Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Influencern Camilla Hamid, 28: ”Att baka har varit min terapi”

På några år har Camilla Hamid gått från anonym kökskreatör till Sveriges starkast lysande bak-stjärna. Och raketkarriären har gett så mycket mer för Camilla än ­alla hundratusentals följare på instagram.

– Bakningen har hjälpt mig ur mina jobbigaste perioder i livet.

Camilla Hamid är uppvuxen vid Götgatan i Stockholm. Om du är bekant med området, som ligger på Södermalm, så vet du att det längs den ofta myllrande gågatan också finns butiker som står på rad efter varandra. Skyltfönster efter skyltfönster, som Camilla under sin gymnasietid varje dag passerade – och inte kunde undvika att se sin egen spegelbild i. Men i samma sekund som hon mötte sin egen blick i fönstret så satte hjärnspökena igång, och de var inte snälla. Camilla var ­aldrig tillräckligt smal, sa de. 

Det här var när Camilla var tonåring och hennes ätstörning var som värst. Om någon då hade sagt att hon skulle komma att bli hela Sveriges bakdrottning hade hon inte vetat om hon skulle skratta eller gråta. 

Camilla lever och andas bakning, och när hon inte gör jobb för sina sociala medier jobbar hon som hemkunskapslärare. Foto: Ulrika Pousette

Camilla Hamid

Ålder: 28.

Familj: Maken Benjamin och två döttrar, 7 och 3 år.

Bor: I Huddinge.

Gör: Är receptkreatör, influen­cer och hemkunskapslärare. 

Aktuell: Med podden Bakpodden, apparna Bakaktuen och Middags­akuten. Har gett ut böckerna Baka utan ugn och Godare glass utan ­glassmaskin och har även en tredje bok på gång.

Instagram: @camillahamid

 

Idag är hon på en helt annan plats i livet.

– Att baka så mycket som jag gör är den bästa KBT-terapi man kan tänka sig. Jag tog det som kändes som det absolut farligaste, och som gav mig världens ångest, och avväpnade det, säger Camilla.

– Nu är bakverk det mest odramatiska jag kan tänka mig. Idag är det är en sådan stor del av min vardag. Jag trodde aldrig jag skulle komma hit, säger hon.

Att Camilla skulle bli en stjärna inom bakvärlden var däremot inte helt otroligt, om man ser tillbaka på hennes uppväxt. Att hon började stå i köket redan som barn var inte bara ett resultat av nyfikenhet och intresse – utan också en nödvändighet om hon ville stilla sötsuget. Att gå på kafé eller köpa färdiga bakverk var nämligen inte ett alternativ.

– Min mamma var ensamstående med fyra barn. Jag har alltid älskat fika, men vi hade inte råd att gå på kafé när jag var liten. Att gå på kafé var något man bara gjorde vid väldigt speciella tillfällen. Jag insåg att det var billigare att baka själv.  

Och när hon väl hade börjat baka slutade hon aldrig. Att hennes recept nådde instagram (och till slut också våra köksbord) var ingen genomtänkt strategi – utan snarare en lycklig slump. En kompis till Camilla såg bakverken och tyckte att hon skulle föreviga dem, och startade därmed ett instagramkonto till Camilla under namnet My kitchen stories. Camilla började så småningom posta sina bilder, om än motvilligt, men den positiva respons hon fick från sin växande följarskara gjorde henne motiverad att fortsätta. 

4 snabba fikafrågor

Vilken är den godaste julkakan? 

– Jag är en riktig sucker för choklad. Brownisarna som ser ut som renar är inte bara jättesöta att titta på – de är så goda! Det bästa av två 

världar, helt enkelt. 

Finns det något bakverk du inte gillar? 

– Arraksbollar. Av den enkla anledningen att de innehåller alkohol. 

Vilket kafé har den bästa fikan?

– Fosch Artisan pâtisserie som ligger på Löjtnantsgatan 8 i Stockholm. 

Vilka bakredskap klarar du dig inte utan?

– Jag måste alltid ha mina glasbunkar och min matberedare!

Med barnen i köket blir det kladdigt – men också extra kul! Foto: Ulrika Pousette

Under lång tid var hon däremot helt anonym Ingen visste vem personen bakom My kitchen stories och de magiska bakverken var.

– Den typiska baktjejen ser inte ut som jag. Jag möter väldigt mycket rasism i min vardag när jag går ut, och så har det alltid varit. Eftersom bakningen alltid fått mig att må bra så ville jag behålla det så, anonymt. Jag hade fått så bra respons för min kompetens. Jag var rädd för att folk inte kunde se förbi mitt utseende, säger Camilla.

Camillas kliv ut i rampljuset var däremot inte planerat. Under en prisutdelning, där hon fick ta emot ett förstapris för sin bakblogg, blev hon också förevigad av en fotograf. Bilden spreds snabbt i sociala medier. Och plötsligt var bagaren bakom My kitchen stories inte så anonym längre.

– Det är väldigt påfrestande att hela tiden försöka dölja vem jag var. Så när den där bilden kom ut tänkte jag att ”nu orkar jag inte mer, nu får det vara så här. Den som vill följa mig får se hela mig – jag finns ju!” säger Camilla.

– Bakningen är hela jag. Jag andas bakning. Och det där bloggpriset blev inte bara ett kvitto på att jag gör ett bra jobb, det blev också startskottet för att jag skulle våga visa vem jag är.

Att hjälpa mamma i köket har varit en viktig grogrund för Camillas intresse. Foto: Privat

Vad fick du för reaktioner från dina följare?

– Jag fick så fina reaktioner. Jag fick många gratulationer för mitt pris och det var faktiskt ingen som kommenterade mitt utseende. Något som också motbevisade mina fördomar – jag hade ju trott att jag skulle få ett negativt bemötande, men i stället var det bara kärlek.

Även om hon påpekar att hon bara får kärlek från sina hundratusentals följare i sociala medier så möts Camilla fort­farande av rasistiska påhopp online. Speciellt om ett videoklipp på medieplattformen Youtube fått mycket visningar – då tenderar nämligen människor utanför Camillas följarskara att hitta dit. 

– Jag har valt att filtrera bort vissa fula ord i kommentarerna men det filtret får man uppdatera ganska ofta, eftersom folk kan vara väldigt kreativa i det de skriver. Men jag tar det inte personligt. Om en rasistisk kommentar är en konsekvens av att en video har gått väldigt bra så kan jag vara ganska fine med det. 

LÄS OCKSÅ: 11 mysiga projekt: Skapa julfeeling med familjen

Hur är det att behöva ta emot den typen av kommentarer?

– Jag ska inte sticka under stol med att jag har vant mig. Jag är 28 år. Jag satte på mig min sjal när jag var 21, men innan dess stötte jag också på rasism på grund av mitt utseende. Och någonstans av ren överlevnadsinstinkt så måste man stänga av, säger Camilla. 

– Jag kan vara med om en hel del grejer och ibland, om jag är ute med vänner kan de reagera på saker som jag inte ens lägger märke till längre. Men jag får också extremt mycket kärlek. Det finns inget annat jobb där jag får så mycket fin respons, så det väger upp.

Camillas framgång på instagram har inte bara stannat där. Tvåbarnsmamman har släppt två kokböcker, syns flitigt i tv-köken och skapat en app som underlättar bakningen hemma. Just nu håller hon även på att utbilda sig till hemkunskapslärare. Men varifrån kommer då det outtröttliga drivet? 

– Jag är väldigt lösningsorienterad och jag kommer inte att sitta och vänta på att någon annan ska göra saker åt mig. Och det är från det tänket som många av mina projekt kommer. Min senaste bok Godare glass utan glassmaskin handlar om att alla älskar glass, men att alla inte har en glassmaskin – så då fick jag lösa det!

Camilla är en regelbunden gäst i TV4:s Nyhetsmorgon. Foto: Privat

Varifrån kommer den här lösnings­orienterade förmågan?

– Min mamma var ensamstående. Livet har inte haft en självklar gång. Jag har inte haft en självklar barndom, jag har jobbat sedan jag var tolv år gammal. Och det är så jag har lärt mig att leva, att man får lösa saker på egen hand, säger Camilla och fortsätter:

– Som barn kunde jag tycka att det var ganska jobbigt, eftersom jag inte alltid fick vara just barn. Jag var äldst av fyra syskon, och när mamma var tvungen att jobba så tog jag hand om dem. Då var det tufft, men nu när jag är äldre så är jag tacksam för den erfarenheten – det har format mig till den jag är i dag. 

Camilla om …

… sin relation till julen:

– Som muslim kanske jag inte firar den traditionella julen, men jag älskar allt som har med julmat, julbak och julmys att göra. Det är det finaste vi har. Det finns ingen period som gör mig så glad som julen, och det är så fint att man i Sverige kan ta del av det oavsett var man står i sitt liv eller vem man är. 

… om hur hon skapar julstämning:

– Det blir alltid en viss doft när man julbakar som ger en mysig känsla. I vardagsstressen kan man lätt glömma de tända ljusen och mysiga tröjorna, men jag försöker ta mig tid till det där. För mig är det mycket kläder, doft och vad man ser på tv som skapar julmyset. Jag älskar de romantiska komedierna med julfeeling, som The holiday … Då mår jag riktigt bra! 

… om att baka ­tillsammans med barn:

– Mitt bästa tips är att acceptera att det inte blir som du tänkt dig. Jag har inga krav eller förväntningar, utan när jag bakar med barnen så får de göra precis som de vill. En anledning till att jag utvecklades så mycket i min bakning var att min mamma lät mig hålla på. En kaka kunde bli bränd, förstörd eller så kunde jag paja något. Hon sa till och med att det var gott när det var äckligt. Och det gjorde att jag inte gav upp, utan fortsatte köra. Så släpp tanken på att det ska vara en perfekt instagram-stund.  

… om sin värsta bakmiss:

– Den värsta bakmissen jag gjort var när jag bakade en bröllopstårta till en bekant. Ventilationen slutade fungera när jag stod mitt i monteringen och det blev så varmt att tårtan inte klarade av att stå, trots att jag stöttade upp med dowels och tårtbrickor. Tårtan sjönk ihop mitt framför ögonen på mig. Det var första och sista gången jag gjorde någons bröllopstårta. Jag är ärrad för livet.

LÄS OCKSÅ: Tre familjer om sitt julfirande: ” Vi är galna i att fira jul”