Foto: mikdam

Linda vill samla en miljon till Syriens barn: "Håller vi ihop kan vi förändra världen"

Efter att dagligen ha matats med nyhetsrapportering från krigets Syrien ville Linda Häggkvist, 39, göra något åt den maktlöshet hon kände. Nu har hon startaten privatinsamling, där målet är att få ihop en miljon kronor.

En av alla de svenskar som suttit framför nyheterna och känt maktlöshet inför det som pågår i krigets Syrien är Linda Häggkvist, 39, tidigare bloggare på vår systersajt mama.nu.

Häromdagen bestämde hon sig för att göra en insats och startade en insamling via Rädda Barnen. Efter det skrev hon ett inlägg på Facebook, där hon vädjade till sina vänner om hjälp:

"I nästan hela mitt liv har jag hört uttrycket "kvinnor kan inte samarbeta, ni snackar skit om varandra och söndrar istället för att ta er framåt tillsammans"."

Linda fortsätter inlägget med att berätta om hur hennes arbetsplatser och kvinnliga nätverk har gjort småsmulor av den gamla "sanningen". Hon är övertygad om att tjejer både håller ihop och kan förändra världen. Så med det i bakhuvudet började Linda med att vädja till sina egna Facebook-vänner:

”Just nu går jag sönder av nyhetsrapporteringen från Syrien. Bilderna på de lemlästade barnen och de krossade familjerna håller mig vaken dygnet runt. Mycket i maktlösheten över att inte kunna göra något. Att få sitta i trygghet HÄR medan livet rämnar och världen tycks blunda för vad som sker DÄR. Jag kan inte gå runt på jorden och inte göra något, men ensam är inte särskilt stark i detta fall. Tyvärr”, skrev hon den 1 oktober.

Ska samla in en miljon kronor

I skrivande stund är Lindas insamling uppe i över 35 000 kronor, detta efter endast ett par dagar. Målet är en miljon vid årsskiftet.

– Jag vill inte att det ska vara min insamling, utan VÅR, att alla som är med och bidrar känner att de blir avgörande ambassadörer och avsändare för att göra verklighet av det här målet: En miljon till barnen i Syrien innan året är slut. Responsen har varit överväldigande, berättar hon.

Linda Häggkvist med yngsta sonen Will, 1. Foto: Privat

Än så länge har Lindas vädjan framför allt gått ut till hennes egna vänner, men i och med att inlägget sprids på Facebook hoppas hon nå ut till allt fler.

– I mitt eget ”lilla” nätverk har jag så många otroliga, godhjärtade, handlingskraftiga och inspirerande människor som varje dag gör den här världen bättre, så jag VET vilken kraft det finns i oss alla när vi delar med oss och peppar varandra.

Alla kan bidra med något

En miljon kronor kan låta mycket, men Linda är hoppfull.

”Är vi 10 000 behöver vi lägga 100 kr var. 20 000; 50 kronor var. Är vi 100 000 personer som håller med varandra, håller varandra i händerna, då handlar det om 10 kronor per individ. Detta är bara räkneexempel, varje öre oavsett storlek gör skillnad”, skriver hon i sitt inlägg.

Hur mycket kan man hjälpa med en miljon kronor? 

– Det allra viktigaste svaret är: Mer än utan en miljon kronor. Väldigt mycket mer. Och om… n ä r… vi kan visa att vi helt vanliga medmänniskor utan andra insatser än att dela ett initiativ, kan bidra med en miljon i konkreta kronor. Vad kan då andra göra? Vad kan vi sätta i rullning? Vad kan vi inspirera andra att kämpa för, eller emot, ihop? förklarar Linda, som menar att de som kan stoppa krig inte gör det.

Hur redovisas pengarna för de som är med och bidrar?  

– Alla kan följa insamlingen på Rädda barnen och jag uppdaterar min egen Facebook så ofta jag kan, samt försöker tacka och interagera med alla som går in och blir deltagare/ambassadörer i projektet. Tillsammans kan vi göra det här, och det är allas vårt sätt att visa att vi varken accepterar hat eller passivitet i den värld vi vill ha för oss och våra barn. Det kan tyckas vara naivt, men då ställer jag mig frågan; Vad är alternativet?

Var med och hjälp Lindas insamling HÄR.

Den här artiklen publicerades urpsprungligen på vår systersajt mama.nu.

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!

Du kommer också att vilja se:

Selma, 8, samlar in pengar för att glädja gamla – och utmanar andra att göra samma sak

Finaste uppmaningen vi hört i Pokémon GO-hysterin – glöm inte barnsjukhusen!

9 starka mammor som förändrade världen (vilka urkrafter!)