Sätt mysfaktorn med en pampig eldstad (flyttbar och helt utan rök!)

Inredaren Jannice Wistrand valde en eldstad som varken behöver skorsten eller ved – och fick julstämningen på köpet!

Hon hade redan en kamin i 1700-talsvillan i skånska Råå. Men när Jannice Wistrand hittade den öppna spisen som kan placeras var som helst kunde hon inte låta bli.

Riktig eld, utan rök. Den maffiga eldstaden består av en ram av målad MDF. Kamin av metall, brännare i rostfritt stål. Eldas med spisbränsle. 

Läs mer och köp här.

Vit eldstad från Ellos Home.

– Jag såg den och tänkte att den måste vara optimal.

Spisen som är från Ellos, men även finns i varianter hos Bauhaus och Trademax, är en möbel som går att ställa precis där du vill. Den behöver inte anslutas till skorsten eftersom den eldas med spisbränsle som inte ger någon rök.

– Den är väldigt smidig. Man kan flytta på och placera den var som helst.

Var har ni ställt den?

– Vi har en vanlig kamin som vi eldar jättemycket i. Sedan har vi ett rum till, som jag kallar salongen, där vi inte har någon eldstad och ingen skorsten. Där vistas vi på julafton, där hänger vi med vänner och där ville jag få det mysig med en eldstad.

Spisen passade perfekt in i det Wistrandska hemmet.

– Jag har lite den stilen, det pompöst hotellyxiga. Och den här bidrar till mysstämningen. Att den sedan avger värme, vilket många inte tror, är bara en bonus.

Vad är det du gillar med den?

– Den avger värme, är en mysfaktor, är pampig, flyttbar och ger en väldigt exklusiv känsla i ett rum. Under jul är den samlingspunkten, den blir som altarbordet där man sätter amaryllisbuketten och tänder ljus. Den är centerpiecen, och med en grangirlang blir det riktig amerikansk julkänsla. Och eftersom det inte blir varmt på den kan man ställa både godisskålar och buketter på den.

Finns det några nackdelar?

– Det kan lukta lite spisbränsle, så se till att välja ett som inte luktar. Men framförallt är den ett vackert stilleben, ett blickfång och en härlig värmekälla.

 

Kanske är du också intresserad av?

10 fina julpynt till granen i gammaldags stil – för dig som gillar vintage!

11 adventsljusstakar för dig som vill förnya ditt julpynt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!