Foto: Martin Dimitrov

Hyr en flock höns i sommar – få roliga kompisar och färska ägg på köpet

Nyvärpta ägg till frukost och små hönor som sprätter och pickar på gården. Sommaren blir inte mer komplett. Att hyra höns är superpoppis. Anna Hertzell gick från skräck till kärlek på några minuter.

Så hyr du höns

Googla höns! Du hittar hönsuthyrare på många ställen i landet.

Blir det billigare ägg? Prisexempel för hyrhönan: På Gangvide farm på Gotland kostar fyra hönor och en tupp 50 kr per djur och 10 kronor i veckan.

Fixa ditt eget hönshus. Du kan till exempel ställa i ordning en hundkoja eller ett gammalt dass.

Ta hand om flocken. Skötselråd och ett startkit brukar medfölja när du hyr höns. Du får information av uthyraren om vilken typ av foder som behövs.

Ingen ägg-garanti, tyvärr. Det är inte säkert att hönsen lägger ägg, det beror på hur de trivs.

Risk för råttor? Hönsfodret är attraktivt för råttor eftersom det innehåller mycket K-vitamin som gör att råttorna tål råttgift bättre. Se till så att inget foder ligger kvar efter hönsen.

LÄS OCKSÅ: Semester i Göteborg – här är amelias göteborgsguide för hela familjen

Foto: George Clerk

Hönor i hönshus.

– Vi hyrde en höna!

Hon ville egentligen ha ankor eftersom hon tyckte att höns har så otäck blick. Anna Hertzell skrattar när hon berättar det, men intygar samtidigt att hon var rädd för dem på riktigt.

Det var sambon, Fredrik, som ville ha höns. Och hur det nu var så gav Anna med sig och tänkte att hon skulle ge hönsen en chans.

På somrarna bor familjen på Gotland och på gården stod en gammal lada som hyste ett gammalt hönshus som inte hade blivit använt på många, många år. Där fanns reden och sittpinnar färdigt, och allt hönshuset behövde var en uppfräschning.

En junikväll åkte familjen och hämtade sina fyra höns och en tupp. De placerades i ett par flyttkartonger som ställdes bak i bilen. Men under hemfärden började det plötsligt dundra från kartongerna och när Anna öppnade bakluckan visade det sig att en av hönorna hade lyckats ta sig ur lådan och nu flaxade fritt i bilen.

– Jag som var så livrädd! Men det kunde jag ju inte visa min dotter, utan jag var tvungen att ta tag i den där hönan och lyfta tillbaka henne.

Hönan tyckte att det var ganska mysigt att bli upplyft och hållen.

"Hönsen var supersociala. Jag gick från livrädd till frälst!"

Hönan som rymt var av rasen nakenhalsad höna och fick senare namnet Magda. I ”flocken” fanns också den sommaren den japanska stridshönan Tindra, samt Maja och Pärla och tuppen Holger. Redan efter några dagar fick Anna och familjen syn på deras skilda personligheter. Tindra var, trots sin stolta ras, en blyg och osäker höna som ibland blev utstött av de andra i hönsgården.

– När de gick och la sig på kvällen flyttade jag henne till de andra, men ändå satt hon ensam på sittpinnen nästa morgon.

Anna och Fredrik snickrade en inhängnad på gården, och varje morgon släpptes hönsen ut och varje kväll bars de in igen.

– Egentligen behöver man inte en inhängnad, de håller sig på gården ändå men vi kände att det var tryggast så med tanke på grannes katt.

Man kan säga att höns var fattigmansdjur förr tiden, de äter i stort sett allt och de ger i gengäld mycket och bra mat tillbaka. Annas höns åt bland annat matrester.

– Men man får vara försiktig med mängden så att de inte blir dåliga i magen.

Andra sommaren som Anna hyrde höns döpte de tuppen till Sven Holgersson.

– Han såg ut att heta det helt enkelt, säger Anna och skrattar.

Sven Holgersson och en av hönorna rymde gärna tillsammans. Inte så långt tack och lov.

– De är ju riktiga personligheter. Det har inte varit några problem med att få dem tama, de kommer kutandes i världens fart när man kommer emot dem.

Någon ägg-garanti lämnade inte uthyraren, men hönsen värpte nästan från första dagen. Thea, 6 år, gick upp varje morgon och letade ägg i hönshuset. Och sommarens favoriträtt var pannkakor, de blev extra gula och gyllene av hönsens fina ägg.

Efter sex veckor med hönsen var det sorgligt att säga hej då inför hösten.

– Ja, vem hade kunnat tro att jag skulle få separationsångest när det var dags att lämna tillbaka dem? Hade jag inte bott i lägenhet resten av året hade jag haft höns på heltid, säger Anna.

Av: Viktoria Hansén Foto: Privata, iStock