Jenny hyllas för sin matlagning på äldreboendet – "Man äter ju med ögonen!"

Äldrevården i Sverige kan ibland vara ett ämne för kritik, både från de boende, anhöriga och andra utomstående. Dock är det något undersköterskan Jenny Jönsson, 42, på Hylliehemmet i Malmö vill ändra på.

Pearl Åkesson

Allting började när hon jobbade på en demensavdelning och med förskräckelse såg hur tråkigt maten serverades.

– Jag började tjata om att vi ska laga allt från grunden med äkta smör och vispgrädde för då smakar det ju bättre plus att det är mer näring i maten och de boende håller sig i vikt, säger Jenny till amelia.se.

Jenny Jönsson arbetar som undersköterska och ansvarar även för maten på Hylliehemmet i Malmö.

Men förutom att maten skulle bli mer näringsrik så tyckte Jenny att maten även skulle vara en fröjd för ögat.

– Att lägga lite kräm som efterrätt i en skål är inte roligt att titta på. Lägg istället yoghurt och kräm i ett glas så ser det genast lite trevligare ut och de boende blir sugna på att äta. Man äter ju med ögonen och smaklökarna.

I Facebook-gruppen ” Hemlagat och gott till mina äldre” lägger Jenny upp bilder på maten hon lagar till de äldre där hon jobbar på Hylliehemmet i Malmö. Hennes piffiga mat uppskattas inte bara av de boende utan också av kollegorna.

Jenny berättar att hon hittills fått väldigt positiv respons, både av sin chef men också från en dietist i Malmö stad som vill utveckla vidare Jennys idéer.

– Min chef vill införa detta arbetssätt i hela huset och att vi alla ska arbeta efter samma mål.

Hon berättar att hon varje måndag frågar de boende vad de är sugna på, så alla får sin chans att välja maträtt under veckans gång.

– Detta uppskattas väldigt mycket av både boende och anhöriga, jag har fått jättebra respons av anhöriga eftersom deras mamma eller pappa får vara med och påverka sin mat samt vara med vid tillagning, säger Jenny och utvecklar det hela:

– Den bästa känslan är när jag serverar faten på bordet och de boende blir så glada och sugna! De ansiktsuttrycken kan ingen ta ifrån en.

Sedan Kvällsposten (som var först med att uppmärksamma Jennys initiativ) skrev om hennes arbete med maten på Hylliehemmet har det blivit stor uppståndelse. Många nya har gått med i Facebook-gruppen och hejaropen har inte låtit vänta på sig, något Jenny bara tycker är roligt.

– Jag har inte riktigt fattat all den uppståndelse som har blivit men jag tycker det är fantastiskt trevligt att så många tycker om mitt arbete. Det värmer i hjärtat då allt handlar om att de boende ska få en så bra livskvalité som möjligt!

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra och följ amelia på Facebook!

Du kommer också att gilla:

Så vet du att du hittat den rätta – de här sköna äldre paren har svaret

Lekplats för pensionärer – Spanien gör det gulligaste och smartaste vi sett på länge

Davids överraskning på mormors 86-årsdag är så fin (och framkallar tårar!)