Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så inreder du med belysning – det behövs fler ljuskällor än du tror!

En perfekt höstsyssla är att se över belysningen i hemmet. Så vad lägligt att Ikea släpper både finfina belysnings-nyheter och bra tips på hur du kan inreda med belysning. 

Hösten betyder mörker och det börjar bli dags att se över belysningsparken i hemmet. Ett enkelt inredningstrick är att möblera mer genomtänkt med belysning. Rätt belysning kan verkligen lyfta ett rum.

Ikea släpper ett gäng nyheter, och kommer med 5 tips på hur du kan tänka när du inreder med belysning.

Det behövs fler ljuskällor än vad du tror

1. Inventera dina behov

Vad och var gör du olika saker i ditt hem? Vilka platser behöver vilken typ av belysning. Spelar du traditionella spel som kräver ordentlig belysning i soffan, eller tittar du bara på tv, vilket kräven en annan typ av belysning? Eller behöver du kanske ljus som fungerar för båda aktiviteterna? Genom att gå igenom ditt hem, rum för rum har du möjlighet att optimera dina ljuskällor för just dina behov.

2. Hur ser ditt rum ut i dagsljus?

Titta på ditt hem nedsläckt i dagsljus för att se hur det naturliga ljuset sprider sig. Tänk sedan på hur du kan tillföra ljus i tre lager: funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning.

3. En mix av diffust och riktat ljus

Ett hem behöver en blandning av diffust (stämningsbelysning) och riktat ljus för att bli trivsammt och funktionellt. Diffust ljus ger ett jämnt ljus medan riktat ljus är koncentrerat och skapar starka kontraster mellan ljus och skugga.

4. Det behövs fler ljuskällor än vad du tror

Det rekommenderade antalet ljuskällor i ett rum brukar ligga på mellan sju och tio i ett vardagsrum. Dock beror detta på storleken på rummet. Men summa summarum, du behöver ofta fler ljuskällor än du tror för att få det trivsamt.

5. Välj ljuskälla med omsorg

Det blir mer och mer vanligt med belysning med väl synliga glödlampor. Och allt sedan den traditionella glödlampan fått ge vika för den energisnålare led-lampan har det blivit svårare att hitta en snygg glödlampa. Men nu släpper Ikea ett gäng snygg-ledlampor enligt nedan.

Belysningsnyheter hos Ikea

Ikea släpper en rad nyheter i sitt belysningssortiment lagom till kvällarna blir mörkare. Bland alla fina lampor så sticker trenden med struktur och skuggningar ut. Lampor i olika material och mönster som silar ljuset i vackra mönster.

Lampan Vintergatan, här ville formgivaren att den mjuka filten skulle prägla formen.

Lampskärmen Nymö sprider ett vackert ljus och ett sirligt mönster på väggen.

Även bordslampan Böja i rotting silar ljuset i vackra skuggmönster.

Ikeas flirt med 80-talet fortsätter med kromade golvlampan (finns även som bordslamapa) Hovnäs.

En annan nyhet är Godafton, naturtrogna blockljus med ledbelysning. Ljusen funkar både inomhus och utomhus.

Och sedan har vi den här intressanta typen av belysning. Floalt, en ljuspanel som går att dimma upp och ner. Finns i tre olika storlekar och är ett smart sätt att sätta belysning i mörka vrår.

Men den sötaste nyheten måste vara den lilla kattlika tvättbjörnen, nattlampan Lurig!

Lycka till med belysningen i hemmet!

LÄS OCKSÅ: Detta är Ikas absolut bästa produkt chefsdesigner Marcus Engman