Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Theresia Köhlin

Madeleine Vall tvingades avsluta boxningskarriären – blev Hollywoodskådis

Hon tillhörde världens toppskikt i thaiboxning men var tvungen att avsluta karriären på grund av livshotande hjärnskador. Istället blev hon Hollywoodskådis, och en dag kom en limousin och hämtade henne hemma i Högdalen. Madeleine Vall berättar om det kraschade äktenskapet, känslorna och styrkan.

– Jag kan nå vägs ände och hitta nya vägar i livet. 

Sveriges stuntstjärna Madeleine Vall, som spelat i Wonder woman och nu i vår ses i bland annat filmen Last man down, satt i bilen när hon kände dimman slå till. Trots att den säkert smugit sig på under flera dagars tid, blev hon lika förvånad som alltid. Van vid att ha skärpa. Nu hittade hon inte ens hem utan att vägledas av gps:en. Men när rösten sa höger behövde Madeleine stanna till, osäker på skillnaden mellan vänster och höger. Otäckt. Å andra sidan: Har man varit en smäll ifrån döden, bokstavligen, så är tillfällig hjärndimma ett hyfsat resultat.  

– Jag är känslig för ljud och intryck, och behöver därför ransonera min energi. Inte fysiskt, jag mår bättre av att sticka ut i skogen och springa när hjärndimman slår till, men klarar inte av för många intryck. Nu har jag förstått det här, men det är ändå svårt att svälja, för det känns som om det gör mig svag. 

Vi möts på ett kafé nära Slussen i Stockholm, strax intill fightern Madeleines favoritställe Fightbox, som även kallar sig slagsmålsklubb. Hon säger att det är mycket nu, och nämner 12-timmarspass och olika projekt, men är helt lugn och närvarande i samtalet. Just ordet svag är inget som Madeleine Vall normalt identifierar sig med. 

Madeleine Vall

Ålder: 36. 

Familj: Hunden Syrran (old english bulldog). 

Bor: I Huddinge. 

Gör: Jobbar inom fighting, film och säkerhet (personskydd). 

Aktuell med: Onlineträning, actionfilmen Last man down och Elitstyrkans

hemligheter. 

En smäll till så kunde hon stryka med 

Det var 2015 som en läkare ringde till henne och sa att hon genast måste lägga ner all form av elitidrottande. Då tillhörde hon världseliten (topp tre) inom thaiboxning, med åtta SM-medaljer, två EM-medaljer och två VM-brons på cv:t. ­Men hon hade också samlat på sig två allvarliga hjärnskador – en smäll till så skulle hon stryka med.  

– Å andra sidan förstod jag inte hur jag skulle kunna leva utan thaiboxningen heller. Varje minut av mitt liv fram till dess hade haft ett tydligt mål: att vinna nästa match. Nu förlorade livet sitt syfte.  

Madeleine är en krigare till själen, med ”jag ska visa dem” som motto – orden finns till och med intatuerade på halsen. Men vid den här tidpunkten förstod hon inte vad hon skulle bevisa längre. Livet hade förlorat sin mening, så kändes det i alla fall. 

Hon var 19 år när hon första gången klev in på en boxningsklubb i Thailand och testade sporten, och redan efter första passet hade hon hittat sitt livs stora kärlek. Det här var vad hon ville göra varenda vaken sekund.  

Jag är känslig för ljud och intryck

– Som barn var jag hästtjej, vilket gjorde mig kapabel och självständig. Men i ringen insåg jag hur skönt det var att slåss, skönt för själen. 

Men det var ingen lätt eller given väg att gå. När hon började fightas var fördomen fortfarande att det bara var kriminella som höll på med det, och absolut inte tjejer. 

– Jag vet inte hur många gånger jag fått höra: ”Men du är ju tjej. Kan du ens slåss?” Ja, det kan jag. 

Men hon fastnade också för sportens kombination av det fysiska och mentala.  

– Att köra skiten ur sig kan man göra inom nästan vilken träningsform som helst, men ska du bli en duktig thaiboxare måste du lära känna dig själv. Absolut ärlighet krävs, det går inte att ljuga för sig själv. 

Målet just nu är att bli bättre på att våga känna jobbiga känslor. ”Jag slåss hellre än att låta känslorna komma fram.” Foto: Theresia Köhlin

Hur menar du? 

– Om du känner rädsla inför en match måste du erkänna det för dig själv. Om man spelar tuff så låser man sig. Då fastnar man i kriget mot sina egna tankar, och får stryk. Tricket är att acceptera sin rädsla för vad den är, och ändå gå ut och göra det man ska. Det handlar alltså inte om att bli en känslolös robot, det går inte att ta bort känslorna, men man kan lära sig hantera dem och själv välja hur stor plats de ska få ta, för att sedan istället fokusera på prestationen och leverera ändå.

Ja, sporten fick henne att omdefiniera ordet tuff. Som ung hade hon svårt att kontrollera sitt humör. Lika snabbt som hon kunde bli över­lycklig kunde hon bli vrålförbannad och börja slåss. 

– Det var först när jag började med kampsport som jag insåg att min ilska hämmade mig. En arg fighter är en känslostyrd fighter, och det är aldrig bra. Man vill vara kall och smart, då är man farlig. Så jag började med mental träning för att bli tuff på riktigt. Genom att bygga upp min inre styrka hade jag ett mentalt övertag redan innan jag klev in i boxningsringen. Att vara stark på insidan är för mig att vara stark på riktigt.

Har du nytta av det här idag? 

– Absolut. Vågar man vara ärlig med det man känner kan man utvecklas och bli bättre. I början hatade jag till exempel att föreläsa, men jag bestämde mig för att den rädslan minsann inte skulle få styra mig, så jag fejsade den och övade på att föreläsa. Jag brukar säga att jag har rädsla, men rädslan har inte mig.

Man behöver inte möta Madeleine i många minuter för att förstå att det här är en cool kvinna från början till slut. Hon är behaglig att umgås med, ler ofta och för­söker ge ärliga svar även på svåra frågor, samtidigt är det tydligt att ingen sätter sig på henne. Hon säger att hon fortfarande älskar att fightas och gör det regelbundet. 

Inte konstigt att hon kände att livet förlorade sitt syfte när hon tvingades sluta slåss. 

– Kampsporten var ju inte bara mitt yrke, utan min ventil för att hantera allt i livet. 

Så vad blev räddningen? Jo, ett mejl från Hollywood med ett erbjudande om att vara stuntskådis i actionfilmen Wonder woman. Plötsligt dök det upp en limousin och häm­tade henne i Högdalen. 

– Jag fick ju kriga där också, och de första månaderna av jobbet var som att ligga på landslagsläger, det var bara bättre boende och bättre betalt. 

Madeleine har nyligen gått igenom en skilsmässa efter ett sju år långt äktenskap. ”Vi avslutade som vänner, med respekt för varandra.” Foto: Theresia Köhlin

Du säger att du tror att allt har en mening. Vad var meningen med dina hjärnskador? 

– Mitt tävlande fick ett väldigt abrupt slut, å andra sidan hade jag inte själv klarat av att fatta beslutet. Samtidigt var jag sliten av all hårdträning och alla tuffa dieter, så jag fick ett mer värdigt slut än om jag hade fortsatt och presterat sämre och sämre, säger hon och tänker till: 

– Och idag vet jag att jag överlever hårda smällar. Jag överlever att nå vägs ände och hittar nya vägar i livet.  

Idag är Madeleine stuntskådis samtidigt som hon jobbar som tränare och som livvakt. Tre yrken som kräver att hon är fortsatt stark. Hon berättar om hur hon i somras körde militärträning i skogen, gick i flera timmar med tung packning, släpade på stockar, hängde från grenar och simmade i havet med kläderna på. Och visst finns det de som höjer på ögonbrynen åt hennes livsval: 

– Ja, min kombination av yrken är ovanlig för kvinnor. Men jag skiter i om någon har åsikter om att jag inte följer normen, som när folk är stressade över att jag inte skaffat barn än, sådant lägger jag inte en sekund på. Jag har mina egna krig att utkämpa. 

På frågan om varifrån egensinnigheten och det ständiga drivet att gå sin egen väg kommer ifrån funderar hon en längre stund.  

– Kanske är det medfött. När jag och Danne skulle gifta oss så ringde Danne till min pappa för att fråga om lov, varpå pappa förklarade att absolut, det går bra, men bara så du vet bestämmer ingen över Madde. 

Jag går inte runt och tjurar

Danne är Daniel Beijner, känd för sin tatueringsstudio Salong betong i Högdalen. Han och Madeleine var ett par i sju år, men i höstas bröt de upp från sitt äktenskap. Hon berättar att de tidigt sa till varandra att den dagen förhållandet var mer dåligt än bra skulle de lämna. 

– Jag är stolt över att vi inte drog ut på det, utan kunde avsluta som vänner med respekt för varandra. Det är så lätt att man hänger sig kvar ända in i bråk och miss­­unnsamhet och börjar smutskasta var­andra. Men varför slänga bort en massa bra år på det? 

Därmed inte sagt att beslutet var lätt, men en dag var insikten tydlig. 

– Vi har haft tuffa perioder förut, och då har jag alltid velat kämpa för oss, men nu kändes det som om jag inte hade mer att ge, som om vi var färdiga. Det var å ena sidan en lättnad med en så tydlig insikt, för jag hatar meningslösa mellanlägen, men å andra sidan väldigt jobbigt, för jag förstod ju vad jag därmed var tvungen att göra, och att det skulle såra.

– Men ibland är kärleken tidsbegränsad. Det betyder inte att det som fanns inte var sant och äkta, utan bara att kärleken kan avta. 

På gymmet får Madeleine utlopp för sin stora energi.”Träningen är min bästa kompis.” Foto: Theresia Köhlin

Varför kom du till den punkten? 

– Det kändes som om vi utvecklats åt olika håll och börjat glida isär. Och när jag blickade framåt på det jag ville göra så var det bara saker som skulle ta oss ännu längre ifrån varandra. I en relation måste man såklart kompromissa, men vissa saker går inte att kompromissa med, för då dör delar av ens själ.

Hur är du att leva med? 

– Jag är en självständig människa som hela tiden behöver få utvecklas. Kan man acceptera det så är jag inte särskilt komplicerad. Jag är rak och ärlig och går inte runt och tjurar. Jag kan bli skitförbannad, men det går över fort. 

Hon är ändå djupt tacksam för de här åren. Även äktenskapet var en rejäl resa i självutveckling.

– Jag har bland annat lärt mig att älska någon så som den vill bli älskad, att fundera på vad kärlek är för den andra och vilka gester han uppskattar mest, istället för att utgå från sig själv. För syftet är ju att göra den andra glad. 

Samtidigt vet Madeleine att ibland behöver man gå igenom jobbiga saker för att komma vidare. Och hon känner att det är dags för nästa steg nu: att våga möta sig själv fullt ut. 

– Mitt liv har ofta handlat om prestationer, men nu är det dags att blicka mer inåt. Jag gillar variation, men att hela tiden hoppa på nya saker kan också vara ett sätt att fly från sig själv och sina känslor. Det är en fin balansgång. 

”Jag är en självständig människa som hela tiden behöver få utvecklas.” Foto: Theresia Köhlin

Och varför vill du utvecklas på det här planet? 

– För att hålla i längden. Jag kan driva mig själv så hårt att jag emellanåt kör rakt in i kaklet. Dessutom ogillar jag tanken på att jag undviker saker i min personliga utveckling för att det är obehagligt. I alla andra sammanhang gör jag tvärtom: rannsakar beteenden och jobbar på dem för att utvecklas. Men på det här planet har jag bara stängt dörren och flytt, gång på gång.

Madeleine går till en psykolog för att försöka bringa reda i detta, ”för jag vill bli den bästa versionen av mig själv, allra helst gentemot mig själv”.

Som en tjej med adhd vet hon att hon verkligen behöver träningen. 

– Träning är ett sätt att kanalisera min energi. Ja, träningen är min bästa kompis.

Men hon behöver också vilan, och den är svårare att få till. När andra måste boka in träningen för att den ska bli av måste Madeleine boka in återhämtning. 

– När jag saktar ner tempot kommer känslorna upp till ytan. Jag är bra på att prata om känslor, men tycker det är jobbigt att känna dem. Jag vill helst stänga in dem och låsa dörren, säger hon och ler:  

– Visst är det ironiskt: Jag slåss hellre och kastar mig utför stup – saker andra tycker är läskigt – än att låta känslorna komma fram. 

Hon går till en psykolog nu för att försöka reda ut detta.

– Det är den sista pusselbiten för att må bra, säger hon ironiskt och skrattar. 

”Vi hade börjat glida isär”, säger Madeleine om skilsmässan. Foto: Theresia Köhlin

Vad drömmer du om? 

– Att äga min egen tid. Frihet är min rikedom, och därför känner jag mig rik just nu. När pandemin är över kan jag med mina jobb hamna lite var som helst i världen, och jag gillar den tanken. 

LÄS OCKSÅ: Tina Nordström: ”När jag blir frustrerad måste jag äta”