Så bygger du en tavelvägg (nu kan du köpa prisvärd konst via amelia konstshop)

Att bygga en tavelvägg behöver inte vara särskilt komplicerad. Höjden på var tavlan placeras på väggen är den viktigaste grundregeln. Nedan exempel händer ganska ofta. Tavlan hängs alldeles för högt. Resultatet blir oproportionerligt och utan balans.

Visste du att amelia har en egen konstshop? Hos oss hittar konst av: 

Suzanne Åkeson Rosencrantz, Birgitte Söndergaard, Reija Karjalainen och Lisa Rinnevuo. Gå direkt till konstshopen här.

Tänk så här när du ska bygga en tavelvägg

1. Höjden på tavlan

Foto: Pixelci

Vanligt misstag: Tavlan hängs för högt upp på väggen.

Gör så här: Tänk dig att du hänger tavlans mittpunkt i ögonhöjd ungefär. Det är alltid bättre att hänga tavlan för lågt än för högt.

Foto: Pixelci

2. Hänga tavlor i grupp

När du hänger en tavelvägg, tänk på hur du vill att tavlorna ska linjera med varandra. Det vanligaste sättet är att antingen linjerar tavlorna i nederkant, eller i överkant. Som bilden här nedan där tavlorna är linjerade i nederkant. Linjeringen behövs för att kompositionen ska hänga ihop och skapa en helhet.

Foto: Pixelci

Men prova gärna att linjera tavlorna efter dess motiv, det vill säga hitta mittlinjen i motiven och utgå ifrån det. Det som händer är att det blir en mer dynamisk tavelvägg, men som ändå hänger ihop.

Foto: Pixelci

3. Välj tavla efter vägg

Två bra grundregler:

1. Högstående tavlor passar särskilt bra på en bredare vägg.

Foto: Pixelci

2. Liggande motiv passar bättre på en smalare vägg.

4. Så bygger du en tavelvägg – enklaste sättet

Det svåraste med en tavelvägg är nog var man börjar. Ett gäng tavlor och en helt tom vägg, ja, var börjar man? Vissa tipsar om att klippa ut av tavlorna identiska pappersark och sedan lägga pussel på golvet för att få ihop en bra komposition. Onödigt komplicerat!

Foto: Pixelci

Här kommer det absolut enklaste knepet. Välj ut din favorittavla eller den i samlingen största tavlan till exempel. Sätt upp den på väggen där du känner att du vill ha den, och bygg sedan din tavelvägg utifrån den. Bygg utåt, på höjden och även nedåt. Så länge du har en tavla att förhålla dig till så kan detta knepet inte gå fel. Lycka till!

1. Ha en plan

Vill du att tavelväggen ska gå i en viss färgskala eller ha ett visst tema? Stilren och tidlös, eller uttrycksfull med mycket kontraster? Olika ramar eller samma stil på inramningen? Ta en stund att fundera på detta innan du börjar köpa konst.

2. Låt tavelväggen spegla vem du är och vad du gillar

Trender i all ära – men det är ändå du som kommer att titta på de här affischerna månad efter månad.

3. Prova olika kombinationer

Lägg ut tavlorna på golvet och prova olika kombinationer tills du hittar en form du känner dig nöjd med.

4. Placera smart

Du behöver inte alltid spika hål i väggen för att skapa en uttrycksfull tavelvägg, det går lika bra att luta tavlorna mot väggen eller en möbel, en tavellist eller hänga ett motiv i en posterklämma.

amelias konstshop

Nu kan du köpa prisvärd konst i amelias konstshop! Hos oss hittar konst av: Suzanne Åkeson Rosencrantz, Birgitte Söndergaard, Reija Karjalainen och Lisa Rinnevuo.

Lisa Rinnevou

Läs mer och köp här.

Birgitte Söndergaard

Läs mer och köp här!

Susanne Åkeson Rosencrantz

Läs mer och köp här!

Reija Karjalainen

Läs mer och köp här!

LÄS OCKSÅ: 11 mysiga och mjuka plädar i både ull och fleece – alla under 500 kronor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!