Foto: Susanna Zacke

GUIDE: Hitta attefallshuset för dig - från budget till lyx

Sugen på mer utrymme? Med ett attefallshus ­skapar du enkelt extra boyta. Men hur ligger det egentligen till med alla regler runt omkring, vad är bra att tänka på och hur maxar man varje kvadratmeter? Med amelias attefalls-guide får du koll på läget!

Elin Börjesson

Innehåll: Attefallshus

1. Få koll på reglerna (vanliga frågor och svar)
2. Montera själv eller köp färdigt hus - vi tipsar om 6 attefallshus från budget till lyx
3. Så gjorde vi när vi skaffade attefallshus - två par berättar

 

Attefallshus regler - vanliga frågor och svar

Drömmer du om en gäststuga där svärföräldrarna kan hänga när de hälsar på, ett rymligt förråd eller ett första ”eget boende” för tonåringen? Satsa på ett attefallshus! Idag får nämligen alla som har ett en- eller tvåbostadshus, ­utöver en friggebod på max 15 kvadratmeter, även bygga ett attefallshus på 25 kvadratmeter. Här får du koll i fem steg.

1. Behöver jag bygglov?

– Nej, hela grejen med attefallshus är att det är en komplementbyggnad som du faktiskt inte behöver bygglov för. Det är däremot viktigt att det är maximalt 25 kvadratmeter stort och med högst 4 ­meter i nockhöjd. Bygget måste dock anmälas till kommunens byggnadsnämnd. Det måste även finnas en ­huvudbyggnad på tomten, och om huset ska byggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter så bör du kolla med din granne om det är okej. Spana in mer tips, råd och information på byggnadsnämndens hemsida. Om ditt hus däremot skulle vara kulturmärkt, eller av annan anledning falla ­under speciella regler, krävs en individuell prövning. Fråga stadsbyggnadsförvaltningen vad som gäller i din kommun. Du måste ha fått ett startbesked från byggnadsnämnden innan du kan sätta igång och skapa ditt drömhus!

2. Får jag bo i mitt ­attefallshus?

– Till skillnad från friggeboden, som får vara max 15 kvadratmeter och högst 3 meter i nockhöjd, får attefallshuset ­användas som självständig bostad, ett så kallat komplementbostadshus. Men då måste byggnaden uppfylla samma krav som ett vanligt bostadshus. Se specifika regler på Boverket.se. Om huset ­däremot ska användas som gäststuga, bastu, båthus eller förråd gäller enklare byggkrav.

3. Hur maxar jag ytan?

– Ett vanligt sätt att maximera ytan i attefallshus är att bygga ett sovloft. Eftersom nockhöjden får vara så mycket som 4 meter så kan du även bygga en källare, då det är ytan ovan mark som räknas enligt regelverket. Sugen på att bygga ännu större? Ha is i magen och vänta in de nya beskeden. Regeringen låter just nu Boverket utreda om ­attefallshusen kan få bli ännu större, 30 kvadrat.

4. Ska jag bygga själv eller köpa ett ­nyckelfärdigt hus?

– Det billigaste är självklart ett attefallshus som endast ska användas som förråd, då kan du köpa en byggsats för runt 30 000 kronor. Ett nyckelfärdigt attefallshus är, än så länge, nästan alltid dyrare än ett lösvirkesbyggt. Kostnaden för att ta hjälp av en arkitekt och få kompletta ritningar och anlita en ­snick­are för att uppföra huset är betydligt lägre än att köpa ett färdigbyggt hus. Men räkna ändå med mycket kringkostnader. Att röja marken där huset ska stå och dra in el och vatten kostar minst 10 000 kronor extra utöver själva bygget.

5. Får jag hyra ut mitt attefallshus i ­andra hand?

– Att hyra ut sitt attefallshus i andra hand kan vara en bra inkomstkälla, men det finns vissa regler att tänka på innan du skriver kontrakt med din nya hyresgäst. Om du tjänar mer än 50 000 kronor på att hyra ut ditt hus under ett år krävs det att du skattar för det och redovisar eventuella överskott från hyresintäkter som inkomst av kapital.

6. Hur många attefallshus får man ha på tomten?

Du kan bygga flera attefallshus, men den totala byggnadsarean på alla attefallshus du har på tomten får inte överstiga 25 kvadratmeter.

OBS! Nya regler på gång (ang 30 kvm)

Just nu utreder Boverket om boytan på attefallshus, som idag får vara max 25 kvadratmeter, ska ökas till 30 kvadratmeter. I skrivande stund har något beslut inte fattats, men förhoppningsvis kommer klara besked före årets slut. 

Uppdatering: Från och med 1 mars 2020 får attefallshus vara upp till 30 kvadratmeter. Detta gäller dock endast för attefallshus som räknas som permanenta bostäder, och inte för komplementbyggnader. Attefallshus som är 30 kvm har därför andra regler än de som endast är 25 kvm, och måste anpassas efter BBR:s krav.

 

Vilket attefallshus passar dig? 6 modeller - från budget till lyx

1. ATTEFALLSHUS - BUDGET

Virket är av tålig senvuxen fura från Lappland.
Så här mysigt kan du möblera och inreda.

Detta hus monterar du själv efter byggsatser.

• Du vill ha: En klassisk stuga av rejält virke.

• Välj: Attefallshuset Torp 24 från Sorselestugan, från 50 800 kr.

• Storlek: 24 kvm totalt, med två rum på 15 respektive 9 kvm.

• Läs mer: Sorselestugan.se.

Attefallshuset Torp 24 är en 2-rumsstuga med ett stort allrum/kök och ett mindre sovrum. Den som vill kan själv stoppa in en mellanvägg i sovrummet och dela av till två rum, eller göra det till en toalett/dusch/bastu. Stugan kommer utan inte­riör eller vitvaror. Huset levereras som byggsats och är i grunden helt oisolerat, men tillvalspaket kan väljas så att man kan isolera både golv, tak och väggar.

2. ATTEFALLSHUS - BUDGET

Här kan man sitta och sippa på morgonkaffet, inte sant?
Invändigt finns plats för soffgrupp och minikök.

Detta hus monterar du själv efter byggsatser.

• Du vill ha: Ett lågt hus med panoramafönster som du kan montera själv.

• Välj: Attefallshuset Brighton från Polhus, från 59 900 kr.

• Storlek: 16,12 kvm.

• Läs mer: Polhus.se.

Med sina knuttimrade väggar, höga ­panoramafönster och en praktisk altan under tak är detta attefallshus en stilren lösning för dig som behöver extra ­utrymme. Modellen Brighton har inga ­innerväggar, vilket gör huset ljust och flexibelt. Huset levereras som byggsats, där allt virke ingår tillsammans med ­monteringsanvisning och ritningar så att även oerfarna hobbysnickare ska få ihop det på en dag eller två. Takbeläggning finns som tillval.

3. ATTEFALLSHUS MED LOFT - MELLAN

Den här stugan kan göras självförsörjande på el genom solpaneler.

Detta attefallshus kommer som husdelar för montering eller färdiga för inflytt.

• Du vill ha: En ministuga med loft och glasrum för prunkande växter. Du monterar det här modulhuset själv.

• Välj: Attefallshuset Solbacka från Baseco, från 132 900 kr.

• Storlek: 25 kvm.

• Läs mer: Baseco.se.

Solbacka är ett naturnära attefallshus med glaspartier som ger ett stort insläpp av naturligt ljus, och stugan kan göras självförsörjande på el ­genom solpaneler. Den inglasade delen passar perfekt som växthus ­eller uterum. Till Solbacka finns många tillval och tillbehör, som gör det lätt att göra ­stugan till din egen. Inklusive loftet får du en total golvyta på 35 kvm.

4. ATTEFALLSHUS - MELLAN

Huset E25 levereras helt färdigbyggt med kranbil och lyfts på plats på din tomt.
I badrummet ryms dusch, tvättställ och toalett.
Ett litet kök med allt nödvändigt får lätt plats i ­allrummet.

Detta attefallshus kommer som husdelar för montering eller färdiga för inflytt.

• Du vill ha: Ett året runt-boende med god design, fina detaljer och hållbara material.

• Välj: Attefallshuset E25 från Enkelrum, från 390 000 kr.

• Storlek: 25 kvm.

• Läs mer: Enkelrum.se.

Det här huset levereras helt färdigt för inflyttning och har ljusinsläpp från alla väderstreck. E25 kommer färdigmålad i falusvart, vitt eller ­falurött (men du kan också beställa med specialkulör). Huset har öppen planlösning där du själv kan ­bestämma vad du vill göra; inreda med mellanväggar, installera bastu, använda som ateljé, studio, kontor eller kanske ett extra rum för bara dig själv.

PSST! Vill du ha färdigt kök i ditt attefallshus blir det såklart dyrare, men modellen E25 kan också levereras med platsbyggt Ikea-kök.

5. ATTEFALLSHUS MED LOFT - LYX

Varma dagar kan du öppna upp det stora vikpartiet, in till kök och vardagsrum.
Ytan i kök, hall och vardagsrum kan du få monterad med

ekparkett.

Det här huset är klart för inflytt och inredda med badrum, kök och vitvaror.

• Du vill ha: Ett lyxigt attefallshus som är fullt ­utrustat och kan tjäna som en extra bostad.

• Välj: Modulhuset Melissa från Modulhus, från 689 000 kr.

• Storlek: 25 kvm, inklusive litet sovloft.

• Läs mer: Modulhus.se.

Det här luftiga huset i klassisk stil lämpar sig för dig som vill ha allt inflyttningsklart från dag ett, och kunna övernatta samma dag som du får leverans! Attefallshuset levereras till din tomt – bara möblerna återstår för dig att fixa. Fullt utrustat Ikea-kök och badrum med kakel och klinker.

6. ATTEFALLSHUS MED LOFT - LYX

Om du vill bygga till en terrass går det enkelt att fixa.
Med olika tillval kan du sätta din egen prägel på huset.

Det här huset är klart för inflytt och inredda med badrum, kök och vitvaror.

• Du vill ha: Ett designat attefallshus som byggs på plats av kunnig personal.

• Välj: Huset Danderyd från Attefallsdesign, från 640 000 kr.

• Storlek: 25 kvm med kök och badrum.

• Läs mer: Attefallsdesign.se.

Det här designade, moderna huset är bekvämt inrett med badrum, funktionellt kök och ett rymligt vardagsrum. Tack vare stora fönster är ljusinsläppet stort, vilket ger ett ljust attefallshus som känns rymligare. På sommaren kan gaveln öppnas mot en lägligt placerad terrass.

 

"Så förverkligade vi vår attefallsdröm" - två par berättar

Litet utanpå, men med plats för mycket inuti. Vi har träffat två familjer som uppfyllt sin dröm om ett attefallshus på olika sätt. Välkommen att ­inspireras!

Familjen Botvidzon Rausch: "Vi byggde vårt attefallshus själva, helt från grunden"

Foto: Nadja Endler

Med familj både i Tyskland och på annan ort i Sverige kände Hanna Botvidzon Rausch och Alexander Rausch att de hade behov av en ­gäststuga när släkt och, för den delen, vänner ville komma och hälsa på i Rönninge, utanför Stockholm.

– Vi flyttade till vårt hus i Rönninge 2015 och började totalrenovera det med­­­ detsamma. Men under tiden funderade vi på att bygga ett attefallshus. Min man är före detta snickare och hade stora visioner redan innan vi flyttade hit, säger Hanna.

Hanna Botvidzon Rausch & Alexander Rausch

Ålder: 37 och 38.

Familj: Är gifta. Har barnen Alba, 5, och Bodhi, 1,5.

Bor: I Rönninge utanför Stockholm.

Gör: Alexander är inköpare och Hanna är grafisk formgivare.

Instagram: @hanbot

Hanna och Alexander var överens om att de ville att attefallshuset skulle matcha sekelskiftesstilen som det stora huset har men gärna vara en modern variant, med stora fönster för ljusinsläpp och en interiör i skandinavisk stil.

Mycket ljusinsläpp var ett måste och skapar en känsla av mer rymd i huset. Foto: Nadja Endler

– Vi gjorde nästan en kopia av huvudbyggnaden, men i en minivariant med brutet tak, röda väggar och vita knutar, säger Hanna.

Alexander satte igång att skissa, och från att första brädan var på plats har det tagit 1,5 år att bygga klart huset. Eftersom Alexander har byggt allting själv, från grunden, har de också kunnat hålla budgeten på 300 000 kronor.

– Planering, erfarenhet och planering igen har gjort att vi lyckats hålla budgeten, liksom bra research på nätet för att hitta produkter så billigt som möjligt. Kostnader för installatören blev dyrare än tänkt och terrassen blev lite större än tänkt, men allt som allt höll vi oss till budgeten, säger Alexander.

Något kök finns inte än, men vi har förberett så att det går att sätta in

Hur tänkte ni kring placeringen?

– Först och främst att det skulle vara möjligt att bygga det på platsen vi valde. Sedan ville vi ha en bra utsikt, att huset inte skulle stå mitt på tomten, utan lite mer privat, säger Alexander.

Den rymliga terrassen Foto: Nadja Endler

har sol från morgontimmarna till sent på kvällen.

Planen var att fyra personer skulle få plats att sova i huset. Ett badrum med dusch var också prioriterat, och med flexibla duschväggar, vägghängd handdukstork, skåp och spegel känns badrummet både rymligt och praktiskt.

– Ett loft blev den smidigaste lösningen för att maxa sovutrymmet, där har vi en bred säng, och i det stora rummet på markplan finns en bäddsoffa. Något kök finns inte än, men vi har förberett så att det går att sätta in i framtiden. Kaffebryggare och koppar finns däremot, säger Hanna, vars gäster verkligen uppskattar att ha sitt eget utrymme när de hälsar på.

Badrummet är stilrent och lättstädat med vägghängd kommod. Foto: Nadja Endler
Sovloftet har lågt i tak men rymmer en dubbelsäng. Foto: Nadja Endler
– Vi ville ha en väldigt skandinavisk stil, fräsch och ljus, som vi också har i stora huset, säger Hanna. Foto: Nadja Endler
Invändigt valde Hanna och Alexander att sätta en vitbetsad panel med en lite ruff yta. Foto: Nadja Endler

Fler projekt som rör attefallshuset är på gång. Med ett fantastiskt läge där solen ligger på från morgon till kväll, och med vacker natur runt knuten, planerar nu Hanna och Alexander att bygga ut altanen. Så småningom vill de skapa en liten spa-avdelning i stugan med tillhörande badtunna.

Även planer på att utnyttja attefallshuset till mer än gäststuga finns.

– I våras så tänkte jag och min man att vi skulle testa att hyra ut stugan, så jag fotograferade lite fina bilder på huset och la ut på Airb’n’b för att se om någon var intresserad. Från början av maj till augusti har vi varit nästintill fullbokade, säger Hanna och fortsätter:

– Inom några år kanske huset har betalat sig självt!

 

Familjen Grönlund: "Vi designade ett hus och fick det hemlevererat"

De stora fönstren går enkelt att skjuta åt sidan för att fritt kunna gå in och ut. Foto: Karin Wildheim
Foto: Karin Wildheim

Anna och Henrik Grönlund hade länge funderat på att bygga ut huset i Örgryte, Göteborg. Men efter att ha läst ett reportage om attefallshus började de tänka om – skulle inte en stuga på gården vara bättre? Tomten de bor på är stor och en del mark utnyttjades inte, så det skulle få plats utan problem.

– I reportaget såg vi ett attefallshus som hade panoramafönster och putsad fasad, vilket skulle passa oss perfekt! säger Anna.

– Vårt befintliga hus har putsad fasad, och ett sådant här attefallshus i samma stil skulle harmoniera med omgivningarna. Vi hittade en leverantör, skickade in en intresseanmälan – och sedan gick det fort, säger Henrik.

Vi läste om attefallshus i en tidning och blev sugna

Från att de skrev avtal med företaget som producerade nyckelfärdiga attefallshus, alltså hus som är klara att flytta in i, tills det stod klart på tomten tog det sju månader. Transport ingick, och Anna och Henrik fick göra val vad gällde alltifrån fönsterkarmar till färg på väggarna, typ av golv och vitvaror. Det som Anna och Henrik själva behövde ordna med innan huset kom på plats var grunden som huset skulle stå på och framdragning av el, vatten och avlopp.

– Man kan även få hjälp med detta, så kallad totalentreprenad, men vi valde att göra det själva med hantverkare som vi har jobbat med tidigare och som kände till förutsättningarna, säger Henrik.

Invändigt är det ljust och fräscht för en rymlig känsla. Foto: Karin Wildheim
Anna och Henrik fick välja stil, färg och material på allt- ifrån kök till golv och väggar. Foto: Karin Wildheim

Anna & Henrik Grönlund

Ålder: 43 och 44.

Familj: Är gifta. Har barnen Emma, 12, Rebecca, 10 och Julie, 7.

Bor: I Örgyte.

Gör: Henrik är egenföre­tagare, Anna jobbar på Swedavia.

Instagram: ­@vita_attefallaren

I somras satte paret skifferplattor utanför huset för att skapa en snygg uteplats. Även buskar och träd har planterats omkring det vita attefallshuset, som är omgivet av två uteplatser, en med morgonsol och en med kvällssol.

När huset väl var på plats var det dags att inreda – och Henrik och Anna var överens om att göra det så ytsmart som möjligt.

– Vi har inrett med klaffbord för att man ska kunna fälla ner det och spara plats när det inte används, vi har även en bäddsoffa med plats för två personer och en säng på loftet som är 160 centimeter bred, så totalt kan det sova fyra personer i huset, säger Anna.

Det finns stor uthyrnings-­potential via Airb’n’b

– Det vi framförallt ville ha för att vinna yta var ett loft, i och med det fick vi 6,5 kvadratmeter till, så vi har nog en nettoyta på 27–28 kvadratmeter, säger Henrik.

Uppepå det lilla loftet finns plats för en 160 cm bred säng. Foto: Karin Wildheim

Att hyra ut attefallshus i andra hand eller som semesterboende är också attraktivt, något som Anna och Henrik märkt av och redan börjat göra affärer på.

– Det finns stor uthyrningspotential, och vi har redan hyrt ut det några gånger via Airb’n’b, vilket har funkat jättebra. Vi bor nära både Liseberg och Svenska mässan, säger Anna.

Vad är ni mest nöjda med?

– Att det är ett komplett boende som har alla bekvämligheter som kök, badrum och tvättmaskin. Det är perfekt som gästhus, där våra gäster kan bo även när inte vi är hemma. Även barnen utnyttjar huset och får vara lite för sig själva när de har kompisar över, säger Henrik.

När småtjejerna har kompisar över kan de hänga här, titta på tv och mysa. Foto: Karin Wildheim
I badrummet finns en vägghängd kommod för att få mer golvyta. Foto: Karin Wildheim

– Sedan är det perfekt att ha ett extra boende till barnen när de blir större och börjar plugga, påpekar Anna.

Anna & Henrik tipsar!

• Håll koll på tillstånden. Att bygga eller placera attefallshus på tomten kräver en del tillstånd från kommunen – och de kostar. Var extra noga med att kolla tillstånd för att leveransen ska kunna komma fram på vägarna i ditt kvarter/framför huset.

– Vår leverantör har skött all kommunikation med kommunen, för det ingick i priset, men det kan vara bra att kolla upp vilka tillstånd som krävs innan, säger Henrik.

• Ta höjd i beräkningarna. Gör en budget som håller – tänk så här: Ta huspriset och multiplicera den kostnaden med 1,5, så har du en ungefärlig budget. Markarbete, att lägga grund och dra el, vatten och avlopp kostar mer än vad man tror. Vårt hus kostade 650 000 kronor, men slutnotan med plattsättning runt huset med mera, hamnade på närmare en miljon.