Så ofta bör du byta dina lakan och handdukar (du gör det nog för sällan...)

En undersökningvisar att många tvättar sina hemtextilier ganska ofta. Men inte så ofta som rekommenderas av experterna. Så här tätt bör det vara mellan tvättarna hemma:

Hannah Wallerborg Almerud

Handhanddukar

Rekommenderad tid mellan tvättarna: Varannan dag

En handduk i ett badrum utsätts för hårt slitage. Troligtvis är det flera personer som kan ha använt den, och till olika behov. Därför är max 2-3 dagar mellan tvättarna en tumregel, skriver Huffington Post.

Sängkläder

Rekommenderad tid mellan tvättarna: Varje vecka

Sängkläder har olika slitage under olika tider på året. Under sommarhalvåret då vi svettas mer både dagtid och under nätterna rekommenderas vi att tvätta sängkläderna lite tätare.

– Men minst en gång i veckan ska de tvättas, säger Philip Tierno Jr, expert inom mikrobiologi på New York University's Langone Medical Center, till Womens Health Magazine.

Det beror på att vi ofta är mer eller mindre nakna i sängkläderna och huden fäller massor av avlagringar, smuts, sminkrester och rentav avföringspartiklar.

Badlakan

Rekommenderad tid mellan tvättarna: 2-3 användningar

– Handdukar som används efter dusch eller bad kan hängas upp och användas upp till tre gånger, säger hälso- och miljöprofessorn Kelly A. Reynolds från University of Arizona till Buzzfeed.

En fuktig handduk är nämligen en utmärkt miljö för bakterietillväxt, så även om den hinner torka mellan gångerna är det bra att tvätta ett badlakan riktigt ofta.

Kökshanddukar

Rekommenderad tid mellan tvättarna: 2-3 användningar

Precis som med badlakanen, och handdukarna i badrummet så är kökshanddukarna viktiga att tvätta ofta.

– Kökshanddukar tenderar att dra till sig skadliga bakterier, eftersom de oftast är blöta på grund av att man hela tiden torkar saker med dem och de kommer i kontakt med maten. Det här skapar ett perfekt scenario för att bakterierna ska samlas, växa och spridas, säger Kelly A. Reynolds.

Badrumsmattan

Rekommenderad tid mellan tvättarna: 1-2 veckor

Här hänger det på kvaliteten på badrumsmattan. En matta som torkar snabbt behöver också tvättas lite mer sällan. Men gör det till en rutin i veckostädningen att tvätta badrumsmattan, skriver Huffington Post.

Så, skynda hem och tvätta nu ;)