Jessica Frej: "Man får mer energi av en festkväll eller middag än av att sova"

Hon charmade oss i Sveriges mästerkock. Nu vill honvisa att matlagning inte alls behöver vara krångligt, att en middag kan vara både supergod och lättlagad. Jessica Frej är amelias nya matskribent, en av våra bloggare och nyligen släpptes hennes bok "Fest på 30 minuter" (just nu till prenumerantpris i vår webbshop!).

Maximal njutning till minimal ansträngning. Det är amelias nya matskribent Jessica Frejs devis.

– Mat ska vara väldigt gott, men gå snabbt och inte vara för krånglig att laga så att man orkar prova nya grejer. Att äta hör ju till de roligaste stunderna på dagen!

Redan som liten älskade Jessica mat, fast då mest potatisgratäng (jo, faktiskt!) och godis. Hennes hemliga dröm var att bli kvarglömd över natten i den lokala godisaffären.

– Jag har alltid älskat sötsaker, men när jag var liten var ju utbytet begränsat till vad föräldrarna köpte. Om jag blev kvarglömd i affären skulle jag kunna äta hur mycket jag ville – och ingen kunde bli arg på mig eftersom det ju också var synd om mig!

Även intresset för att laga mat vaknade tidigt.

– Jag minns när jag var fem, sex år och var med mina föräldrar på Konsum. Det stod en tant där och bjöd på smakprover, äpplen med kanel, socker och glass. Jag tyckte att det var så gott att jag fick henne att skriva ner receptet. Sedan tog jag med det till kocken på dagis och vi lagade det till hela dagiset.

En milstolpe i Jessica Frejs liv var när Tina Nordström blev känd som Mat-Tina bland hela svenska folket.

– Hon var så karismatisk och helt underbar. Jag var elva år då och bestämde mig för att jag också skulle bli tv-kock när jag blev stor. Det verkade så kul! Jag och min lillebror – fast det var nog mest jag som var drivande i det – lekte matprogram hela tiden när vi gjorde mellis och frukost.

Sedan plötsligt, i sexan, förändrades allt. Trots att Jessica Frej åt precis som vanligt började hon gå ner i vikt. Hon kände sig jämt trött och en gång svimmade hon på skolgymnastiken.

– Jag blev jättejätte-smal, jag som aldrig har varit en smal person. Efter ett halvår gick vi till läkaren och då visade det sig att jag hade absolut ingen näring i kroppen, jag hade brist på allt. Först trodde läkarna att jag var deprimerad, eftersom mina föräldrar låg i skilsmässa.

Jessica Frej charmade alla i "Sveriges mästerkock"

Men proverna visade något annat, Jessica hade celiaki, hon var glutenintolerant.

– När jag började äta glutenfritt återhämtade jag mig på några veckor. Men det var en jättejobbig tid, att alltid vara den krångliga när jag var hos kompisar och inte kunde äta det som bjöds. Och vad skulle hända med min tv-kockdröm när jag inte skulle kunna smaka på maten?

Svaret är – som många av er nog vet – att det gick alldeles utmärkt. Utan att berätta att hon var glutenintolerant sökte och antogs Jessica bara 21 år gammal till den första säsongen av succéprogrammet Sveriges mästerkock, kom på femte plats och charmade både juryn och tittarna, men också tv-ledningen som erbjöd henne att laga mat i inslaget Mitt kök i Nyhetsmorgon.

Sommarlov 2000. Jessica Frej och hennes mormor har fest på landet.

Sedan dess har hon gett ut fyra bak- och kokböcker med glutenfria recept tillsammans med Maria Blohm och medverkar regelbundet som matinspiratör i Nyhetsmorgon på söndagar.

Samtidigt som Jessica Frej nu debuterar som matskribent i amelia släpper hon sin första egna kokbok Fest på 30 min.

– Jag jobbade jättemycket en period, prioriterade alltid att åka hem och sova för att orka jobba istället för att träffa vänner. Men på nyårsafton 2014/2015 bestämde jag att mitt löfte skulle bli att festa och umgås mer. Och när jag började leva efter det upptäckte jag att man får mer energi av en rolig festkväll eller middag än av att sova.

Delar med sig av sina recept i amelia och i bloggen

Den erfarenheten vill Jessica nu sprida vidare – i sin bok och i amelia.

– Men det måste vara en liten insats och mycket utdelning för att den här ekvationen ska funka, så att man inte står och lagar mat i fyra dagar för då blir det kanske inte värt det. Min bok innehåller snabba menyer, du ska kunna komma hem samma dag klockan fem, röja undan lite, ta ett glas vin och kanske en powernap i soffan och ändå hinna slänga ihop middagen till klockan sju.

Och vad kommer du att bjuda amelias läsare på?

– Det är samma tänk, mat som är väldigt god och går snabbt att laga. Och så blir det många tips på tricks som underlättar i matlagningen.

Foto: Marcus Oliveras

Jessica Frej om...

... kärlek: ”Han var ett kvart i tre-ragg”

– Martin och jag -träffades på rockklubben -Deb-aser vid Slussen i Stock-holm när jag precis hade fyllt 20. Jag stod i baren när han kom in och han var jättesnygg. Det var ett kvart i tre-ragg, jag har fortfarande kvar kvittot som han skrev sitt telefonnummer på. Han är också -väldigt mat-intresserad och har varit

ett väldigt stöd, säger alltid

”satsa!” och ”kör!”. 

…?förebilder:”De ber inte om ursäkt för sig” 

– Mormor och farmor är starka personer, ingen av dem ber om-ursäkt för sig. Farmor är väldigt estetisk och konstnärligt lagd. Mormor hade alltid många fester och bjudningar hos sig och jag fick alltid vara med när jag var liten. Hos henne är det alltid -extra allt, hon skrattar högst och är mest. Det fastnade hos mig, att man verkligen får vara sådan.

…?löpning: ”Kollegan inspirerade” 

– När jag jobbade med Mitt kök hade jag inte tränat på tio år, kunde inte ens springa till bussen utan att bli helt slut. Jag blev inspirerad av fotografen som jag arbetade med och började springa jag med. Först bara hundra -meter, sedan längre och nu i våras sprang jag Göteborgs-varvet, 21 km!

Jessicas Frejs tips för en lyckad fest:

Bestäm ett datum och håll dig till det.

Bjud alla möjliga. Kanske någon som är ny på jobbet som du har klickat med. Det kan vara lite läskigt men det speedar upp bli kompis-processen.

Laga enkelt och gott. Tomat- och mozzarellasallad är alltid festligt. Spagetti och köttfärssås är väldigt gott med en fin parmesanost och rolig sallad till.

Säg åt gästerna att ta med dryck. Då slipper du släpa tunga kassar från Systemet. Och gästerna tycker ofta att det är skönt att få en uppgift.

Glöm inte musiken. Det är viktigt med bra musik och nu för tiden finns det många färdiga spellistor. Sök på ”dinner with friends”. Eller ge en kompis som är bra på det i uppgift att sätta ihop en playlist.

Av: Anna Laestadius Larsson

Och du, missa inte Jessicas Frejs blogg eller hennes nya bok "Fest på 30 minuter"!

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra och följ amelia på Facebook!Du kommer också att vilja se:

Supertipset för dig utan lunchplaner: Jessica Frejs goda caprese

Sanna Bråding: "När polisen grep mig vände det"

Pernilla Andersson om att skiljas: ”Jag gick verkligen sönder”

Sanna Bråding om graviditeten: "Jag tog reda på bebisens kön i morse"