola Perrelli efter hans otrohetsaffärer.

2009 Släpper träningsboken Kan jag kan du – Träna med Charlotte.

2011 Deltar i Melodifestivalen med The girl, som slutar på en femteplats.

2012 Släpper boken Kickstart – I form på 4 veckor.

2012 Spelar presidenthustrun Eva Perón i musikalen Evita på Malmö Opera, och några år senare på Göta Lejon. Charlotte hyllas av recensenter för sin insats.

2013 Föder sonen Adrian.

2015 Gifter sig med Anders Jensen i Paris och firar med en storslagen fest på lyxslottet Château d’Esclimont utanför Versailles.

2015 Släpper en egen gravidbok med hälsotips.

2017 Deltar i Melodifestivalen med egenskrivna låten Mitt liv, som kommer sist i sin deltävling.

2018 Släpper självbiografin Flickan från Småland.

2018 Föder sonen Alvin.

2020 Lanserar egna klädmärket La vie. 

2021 Ställer upp i Melodifestivalen med låten Still young.

Är de stolta över dig eller skäms de då du ska vara med i Mellon? 

– De är oroliga över vad jag ska ha på mig, att det är något pinsamt eller för sexigt, avklätt. Men låten har fått godkänt denna gång och de tycker att den passar mig. Annat var det när jag ställde upp med Mitt liv … Angelo bara: ”Ehhh, ska du tävla med den DÄR? Det kommer att gå åt helvete!” säger Charlotte och skrattar högt.

De tvära kasten och konsten att elegant parera den ena ytterligheten efter den andra är ett utmärkande drag för Charlotte Perrelli. Hon verkar sakna gråzoner eller mellanlägen, vilket hon bekräftar själv:

– Det är så typiskt mig! Jag är allt eller inget. Himmel eller helvete. På eller av. Rännskita eller förstoppning. Scenmakeup eller osminkad. Galaklänning eller ”uggs” och mjukisbrallor. Träna varje dag eller inte alls. Petite eller 30 kilos övervikt.

Jag är allt eller inget. Himmel eller helvete. På eller av. Rännskita eller förstoppning.

Förutom klassresan har Charlotte även gjort en viktresa. Att pendla i storlek är inte ovanligt för kvinnor som skaffar barn, men det är inte så många av oss som behöver få vår kropp analyserad i media. 

– Jag är ju egentligen en liten tjej, så som jag ser ut nu. Hela min garderob är anpassad efter det. Men jag har haft alla storlekar mellan 32 och 42 de senaste åren. Visst är det mysigt att vara gravid för att man ska få en bebis, men samtidigt har jag inte känt mig snygg, utan blivit svullen och gått upp 30 kilo i vikt varenda gång. Dessutom har jag blivit tjock i samband med mina missfall och där har ju folk spekulerat fritt. 

Vad menar du med spekulerat fritt?

– Jag har sett gravid ut fast jag inte varit det. Tre dagar innan jag var med i Melodifestivalen med Mitt liv hade jag gjort en skrapning. Folk undrade varför jag inte hade ”deffat ner mig” före Mellon, utan satt där med bilringar … De hade ingen förståelse och visste inte att jag varit gravid tre dagar tidigare. Är man inte öppen med det, då blir det jobbigt. Men jag har ju vetat varför jag ser ut som jag gör.

– Jag prioriterar bort att duscha efter padeln och går till kontoret i svettiga träningskläder, erkänner den annars så glamorösa Charlotte. Foto: Peter Knutson

Det låter helt surrealistiskt att ha varit med om så många missfall? 

– Ja, det är ju tur att jag från början inte hade någon aning om att det skulle bli så många! 

Egentligen är det bara ett missfall där jag blödde, de andra nio verkar ha varit så kallade missed abortions, alltså att fostret dött i magen utan blödning, allt från vecka 5 till vecka 11–12. Så fort jag blir gravid känner kroppen på sig det. Och så tänds hoppet, men sedan skiter det sig. 

Har du fått någon förklaring till varför just du drabbats?

– Nej. Läkarna har hela tiden sagt att jag bara haft otur. Jag har resonerat som så att någon gång borde jag ju ha tur. Skam den som ger sig. 

Under graviditeten med fjärde sonen Alvin fick Charlotte äta kortison i åtta månader för att kroppen inte skulle stöta bort fostret. Det ledde till en enorm svullnad och ledvärk samt svåra ryggsmärtor.

– Jag var som en krympling, och det har varit kämpigt att komma tillbaka fysiskt.

Så fort jag blir gravid känner kroppen på sig det. Och så tänds hoppet, men sedan skiter det sig

Hon sitter i sminklogen invid gymmet på den fashionabla privatklubben Djursholm Country Club på Villa Pauli. Här har hon gjort flera fotograferingar genom åren och även arrangerat fester och dop för barnen på klubben.

– Jag gillar att njuta av det goda i livet, även om jantelagen kan vara dömande. Men jag har haft min beskärda del av oglammigt liv. När jag turnerade med dansband i början av karriären fick man sitta inträngd i en bil i fyra–fem timmar, sedan byta om i personalrummet till köket. De gav oss en plastmugg med kaffe och en ledsen inplastad ostfralla där paprikan gjort ett ringavtryck på osten.

Många turnerande artister får alkoholproblem, hur var det för dig? 

– Tvärtom. Visst drack många efter gigen, men alkohol torkar ut stämbanden så det funkade inte för mig. Min röst pallar inte det. Jag dricker i princip aldrig sprit, tycker inte om att bli så onykter och bakis i flera dagar. Gärna vin på middagar, jag kan bli tillräckligt rund under fötterna av det. Men inte några spritbläckor.

Vilken är den vanligaste fördomen folk har om dig? 

– Folk ser kanske bara den glamorösa sidan av mig, men glömmer bort att jag är en fyrabarnsmorsa. Precis som många andra går jag upp tidigt, drar av barnen kladdiga regnställ, skjutsar till ­träningar, gör läxor med dem, handlar mat på kväl­len, prioriterar bort att duscha efter padeln och dyker upp på kontoret i svettiga träningskläder. 

För att få ihop logistiken kan jag inte stå och föna håret, jag har ju bara ett visst antal timmar på dygnet. 

På dessa timmar ska även hemsidan skötas. I webbshoppen kan fansen beställa allt från böcker till parfymer. 

– Ibland kör vi kampanjer på nätet och då smäller det till. Då får jag stå och packa beställningarna på egen hand. Jag vill gärna göra det om det skulle vara någon kompis som beställt, då skickar jag med något extra. Det är autografer och kort, saker ska bäras från lagret, man ska tejpa och fixa. Det är skönt att få jobba med kroppen och jag tycker att det är hälsosamt att göra det själv. 

– Åldersnoja, jag? Det vore rentav oförskämt. Jag hoppas inget mer än att få bli gammal, säger Charlotte. Foto: Peter Knutson

När vi kommer in på ämnet relationer börjar det stråla om Charlotte. Hon ser nästan nykär ut, med ögon som glittrar ihop med paljettklänningen hon lånar inför fotograferingen (och blir så förtjust i att hon vill köpa loss den). 

– Min och Anders relation har verkligen fördjupats. Vi var lite skakiga båda två när vi träffades för åtta år sedan. Han var skör i början av vårt förhållande och ville skydda mig från alla skriverier och dem som vill mig ont. Idag har han coolat ner sig. Vår kärlek är stark och vi ser fram emot nya äventyr tillsammans, kanske genom att starta ett företag ihop och flytta utomlands i några år.

Låten du ställer upp med heter Still young. Har du någon åldersnoja? 

– Inte alls! Jag är så nöjd och glad över livet. Känner till 100 procent att det jag har, det gör jag det bästa av. Och det jag inte har, det skiter jag i. 

Hon skrattar högt åt hur bra smink-Conny har fuskat fram volym i hennes hår inför bilderna. Detta genom att knuffa fram lockarna från bakhuvudet med hjälp av klämmor, vilket gör att det ser helt galet ut bakifrån men blir fantastiskt framifrån. Utan minsta problem ålar hon sig i ett par jeans och tar vant på sig Louboutin-pumps med 10 centimeter höga klackar.

– Jag känner mig inte alls nojig över att bli äldre. Visst, jag ser på mina händer att de inte ser ut som när jag var 21 och huden är inte lika elastisk längre. Men jag har inte råd att ha åldersnoja, det vore rentav oförskämt. Jag är så jäkla tacksam över att jag har fått vara med i 46 år. Jag är helt chosefri och hoppas inget mer än att få bli gammal. 

Två röster om Perrelli: 

Charlottes make, Anders Jensen, 43: ”Kärleken mellan oss bara växer med åren”

Enligt maken Anders får Charlotte parkeringsböter elva gånger av tio. Foto: Eero Hannukainen/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Charlotte är den minst egoistiska person jag vet, hon sätter familjen och alla andra före sig själv. Hon är klippan och tryggheten som gör att allt runtomkring funkar. Hennes pysslighet innebär bland annat att hon bakar åt hela familjen – inte bara en gång om dagen, utan två: först på morgonen då hon bakar bröd, sedan på eftermiddagen då hon gör något till fikat. Men hon äter inget själv, utan det är vi andra som riskerar att bli tjocka av allt hennes bakande.

Hon tycker själv att hon är en bra bilförare, men det är hon inte. Charlotte kör ganska fort och repar upp fälgarna på alla bilar vi haft. När hon tar bilen får hon parkeringsböter elva gånger av tio och blir lika förvånad varje gång. 

Hennes dolda talang är att hon är rätt duktig på att spela dragspel och hon drar gärna fram det då vi har bjudningar. Hon låter barnen vinna i sällskapsspel men är tävlingsinriktad och tokfokuserad då det gäller exempelvis padel. 

När vi träffades var båda rätt sargade känslomässigt, och det tog tid att lära känna varand­ra ordentligt. Men idag, efter åtta år, så kan jag konstatera att kärleken bara växer. Vi väljer varandra om och om igen.”

Mattias Stafsing, 44, frisör, make­upartist och Charlottes bästa vän: Jag tänkte: ”Herregud, hur ska det här gå!”

Mattias har varit med Charlotte på det mesta sedan de träffades 1997. Foto: Privat

”Vi träffades 1997 när Charlotte skulle medverka i Vita lögner och jag jobbade med produktionen som makeupartist och hårstylist. Första gången vi träffades såg jag en liten tjej med sönderblekt hår, platåskor, velourkjol, en lång täckkappa och brunrött läppstift. Jag tänkte: Herregud, hur ska det här gå! Vi fann varandra så fort hon satte sig i min stol. Hon följde med mig hem på en fika redan samma dag och vi pratade oavbrutet i munnen på varandra. 

Så har det fortsatt sedan dess. Vi började jobba ihop så fort Charlotte hade en plåtning eller ett framträdande, Charlotte vägrade jobba med någon annan och jag hann knappt jobba med någon annan. Jag kan inte föreställa mig ett liv utan henne – hon är allt man kan önska av en vän! 

Vi har turnerat ihop, rest jorden runt ett par varv, varit i Kenya och jobbat med gatubarn, festat tillsammans. Jag har varit med under tre Melodifestivaler, två bröllop, en skilsmässa, ett sammanbrott, fyra barn ... Att vi hållit ihop i alla dessa år beror på dynamiken vi har i våra samtal och den djupare känslan av att vi hör ihop på något sätt. 

Charlotte är väldigt engagerad, hon går från noll till tusen på två sekunder. Det finns ingen som blir så lätt berörd eller arg som hon, samtidigt som skrattet ligger precis under ytan och bubblar upp hela tiden. Hon är spontan och kul, extremt generös och närvarande för dem som står henne närmast. Men kan också vara väldigt snarstucken om det inte passar! Tack och lov har jag inte fått smaka på den sidan så många gånger …”

LÄS OCKSÅ: Jenny Alversjö: ”Stroken förändrade mitt liv”