Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vilket växthus ska jag välja? Expertens guide till köpet eller bygget!

Litet eller stort? Plast eller glas? Odla eller umgås? Frågorna inför att bygga eller köpa växthus är många! Vår växthusguide lotsar dig till drömköpet. 

Bygga eget växthus eller köpa färdigt? Om du ska realisera drömmen om ett växthus kommer du ställas inför många olika val. Som tur är har vi rådfrågat en expert och sammanställt en guide.

Innehåll: Stor växthus-guide (för både trädgård och balkong)

1. Expertens 5 steg till drömköpet 
2. Stort, mellan eller litet växthus? 
3. Behövs det bygglov för växthus? 
4. 5 frågor att ställa dig själv - innan du köper eller bygger ett växthus

 

Expertens 5 steg till drömköpet

Foto: Mette Ottosson

 Experten Rebecca Strömblad på Willab garden delar med dig av sina supertips i fem steg inför växthusköpet.

1. Vad är syftet med växthuset – odla, mysa eller både och?

– Först måste du fråga dig vad du vill ha växthuset till. Som ett odlingsväxthus eller att sitta och mysa i? Eller en kombination? Om du vill ha ett odlingsväxthus ska du ha isolerplasti både väggar och tak. Då kan du värma upp växthuset med en fläkt tidigt på våren, utan att värmen försvinner, och du kan fixa frösådden tidigt. På hösten kan du odla långt in i november, beroende på var i landet du bor. Om du vill ha växthuset till att sitta i så ska du ha ett av glas, det är mycket trevligare. Ska du både odla och mysa så klär du glaset med bubbelplast på insidan på vintern så att du kan övervintra växter där. På sommaren behöver du en skugg-gardin eller vinrankor som skuggar, så att växterna inte får för mycket sol på sig.

Först måste du fråga dig vad som är syftet med växthuset. Odla, mysa eller både och?Först måste du fråga dig vad som är syftet med växthuset. Odla, mysa eller både och?Först måste du fråga dig vad som är syftet med växthuset. Odla, mysa eller både och?
Först måste du fråga dig vad som är syftet med växthuset. Odla, mysa eller både och? Foto: Daniel Hjalmarson

2. Var ska växthuset ligga? Så hittar du den optimala placeringen

– Du ska inte välja den soligaste platsen på tomten. Det bästa är vandrande skugga, det vill säga där det är skugga vissa tider på dagen.

3. Ska du ha ett litet, mellan eller stort växthus?  Tänk större än du tror

– Om du vill kombinera odling och mys så är det bättre att ha ett lite bredare växthus på cirka 15 kvadratmeter, för att få plats med båda delar. Om du bara ska odla i växthuset är det bättre att satsa på ett på cirka 10 kvadratmeter som är lite långsmalt. Då får man plats med mer odlingsyta längs med sidorna av växthuset. Tänk på att optimera platsen genom hyllor och såbäddar som man hänger på väggarna, så att du kan odla i etage och inte bara utnyttja golvet.

Det går inte att förlänga ett växthus när man köper ett färdigt

– Ta en storlek större än du tänkt dig. Flera gånger i veckan får jag frågan från folk som redan har växthus om man kan bygga på det, men det går inte att förlänga ett växthus när man köper ett färdigt. Stommen måste vara i en enhet för att vara stabil.

4. Lägg en slant på markarbetet

– När det gäller budget så glöm inte markarbetet. Att förankra huset ner till tjälfritt djup är ett måste, så att det inte blåser iväg. Man gräver bort matjord, och sedan använder man betong för att gjuta fast de järn som sitter fast i växthusets sockelprofil. När huset är monterat lägger man lämplig marksten inne i växthuset och runt huset.

5: Satsa på tillbehör som förenklar ditt växthus

 

Stort, mellan eller litet växthus?

Vilken storlek på växthuset ska man välja? Här är olika alternativ.

Stort växthus

Växthuset Spira. Den fina nockdekorationen i viktoriansk stil går att köpa till växthuset.Växthuset Spira. Den fina nockdekorationen i viktoriansk stil går att köpa till växthuset.Växthuset Spira. Den fina nockdekorationen i viktoriansk stil går att köpa till växthuset.
Växthuset Spira. Den fina nockdekorationen i viktoriansk stil går att köpa till växthuset.

DU VILL: Odla mycket och kunna tillbringa tid i ditt växthus.

VÄLJ: Växthuset Spira, Skånska byggvaror, från 35 000 kr.

Yta: 15 kvm.

Bredd: 2,98 m.

Längd: 5,14 m.

Takhöjd: 2,74 m.

Detta växthus får inte bara dina växter att gro och trivas, här finns även plats för sena middagar och stunder av vila. Huset är byggt i lackerat aluminium och glas, och med sin stabila konstruktion har det även stormgaranti mot hård blåst. Automatisk fönsteröppnare ingår, liksom dubbel skjutdörr på gaveln. Här har vi ett växthus med kraftig konstruktion som pallar blåst. Sidoväggarna är extra höga, vilket gör att du även har möjlighet att odla större växter, som citron- och olivträd. Med en yta på 15 kvadratmeter har du också plats att inreda med bord och stolar. I växthuset ingår en pardörr, gångdörr, fyra ventilationsfönster och integrerade hängrännor och stuprör.

Det här växthuset från Willab Green är stabilt, stormsäkert och kommer med tolv års garanti.Det här växthuset från Willab Green är stabilt, stormsäkert och kommer med tolv års garanti.Det här växthuset från Willab Green är stabilt, stormsäkert och kommer med tolv års garanti.
Det här växthuset från Willab Green är stabilt, stormsäkert och kommer med tolv års garanti.

DU VILL: Ha en plats för fest och middagar. Och lite odling, såklart.

VÄLJ: Växthuset Green room, Willab garden, från 49 900 kr. Yta: 14,8 kvm.

Bredd: 3,17 m.

Längd: 4,67 m.

Takhöjd: 2,89 m.

Detta växthus får inte bara dina växter att gro och trivas, här finns även plats för sena middagar och stunder av vila. Huset är byggt i lackerat aluminium och glas, och med sin stabila konstruktion har det även stormgaranti mot hård blåst. Automatisk fönsteröppnare ingår, liksom dubbel skjutdörr på gaveln.

Mellanstora växthus – perfekt för odling

Växthuset Qube finns i tre olika storlekar mellan 3,9 och 6,4 kvadratmeter.Växthuset Qube finns i tre olika storlekar mellan 3,9 och 6,4 kvadratmeter.Växthuset Qube finns i tre olika storlekar mellan 3,9 och 6,4 kvadratmeter.
Växthuset Qube finns i tre olika storlekar mellan 3,9 och 6,4 kvadratmeter.DU VILL:
Ha ett robust växthus på gården, men bara för att odla i.

VÄLJ: Växthuset Qube, Skånska byggvaror, från 9 895 kr.

Yta: 3,9 kvm.

Bredd: 1,98 m.

Längd: 1,98 m.

Takhöjd: 2,19 m.

Sitt enkla och eleganta utseende till trots har detta stilrena växthus en robust stomme. Designen passar på de flesta gårdar och till många hustyper, och det sluttande taket gör att både regn och snö snabbt rinner av. Här finns plats för mindre träd, ett litet såbord och en stol – om du behöver pusta ut mellan allt planterande.

I detta smidiga väggväxthus får du plats med ett litet odlingsbord.I detta smidiga väggväxthus får du plats med ett litet odlingsbord.I detta smidiga väggväxthus får du plats med ett litet odlingsbord.
I detta smidiga väggväxthus får du plats med ett litet odlingsbord.

DU VILL: Kunna odla mycket, utan att ditt växthus tar för mycket plats.

VÄLJ: Väggväxthuset Veranda från Juliana, från 24 670 kr.

Yta: 4,4 kvm.

Bredd: 2,96 m.

Längd: 1,49 m.

Takhöjd: 2,31 m.

Med ett växthus som är placerat längs en gavel eller vägg sparar du utrymme, samtidigt som du genom att utnyttja husväggen tar vara på värmen. Det medföljer ett sidofönster som ger den ventilation som behövs och en takränna med vippbeslag som gör det enkelt att rensa bort blad. Även stuprännor som kan ta stora vattenmängder ingår.

Ett växthus nära husväggen värms upp av solen på dagen, vilket gör att väggen avger värme till växthuset under natten.

Litet växthus och odlingsskåp (perfekt för balkongen!)

Ett odlingsskåp på hjul är enkelt att flytta efter solens strålar.Ett odlingsskåp på hjul är enkelt att flytta efter solens strålar.Ett odlingsskåp på hjul är enkelt att flytta efter solens strålar.
Ett odlingsskåp på hjul är enkelt att flytta efter solens strålar.

DU VILL: Odla småskaligt på altanen eller balkongen.

VÄLJ: Balkongväxthuset City green house, Juliana, 4 995 kr.

Bredd: 80 cm.

Höjd: 158 cm.

Djup: 40 cm

Detta odlingsskåp i svart aluminium, med skjutdörrar av glas och detaljer i cederträ, kan enkelt placeras mot vägg eller användas fristående. Här skapas samma klimat som i ett växthus, och de snygga hyllorna kan plockas ur och tas med till köket eller sättas på matbordet. Eftersom skåpet har hjul är det enkelt att flytta.

TIPS! Genom att placera ett litet "glashus" ovanpå dina öppna odlingar skapas ett slags växthus vilket förlänger odlingssäsongenTIPS! Genom att placera ett litet "glashus" ovanpå dina öppna odlingar skapas ett slags växthus vilket förlänger odlingssäsongenTIPS! Genom att placera ett litet "glashus" ovanpå dina öppna odlingar skapas ett slags växthus vilket förlänger odlingssäsongen
TIPS! Genom att placera ett litet "glashus" ovanpå dina öppna odlingar skapas ett slags växthus vilket förlänger odlingssäsongen

DU VILL: Odla småskaligt i trädgården, på altanen eller på balkongen.

VÄLJ: Tillbyggnadsdelen Gaia till din pallkrage, från Plantagen, 999 kr.

Bredd: 120 cm.

Djup: 80 cm.

Höjd: 72 cm

Förvandla din pallkrage till ett litet växthus av glas med denna tillbyggnadsdel från Gaia. Växthuset har 3 mm tjockt glas med öppningsbart tak. Perfekt för att odla tomater, gurka, paprika, chili eller kanske testa att plantera en melon. Placera ditt miniväxthus på en solig plats och gärna i anslutning till ditt hus eller altan.

Förvandla din pallkrage till ett litet växthus av glas

Fråga: Behövs det bygglov för växthus?

Beroende på hur stort ditt växthus är gäller olika regler. Vi ger dig snabbkoll:

• 

Växthus på max 15 kvadratmeter behöver du inte ha bygglov för.

Högsta tillåtna höjd från mark till taknock är 3 meter. Om du vill bygga växthuset närmare tomtgränsen än 4,5 meter måste grannarna godkänna.

Växthus större än 15 kvadratmeter men max 25 kvadratmeter: Du behöver inget bygglov, men måste göra en anmälan till byggnadsnämnden och få startbesked. Högsta tillåtna höjd från mark till taknock är 4,0 meter. Om du vill bygga växthuset närmare tomtgränsen än 4,5 meter måste grannarna godkänna det.

Väggmonterat växthus, högst 15 kvadratmeter stort: Du behöver inget bygglov, men måste göra en anmälan till byggnadsnämnden och få startbesked. Läs mer på Boverket.se.

5 frågor att ställa dig själv - innan du köper eller bygger ett växthus

1. Hur och till vad ska växthuset användas?

Om du vill att både växter och människor ska få plats bör det vara minst 3,5 meter i längd och bredd.

2. Vad har du för budget?

Anpassa dig efter din plånbok - det finns växthus i alla prisklasser.

3. Vill du ha ett stort växthus?

Kolla bygglov med din kommun innan du sätter igång med planeringen.

4. Hur ska placeringen vara? 

Det finns både fristående växthus och växthus som står mot en husvägg. Dessutom är det viktigt att få in tillräckligt med ljus i växthuset. Idealet är morgonsol, lätt skugga mitt på dagen och kvällssol.

5. Hur vill du inreda?

Fundera på vad du har för behov. Vill du att växthuset ska vara en viloplats lika mycket som ett ställe att odla saker i, eller ett ställe för umgänge med sittmöbler och kanske ett litet utekök?