Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rieslingviner är ofta en stor favorit!
Rieslingviner är ofta en stor favorit!
Rieslingviner är ofta en stor favorit!
Rieslingviner är ofta en stor favorit! Foto: Shutterstock

Hur firar du Riesling week? Vi har testat 8 ruskigt bra rieslingviner att korka upp

Godaste rieslingvinet 2020? amelias vinskribent Elin Börjesson har valt ut 8 fina favoriter – vilket testar du under veckan?

Sista veckan i augusti firar barer och restauranger Riesling Week. Riesling är en hyllad, grön druva som det görs populära vita viner av, inte minst i Tyskland där den trivs extra bra i det något svalare klimatet. Men även på andra platser i världen odlas denna druva, som i Nya Zeeland och i USA. Druvan kan ge allt från torra, friska och lätta citrusdrivna viner till något fylligare och sötare varianter med touch av honung och persika, beroende på växtplats och vinmakning. Här är åtta favoriter. 

1. Leitz Magic Mountain 2018 (70626), Tyskland, 159 kr.

Upp ur glaset stiger finstämda doftnoter av päron, persika, honungsmelon, mineralitet och en subtil örtighet som liksom står och spelar fiol i bakgrunden. Frukten känns solmogen men ändå frisk. Syran är skarp, men sticker inte iväg och smaken fyllig och lång.

Betyg: 5

2. Georg Breuer 2019 (5899), Tyskland, 129 kr.

Stabil producent (som dessutom gjort ett av årets godast rosévin) har lyckats göra ett riktigt bra riesling med mycket fräschör och mineralitet. Hej äpplen, päron, lime – och lycka. Balans och elegans till ett, i det här fallet, bra pris!

Betyg: 5

3. Leitz Eins Zwei Zero (11901), Tyskland, 69 kr. ALKOHOLFRI!

Ibland vill man dricka gott – utan alkohol. Denna avalkoholiserade riesling har de fruktiga doft- och smaktonerna som är så typiska för ett tyskt riesling av denna sort bevarade. Citrus, vit persika en aning vitblommighet en touch av örter gör detta till en alkoholfri vinnare.

Betyg: 4

4. Hunter’s Riesling 2019 (2480), Nya Zeeland, 96 kr.

 

Doft av våt sten, citrus och omogna päron. Rent och okomplicerat. En syra som får dig att piggna till och något blommig smak med tydliga citrustoner. Way to go from down under.

Betyg: 4

5. Reichsrat von Buhl Riesling (72093), Tyskland, 129 kr.

 

Doft av solvarm citrus, nektarin och en mineralitet som får det att kittla till. Stram och elegant med en liten touch av grapefrukt. Yummy till en smarrig laxsallad.

Betyg: 4

6. Sander Riesling Trocken (5368), Tyskland, 109 kr.

 

Ett perfekt husvin. Guläpplig, lätt tropisk touch med inslag av citruszest. Lika publikfriande som en mediatränad Idol-vinnare.

Betyg: 4

7. A Christmann riesling (5882), Tyskland, 145 kr.

Härligt spritsigt, citrusfruktigt vin med touch av honung. Elegant som en uppklädd lady. En favoritpava sommaren 2020. Det dansar i munnen!

Betyg: 5

8. Kung Fu Girl Riesling (2690), USA, 139 kr. 

 

Ett något sötare riesling med doft av burkpersika, gula vingummin, stjärnfrukt, en skvätt lime och en generös smak. Otroligt vin att sippa på till asiatiskt krubb med hetta, eftersom sötman i vinet balanserar upp stinget i maten. Testa!

Betyg: 5

LÄS OCKSÅ! Guide: Allt du behöver veta om naturvin (+ redaktionens favoritflaskor)