Vill du testa många olika ostar och viner? Köp halv-flaskor istället för fullstora flaskor, så får du fler smakupplevelser för en mindre summa pengar.
Vill du testa många olika ostar och viner? Köp halv-flaskor istället för fullstora flaskor, så får du fler smakupplevelser för en mindre summa pengar.

Matcha ost och vin – bästa kombinationerna till ostbrickan

Duka upp för en kväll med ost och vin – och hitta nya, spännande smakkompisar. Vi guidar dig till kalasgoda kombos som lyfter din upplevelse!

Fransk bondost + champagne

Den friska äppligheten och den försiktiga nötigheten i vinet möter bondostens mjuka, något gräddiga toner med en touch av hasselnöt. Skär osten i kuber och bjud på tillsammans med bubblet som en härlig start på kvällen!
Vintips: La Chouette de Champillon (77366), Frankrike, 259 kr. 

Smakrik parmesan + halvtorr riesling 

Parmesan är en lättmatchad ost! Men istället för det klassiska rödvinet, testa en halvtorr riesling istället. Den lilla restsötman i vinet möter upp sältan i parmesanosten på ett fint sätt. Mineraliteten i vinet och saltkristallerna i osten gifter sig i munnen. Mums!
Vintips: Deep Roots Riesling 2019 (5802), Tyskland, 95 kr. 

Quattrocento + halvtorr riesling

Quattrocento är en ny italiensk hårdost framtagen av italienska ostmärket Granarolo, som passar lika bra i matlagningen som på ostbrickan. Lagras i minst åtta månader för att uppnå en fyllig och aromatisk smak med fin ­konsistens, väldigt gott till en halvtorr riesling.
Vintips: Georg Breuer Riesling 2018 (5899), Tyskland, 129 kr. 

Getost + sauvignon blanc

Här finns det syra i både ost och vin, vilket skapar en härlig smakbalans. Ännu bättre blir det om du äter getosten på en bit vitt bröd, förslagsvis surdegsbröd, och ringlar lite brynt smör över. A match made in heaven! En bra tumregel här kan vara att välja vin och ost med lika syra – om du väljer en färskare ost med hög syra, se då till att också välja ett sauvignon blanc som är mer syrarikt.
Vintips: Hunter’s Sauvignon Blanc (6202), Nya Zeeland, 119 kr.

Gruyère + mousserande äppelvin

Satsa på något svenskt i glaset till ostbrickan! Till en gruyère, som är en sötaktig ost med viss sälta beroende på lagringstid, blir ett äppligt, mousserande vin perfekt. Maglehems fatlagrade äppelvin från Österlen blir en perfekt smakkompis. Vill du dricka rött? Här funkar också en lätt, fruktig pinot noir fint.
Vintips: Maglehem N:o 4:14 2014 (97002), Sverige, 134 kr. 

Brieost + pinot noir

I den här kombinationen är smakbalansen ett faktum! Brieostens krämighet och milda jordiga ton gifter sig på ett behagligt sätt med en bärig och lätt pinot noir.
Vintips: Gardo & Morris Pinot Noir 2018 (6292), Nya Zeeland, 119 kr. Psst! Finns också som halvflaska.

Pecorino + primitivo

Pecorino är en italiensk hårdost med en pikant och salt smak och tydlig syrlighet. Varför inte låta den mötas av en italiensk smakkompis, som ett rödvin på druvan primitivo (även känd som zinfandel). Här hittar vi massor med generös frukt som klarar sältan och umamin i osten. Mums!
Vintips: Memoria 2018 (2460), Italien 115 kr.

Mögelost + dessertvin & öl

En mögelost är ofta smakrik, skarp och salt i smaken, så här krävs ett vin med mycket sötma för att balansera upp! Välj gärna ett dessertvin med lite honungstoner i sig, det gifter sig med osten på ett fantastiskt sätt. Ett trick är att tänka ”ju mer stinkande ost, desto sötare vin”. Ett portvin eller sauternes är också en god idé, eller varför inte en öl, då red ale med knäckiga toner. Succé!
Vintips: Nittnaus Beerenauslese (2959), Österrike, 94 kr/375 cl.
Öltips: Stallhagen US Red Ale (34663), Finland, 22:90 kr. 

Välj rätt tillbehör till ostbrickan

Druvor, skivade päron och fikonmarmelad har blivit lite av en standard när det kommer till tillbehör. Men faktum är att sötman i dessa sidorätter kan göra vinet surt – om du inte dricker ett vin som kan möta upp sötman, som ett dessertvin. Testa istället att servera stänger av selleri, picklad fänkål, paprikastavar och vitt bröd.

LÄS OCKSÅ: Bästa röda boxvinet till grillat - vinexpertens 4 favoriter 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om naturvin (+ redaktionens favoritflaskor) 

Av: Elin Börjesson och Felix Kierebinski

Aktuellt just nu