Malin har varit en orolig själ i hela sitt liv, men idag vet hon hur hon ska handskas med känslorna.
1 AV 2
Malin har varit en orolig själ i hela sitt liv, men idag vet hon hur hon ska handskas med känslorna.
Foto: Kristian Pohl
2 AV 2

Malin Berghagen: ”Yogan har lärt mig hantera ångest”

Mitt i sorgen dök den upp framför henne – kärleken. Och hon vågade, än en gång, följa sitt ­hjärta. För amelia berättar bokaktuella Malin ­Berghagen om hur hon får modet som krävs för att våga satsa även när det gör ont.

– När man väljer kärlekens och frihetens väg så känns det, säger hon.

Linda Newnham

Malin Berghagen var på hälsohemmet Mases­gården i Dalarna när den kom: Den stora vågen av tårar efter mamma Barbro ”Lill-Babs” bortgång. Hon var på en trygg plats, och det var dags att släppa ut de osorterade känslorna.  

– Vi kan inte skjuta på saker hur länge som helst, till slut är det dags. Jag är en sådan som tror att många av våra fysiska problem handlar om ilska och sorg som behöver få komma ut. Jag märkte exempelvis att jag yogade mindre, för när jag yogar känner jag mer. Så ja, jag behövde äga sorgen – och släppa taget om den. 

Hon hade undvikit den ett tag, väl medveten om vad hon gjorde.

Jag ville inte behöva tänka och känna så mycket, orkade inte.

En vecka efter att mamman gått bort bröt Malin upp från en relation, där hon hade blivit rejält sårad. Och vid det här laget var Malin 50 plus, hade gått några varv och kände att livet är för dyrbart för att gå runt och känna sig olycklig. Ta din självrespekt och res dig upp och gå. Så när hon en vecka senare för första gången träffade sin kärlek Martin Charlton på en middag med deras gemensamma vänner var hon allmänt less på män och bar på en känsla av ”Varför ska jag alltid välja män som inte väljer mig?”. Hennes första tanke när hon såg Martin var dessutom att tipsa lillasyrran Kristin om snyggingen vid bordet. 

– Som vanligt tänkte jag hjälpa någon annan att få möjlighet till lycka. Det är ett mönster jag har. Men kanske berodde det på att jag var allmänt psykiskt slut, för den här kvällen kände jag att ”Nej, det här ödet är mitt. Jag tänker välja mig själv den här gången, det är dags nu”.  

Ett trauma som påverkade henne på djupet 

Ja, hon kände, enkelt sammanfattat, att what the fuck, snygg kille, jag är ledsen som fan, håll om mig en stund. 

– I det läget kanske någon annan hade velat vara ensam, men jag ville inte behöva tänka och känna så mycket, orkade inte. Och jag ville inte lägga mig ner och vara en blöt fläck, jag ville få le och skratta. 

Nu måste vi förstå att det här inte var en välgenomtänkt analys, utan något som skedde i höghastighet. Men det var samtidigt inget omedvetet val, för Malin hade varit i ett liknande läge en gång tidigare. Något år tidigare hittade hon sina äldsta barns pappa död i sin lägenhet. Hon ber om att slippa gå in på detaljer, men säger att hon förstod att det var ett trauma som skulle på­verka henne på djupet. 

Med sambon Martin Charlton. Foto: Hans Shimoda/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Så jag gick hem och googlade på vad som skulle hända i mig nu. Jag läste att trauman kan påverka en på två sätt. Förenklat kan man säga att i ett första skede antingen lägger man sig ner, ­gråter och tycker synd om sig själv, eller så går man in i aktivitet för att slippa ha så ont. De rekommenderade det senare alternativet, för det är lättare att backa tillbaka och släppa ut känslorna pö om pö, än att ta sig ur offerrollen om man sjunker djupt ner i den. Jag valde aktivitet både den gången och efter att mamma dog, men till slut fick jag som sagt sätta mig ner och gråta. 

Jag älskade att filma och att spela teater, men där blev mina föräldrars arv en belastning.

Visst har hon sedan dess fått höra att det inte var helt lämpligt att kära ner sig i en ny man i det läget, att det var för tidigt. 

– Det var nog ingen som missunnade mig, men en del var nog oroliga för att jag skulle bli sårad igen när jag redan var fragil, andra blev kanske lätt avundsjuka på att jag träffade någon ny så snabbt. Men att Martin stod stadigt vid min sida var för mig en välsignelse. Och han gav mig tron på kärleken åter. 

Det är ändå modigt att våga kärleken igen efter att ha blivit bränd. 

– Ja, jag hoppar inte bungy­jump, men kastar mig gärna ut i kärlek.  

Malin berättar det här för att hon på djupet tror att vi kan lära oss av varandra. Därför har hon också skrivit boken Frihet att leva sin längtan, med liknande analyser som alla tar avstamp i henne själv. Det är en bok som för tankarna till mumintrollen. För likt mumintrollens livsvärden och filosofi kretsar Malins bok kring kärlek, äventyrslust, tolerans, mod och frihet. Och likt Tove Jansson har Malin gjort en del egensinniga val. Som när hon som ung, lovande skådespelare valde att stanna hemma med sina barn. Eller när hon, istället för scenen, valde att satsa på hälsobranschen. 

– Jag älskade att filma och att spela teater, men där blev mina föräldrars arv en belastning. Kan hon verkligen skådespela, eller har hon glidit in på en räkmacka? Kraven på mig var också höga, bagarens dotter måste baka godare bröd än bagaren själv. Så jag kände att det var bättre att slå in på hälsans och själens väg, som också låg mig varmt om hjärtat. Där kunde jag använda mitt kändisskap till något gott. 

Systern Kristin Kaspersen delar Malins stora hälso-intresse. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYR¿N

Det försöker hon göra nu. Efter att ha gått några varv i livet, fått känna på dess ups and downs och tacklat en del sorger vågar hon sig på att berätta om sina nycklar till frihet. Frihet handlar för Malin inte så mycket om stora unika händelser eller resor jorden runt, som att våga blicka inåt. 

– För mig handlar frihet om att bli fri från det som begränsar oss, så att vi kan följa våra drömmar. Ofta är det rädslor som begränsar och håller oss fast. Mitt behov av frihet ligger inte i att vara orädd, men jag vill inte att rädslan ska hindra mig. 

Lidit av panikångest 

Ett område som Malin själv har fått jobba med är rädsla. Hon säger att ”i hela mitt liv har jag varit orolig”. Ja, länge hade hon panikångest var och varannan kväll. Och hennes hjärna kunde noja över både ditten och datten, som ”tänk om jag blir rånad, tänk om planet störtar, tänk om mina barn far illa när de går hem själva”. 

– Jag kunde skapa draman som triggade igång en massa processer i kroppen och gav mig ångest; allt från scenskräck till dödsångest och dålig självkänsla. 

När yogan kom in i hennes liv fick hon lära sig att bemöta rädslor och ångest. En yogalärare sa till Malin att ångesten handlade om hjärnans antaganden om vad som skulle kunna hända. 

– Han sa att antagandena kontrollerar mig, att jag behövde förstå att de är hittepå och inte hur verkligheten ser ut. 

Malin har vågat göra sina egna val genom livet, både i kärleken och karriären. Foto: Kristian Pohl

Ett tips hon fick var att utmana paniken, låta den hända, vilket hon bland annat testade under en flygning.

– När jag kände flygrädslan komma försökte jag andas mig igenom den och inte fly eller undvika den. Jag sa till rädslan att fuck you – kom och ta mig då, jag är inte rädd för dig. Och långsamt, likt smärta, klingade den av. 

Att konfrontera sina rädslor och demoner är en metod Malin ofta använder sig av. 

– Många terapeuter säger att man ska ta den lilla (som man har inom sig) i handen och bemöta henne med förståelse, men det som fungerar allra bäst för mig är att säga åt mig själv att lägga av. 

Ja, hon sätter bokstavligen stopp för tankar som lever rövare i hjärnan. 

– Som när jag hade scenskräck, då kunde jag titta på en stol och säga till min rädsla att nu jädrar sätter du dig där medan jag går ut och gör det jag ska, så får du hoppa på mig igen när jag kommer tillbaka.

Om du inte trivs – gör något åt det 

En annan bit Malin har synat är viljan att (i all välmening) försöka hjälpa andra att förändra sig. Personer som hon sett inte trivs i sina liv. Hon kallar det för sitt räddarbeteende. 

– Det låg också i min mormors och mammas natur, så jag har väl ärvt det. Men dels behöver man förstå att man inte kan rädda någon annan, dels är det ganska respektlöst att slänga en massa lösningar på någon som inte har bett om dem. 

Däremot kan man ställa frågor som hjälper ­personen att själv förstå att hon behöver förändra sin situation.  

– Eller som min kompis Bitte gjorde med mig när jag inte mådde bra i mitt förra äktenskap. Till slut sa hon att ”nu orkar jag inte höra mer om det här, antingen skiljer du dig eller så slutar du tjata om saken”. Det behövde jag höra. Man måste se sin egen del också; om du inte trivs, så gör något åt det. Vi är skapare av våra egna liv. 

Det är viktigt för mig att inte låta andras ilska och frustration bli mitt problem

Ibland när Malin säger det där sista så får hon höra att ”det är lätt för dig att säga”. 

– Men att säga så är att smita. För det är inte lätt, vill man gå kärlekens och frihetens väg så kommer det att kännas, det vet alla vi som försöker gör det. 

Malins känsla av frihet har också ökat i takt med att hon låtit andra ta ansvar för sina liv och åsikter, och inte göra dem till sina. 

– Livet vänder, även om det är svart ibland. Foto: Kristian Pohl

– Det är viktigt för mig att inte låta andras ilska och frustration bli mitt problem. Deras frustration handlar ju om dem och var de befinner sig i livet just nu. Tidigare om någon tittade surt på mig på ett mingel kunde jag bli sårad och ledsen. Men hen kanske just har bråkat med sin partner eller fått en utskällning av ­chefen. Nej, jag brukar skaka av mig känslan genom att på skoj säga: ”Malin, allt handlar faktiskt inte om dig.” 

Andra gånger, exempelvis om en person har attityd mot henne, försöker hon sätta gränser. 

– Säg exempelvis att en dotter är arg. Då försöker jag tänka att ”det här handlar inte om mig, så jag ska inte stjäla hennes drama och göra det till mitt”. Istället brukar jag fråga varför hon är så irriterad. Kanske får jag till svar att hon har mensvärk eller att det har varit mycket på jobbet. ”Jag förstår det, men nu går det ut över mig. Kan jag hjälpa dig på något sätt?” 

På vilka sätt har dina nycklar till att hantera livet förändrat din tillvaro? 

– Jag tror som sagt på tanken att vi är skapare av våra egna liv, och att välmående mycket handlar om inställning och en förmåga att se möjligheterna. Så att vara den jag är idag är mycket trevligare för mig än vad det var är jag var yngre, säger Malin och ler. 

Vad vill du skicka med för tips till våra läsare? 

– Att livet händer, det är en bergochdalbana, men du väljer själv hur du vill se på det. 

Få mer av det du vill ha

Här är Malins tips för hur du kan få mer av det du vill ha och längtar efter i livet. Övningen kommer ur boken Frihet att leva sin längtan. 

1. Be om det.

Fundera över: Vad är det du verkligen vill ha? 

Gör så här: Sätt dig och skriv ner det på ett papper. Skriv det i presens, till exempel: ”Jag är så glad och tacksam nu när jag får ...” och skriv sedan ner det du skulle vilja ha i ditt liv om inga hinder fanns. 

2. Tro på det 

Tro på det du vill ha, som om det redan vore ditt. Sätt upp en bild eller två på det du vill ha. Du kanske inte vet hur du ska få det du önskar i ditt liv men universum kommer att visa dig vägen, för om du tror på att det kommer att bli ditt kommer du att öppna upp för möjligheterna att nå din dröm. Du kommer emellanåt att få känslor av missmod och oro över att det inte kommer att hända, men försök att hålla hoppet uppe. När du väl har tillit igen, kom ihåg att hålla ögonen öppna så att du inte missar möjligheterna när de väl kommer din väg. 

3. Känn att det redan är här 

Ett av de viktigaste stegen är att inte bara tänka på det, utan också känna det som om det du önskar redan är här. Försök att meditera varje dag kring känslan du kommer att ha när du får det: hur handen hos den partner du drömmer om kommer att kännas i din, hur leendet lyser upp ditt ansikte. 

4. Handla 

Nästa steg är att handla för att det ska bli verklighet. Du kan inte bara sitta på rumpan och förvänta dig att universum ska fixa allt åt dig. Då visar du verkligen vem du är; en person som inte gör någon ansträngning för att förverkliga sina drömmar. Nej, kom igen! Ha förtröstan och agera! 

LÄS OCKSÅ: Artisten Mariette: ”Jag behöver inte vara rädd längre”

LÄS OCKSÅ: Tvillingarna Kallurs nya liv: ”Röjigt men härligt”