Olyckan fick Aimée att lämna Paris modevärld för ett nytt liv i Nairobi.
Olyckan fick Aimée att lämna Paris modevärld för ett nytt liv i Nairobi. Foto: Privat

”Jag knäckte ryggen – och bytte liv”

Aimée arbetade som designer i Paris när hon trillade ner från en badrumspall och knäckte ryggen. Karriären tog tvärstopp – men Aimée kom på ett annat sätt att använda sina kunskaper. ”Jag sålde allt jag ägde, tog ett lån och flyttade till Nairobi för att öppna en syskola.

Det var 1990-tal, champagnekorkarna smällde och på catwalken i Paris gick storheter som Naomi Campbell, Kate Moss och Cindy Crawford. Mitt i vimlet fanns också svenskan Aimée Lohrbauer som var designer för flera av de stora modehusen, som Nina Ricci och Kenzo.

Tempot var högt, nätterna sena och resorna många. En dag, under en taxifärd från flygplatsen Charles de Gaulle frågade den afrikanske chauffören om hennes åsikter i en relationsfråga. Eftersom köerna in till city var massiva blev samtalet långt och kom att handla om allt möjligt. Vad Aimée inte visste var att mötet sått ett frö till en helt ny riktning i hennes liv.

Jag for baklänges, bröt foten i bitar och knäckte ryggen på tre ställen

– Det var inget jag reflekterade över vid den tiden. Jag sa hej då, stängde bildörren och kastade mig in i jobbet, minns hon.

Aimée levde sin dröm i Paris modevärld. Hennes hårda arbete hade nyligen öppnat dörren för det hon alltid siktat på: en egen ateljé – Lohr Couture.

Men en vinglig pall satte plötsligt stopp för karriären.

– Det som hände var att jag klev upp på en pall i badrummet. Utan att riktigt veta hur for jag baklänges, bröt foten i bitar och knäckte ryggen på tre ställen.

Efter att ha blivit omplåstrad lämnade Aimée sjukhuset med ett par kryckor, remiss till rehab och stränga order om att vila.

– Men jag hade anställda som skulle ha lön och hyra att betala. Jag var tillbaka i ateljén redan efter två dagar.

Smärtorna fixade jag med starka värktabletter, men kroppen fick ingen chans att läka. En kväll tog det stopp.

– Jag vinglade till, ramlade omkull och blev liggande på golvet utan att kunna ta mig upp. Jag hade kört mig själv i botten. 

Trots den ständiga värken var det inte de fysiska skadorna som störde henne mest, utan det hon kallar sin ”mentala genomklappning”.

– Jag hade hört så många historier om folk som gått i in i väggen. Nu tvingades jag inse att det som jag trodde bara hände andra hade hänt mig, av alla människor. Det var svårt att ta in, för jag hade alltid sett mig själv som en stålkvinna och trott mig vara immun mot både skador och depressioner, säger hon.

– Men till slut kickade överlevnadsinstinkten in och jag förstod att jag måste lämna Paris, det var dags att åka hem.

Det tog henne två månader att avveckla företaget, sedan åkte hon hem till Sverige. Nyss fyllda 40 flyttade hon in i sitt gamla flickrum hemma hos mamma och pappa på den skånska landsbygden. Glittret och glamouren var långt borta och Aimée var fullständigt utmattad i både kropp och själ.

– Tröttheten satt i hela kroppen och gjorde mig förlamad i både handling och tanke. Jag, som alltid haft mängder med energi, tydliga mål och karriären utstakad, låg i sängen och stirrade på dörren utan att ha en aning om vad jag skulle göra.

Vändningen kom några månader senare i form av en julklapp med ett presentkort till kursgården Baravara i Dalarna.

– Det var där jag hittade mig själv och vad jag ville med mitt liv.

Tio år efter den långa taxiresan från flygplatsen i Paris kom hon att tänka på samtalet med den afrikanske chauffören. 

– Det han sa var i korthet att stora bistånd till fabriker och näringsliv inte kunde hjälpa de afrikanska länderna på sikt. Han ställde några frågor som började surra i mitt huvud. ”Varför ger de oss inte stöd i form av utbildning och kunskap? Varför gör de oss inte till jämlikar så att vi kan hjälpa oss själva?”

Aimée bestämde sig för att skapa sig en egen uppfattning om situationen. Hon kontaktade en släkting som bott i Kenya de senaste 20 åren.

– Hon öppnade upp sitt hem, och under en månads tid besökte vi lokala marknader för att hitta textila produkter. Sedan spårade vi hantverkarna bakom alstren hela vägen fram till deras hem. Jag ville ta reda på hur de arbetade, vilka tekniker de behärskade och hur mycket kunskap som fanns på det textila området.

Visst har det varit tufft ibland, men jag ångrar inte en sekund

Under resan träffade hon och lärde känna kvinnor från olika delar av landet. Det visade sig att deras bakgrund, traditioner och livsstil varierade, men att de flesta längtade efter samma sak: en utbildning som ledde till arbete och möjlighet att påverka sin egen framtid.

– Under mina resor såg jag fabriksskeletten, sorgliga påminnelser om storslagna planer som resulterat i ingenting.

På landsbygden var det värre än jag trodde. Där finns inga jobb överhuvudtaget. Många kvinnor hade övergetts av sina män och levde ensamma med stora barnkullar. För att kunna sätta mat på bordet hade de ibland inget annat val än att öppna sina hem för främlingar om natten. 

Kenyas textilindustri växte dock snabbt.

– Och det fanns ju även en lokal marknad – kläder ska lagas, läggas upp och ändras. Det här kan man hanka sig fram på, tänkte jag.

Så Aimée åkte hem, sålde allt hon ägde och tog ett lån. Några månader senare var hon tillbaka i Kenya. Hon hyrde en liten lägenhet i Nairobi och drog igång sin syskola.

LÄS OCKSÅ: Så fixade vi en ny karriär – nu lever vi vår dröm! – 3 kvinnor berättar

Aimée drev egen syateljé i Paris. Idag lär hon ut sitt yrke i ett före detta garage. – Nu använder jag min kunskap för något större än haute couture. Foto: Aimée Lohrbauer / Privat

Ryktet om den kunniga designern som erbjöd inte bara gratis utbildning, utan även betalade för det som producerades, spred sig snabbt. En del kvinnor reste i timmar för att komma till skolan, som inrättats på verandan till huset som Aimée hyrde. Nästa skolbyggnad var ett safaritält, och sedan en tid tillbaka sker undervisningen och produktionen i ett slitet gammalt garage, som renoveras i takt med att de har råd.

Under de senaste tre åren har Aimée utbildat kvinnor i alla åldrar från olika stammar runt huvudstaden Nairobi. Det stora lokala intresset ledde fram till att verksamheten sedan hösten 2016 är en officiell hjälporganisation, In the hands of women.

– Här lär sig kvinnor att designa om kläder som de kan hitta på lokala marknader. Vi broderar, färgar och syr om begagnade prylar till helt nya och moderiktiga plagg.

Skolan drivs ideellt och växer i takt med att fler hör talas om den Foto: Aimée Lohrbauer/Privat

På så sätt lär sig mina elever både hur kläder konstrueras, hur de kan ändras och hur man använder sin kreativitet för att skapa något nytt av det gamla, förklarar Aimée.

Hittills har ett 80-tal kvinnor utbildats på Aimées syskola. De flesta jobbar i kvinnliga kooperativ eller för den lokala marknaden. Några har uppdrag för utländska företag. Nu hoppas Aimée kunna utveckla försäljningen av de plagg och accessoarer som tillverkas på skolan.

– Jag drömmer om ett hitta en lokal i Stockholmstrakten där våra produkter kan säljas året om.

Kursdeltagaren Salome lär sig omdesigna kläder från en lokal marknad. Foto: Privat / Aimée

Ett annat mål är att skolan ska utvecklas till en modell som kan användas i andra organisationer och länder.

– Det finns många hjälporganisationer med väl upparbetade strukturer och mängder av erfarenhet. Men de har inte den kompetens som vi har inom det textila området. Här tror jag att vi har något att tillföra, säger Aimée, som just nu utbildar sina bästa elever till lärare.

Vägen från det glamorösa designerlivet i Paris till ett slitet garage i utkanten av Nairobi kan tyckas lång, men Aimée känner att hon hittat hem.

– Visst har det varit tufft ibland, men jag ångrar inte en sekund av den här resan. Idag används min kunskap till något större än haute couture.

Text: Anette Bodinger Larsson
Foto: AIMÉE LOHRBAUER/PRIVAT

Vill du också berätta något? Mejla till: ameliahordig@amelia.se och döp mejlet till ”Det hände mig”

LÄS OCKSÅ: Kvinnorna som hoppade av ekorrhjulet: ”Så tog vi tag i våra drömmar”

Aktuellt just nu