Foto: Privat

Kompisappen blev vägen genom traumat

Många förknippar matchmaking-appar med att hitta kärlek online. Men faktum är att du också kan ”svajpa” fram din nya bästa vän. För Hanna blev kompisen hon träffade via en vänskapsapp räddningen genom traumat – och tristessen i pandemin.

2020 var ett minst sagt konstigt år. Coronapandemin tvingade oss att inte bara hålla avstånd inne i matbutiken eller på köpcentret. Att träffa sina arbetskollegor eller vänner blev helt plötsligt något att inte ta för givet. 

Och var ska man egentligen träffa nya vänner som vuxen? 

När Hanna Bauer blev mammaledig saknade hon jobbets sociala möten – som samtalet med kollegan vid kaffemaskinen. Om du tvingats arbeta hemma under pandemin känner du säkert igen dig. 

– Jag hade haft ett väldigt socialt jobb med många ytliga kontakter. Men jag hade inte bott i Stockholm så länge, utan jag flyttade hit och blev gravid nästan direkt. Det blev väldigt ensamt att gå från att ha väldigt mycket folk omkring sig till att vara mammaledig, säger hon. 

Hanna Bauer

Ålder: 40.

Familj: Två döttrar, 8 och 11 år.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Gör: Är arbets­sökande, tidigare arbete inom resebranschen.

En bekant tipsade henne om en nystartad app som specialiserat sig på just kvinnlig vänskap. Helt enkelt en app som parar ihop dig med potentiella nya vänner. Hanna registrerade ett konto men sedan hände inte så mycket mer – hon var inte en aktiv användare. Men så blev hon inbjuden till en afterwork som anordnades via appen. På eventet träffade hon Elisabeth Eriksson, som skulle komma att bli en viktig del i hennes liv. Elisabeth hade i sin tur blivit tipsad av en kollega att ladda ner appen för att utöka sin vänskapskrets. 

– Jag har alltid haft ganska mycket vänner, men det är ju alltid trevligt med nya bekantskaper. Alla har ibland också perioder när man är uppe i sitt med familj, barn och jobb. Man kanske inte har tid att träffas. Så jag kände att det kunde vara härligt med lite nytt blod i min vänskapskrets, säger Elisabeth. 

Elisabeth Eriksson

Ålder: 42.

Familj: Man och två barn, 16 och 13 år.

Bor: I villa i Segeltorp, Stockholm.

Gör: Är verksamhetschef/barnsjuksköterska

Ett halvår efter att Hanna och Elisabeth först träffats på den där aw:n separerade Hanna från sin dåvarande man. Det gjorde att vännerna började höras mer. Elisabeth skickade meddelanden till Hanna för att kolla om hon var okej. 

Året därpå fick Hannas båda föräldrar svår cancer nästan samtidigt och hennes mamma gick bort inte så långt därefter. Mitt i allt det kom också en pandemi och Hanna stod utan arbete efter 14 år i resebranschen.

Appen var avgöranden för vänskapen

– Det första som hände var min skilsmässa. Det var då det började gå upp för mig hur viktiga nära relationer är. Det var inte så att jag och Elisabeth hade långa kvällssamtal, men bara ett kort meddelande är så viktigt för att veta att någon tänker på en. Och det har hon gjort så otroligt bra hela den här tiden, säger Hanna.

– Det har varit livsviktigt. Elisabeths fina stöd hjälpte mig att komma igenom den värsta tiden, vilket jag aldrig hade klarat ensam, säger Hanna och fortsätter:

– Utan att överdriva så vet jag inte hur jag hade klarat mig utan appen. 

Att de fick kontakt med varandra via appen tror Hanna var avgörande för vänskapen. Det blev som ett bevis för att de båda var ute efter nya, lite djupare vänskapsrelationer – som de var villiga att investera i.  

Det finns en stor öppenhet och det är väldigt tillåtande

I vuxen ålder kan det kännas svårt att få den där riktiga kontakten med en ny människa. Det visar i alla fall en ny undersökning som analysföretaget WSP gjort som kommit fram till att sex av tio svenskar ibland eller ofta känner sig ensamma. Hanna tror att det bästa du kan göra för att skaffa vänner i vuxen ålder är att vara ärlig med vad du faktiskt vill. 

– Jag tror att det är viktigt att redan från början inte lägga på någon ytlig fasad. Jag tror också det är viktigt att sätta vännerna främst. Att prioritera dem framför jobbet eller andra förpliktelser ibland är jätteviktigt.

– Vi känner att vi finns där för var­andra, det finns en stor öppenhet och det är väldigt tillåtande, säger Elisabeth.

Hur har ni umgåtts under pandemin? 

– Vår relation har alltid varit ganska digital. Vi har pratat mycket över telefon och via meddelanden. Vi har tagit promenader. Man behöver inte berätta allt som händer, men vi brukar checka in en gång om dagen och kolla hur den andra har det, säger Hanna.

Psykologen: Så vinner du över ensamheten

Du är inte ensam om du upplevde decenniets första år som ditt ensammaste hittills. I augusti förra året publicerade Folkhälsomyndig­heten en rapport som visade att covid-19 inte bara på­verkat oss fysiskt. Befolkningens psykiska välmående hade också försämrats – och den psykiska ohälsan ökat. Psykologen Anna Bennich, som skrivit boken Att ­vinna över ensamheten, listar sina ­tre bästa tips!

Anna Bennich är psykolog och har skrivit boken ”Att vinna över ensamheten”. Foto: Peter Knutsson

1. Sök hjälp! Det är ofta svårt att lösa allt på egen hand eftersom skam, nedstämdhet och låg tilltro till sin egen förmåga ofta vuxit sig stark. Många behöver lite hjälp med att komma över de hinder som finns för ökade sociala kontakter och vänskap. 

2. Gör en plan. I vanliga fall kan det handla om att gå med i en bokcirkel på biblioteket, läsa en kurs, leta intressesajter på nätet, söka upp ­forum för ny vänskap eller se efter om det finns någon granne som man kan hjälpa med något. Skriv ner olika möjligheter och börja med det som känns minst svårt. I coronatider kan man ­istället fundera över vilka möjligheter som finns för att möta andra digitalt.

3. Engagera dig i volontärarbete. Människor mår bra av att göra nytta och av att vara till hjälp för andra. Dessutom kommer man ut och träffar andra som också engagerar sig. Så flera saker som kan öka välbefinnandet finns ofta att hämta i den sortens aktiviteter. 

Tips!

Vill du träffa nya vänner digitalt? Idag finns det flera appar att välja bland, några av dem är GoFrendly, Panion och facebookgruppen ”Heja vänskap!”.

LÄS OCKSÅ: Därför blir du starkare tillsammans med en träningskompis