Förvaringsdrottning Paulina Draganja – så enkelt får du ordning i hemmet!

Känner du också att hösten är lika med klädkaos i hallen och mer stök? Förvaringsproffset Paulina Draganja vet hur du skapar ordning - och ger här sina bästa tips för varje rum!
Maria Soxbo

Paulina Draganja är ordningsproffs ut i fingerspetsarna, med både instagramkonto och blogg under namnet Förvaringsdrottningen. Hennes bok Förvara smart är rena städbibeln - därför bad vi henne tipsa om sina bästa knep för en höst med ordning och reda.

Hur ska jag börja för att få ordning i hemmakaoset?

– Med flaskhalsarna i vardagen! Ställ dig själv frågor tills du kommer på vad felet är. Varför funkar inte hallen? För att det ligger kläder på golvet. Vems kläder är det? Barnens. Varför ligger de på golvet? För att barnen inte når upp till galgarna. Plötsligt har du identifierat problemet, och med några krokar i rätt höjd blir du av med ett irritationsmoment.

Vilket är det vanligaste felet vi gör?

– Att inte rensa. Låt inte sakerna ta över, bestäm dig istället för att ett hyllplan i bokhyllan ska innehålla kokböcker och när den är full får du göra dig av med några innan du köper fler.

Hur behåller jag ordningen sen?

– Organisera hemmet logiskt. Om barnen alltid gör läxorna vid matbordet så ska läxböckerna kanske ligga i en låda i köket istället för i barnens rum. Allt ni behöver dagligen ska ligga lättillgängligt och nära, medan det som inte används ofta ska bort.

Hallen: Lyft saker från golvet

Paulinas tips: "Att var sak har sin plats blir extra viktigt just i hallen. Här har du sällan gott om tid, och du vill inte bli stående här onödigt länge. Ställ korgar uppe på hatthyllan så att inte allt ligger huller om buller på golvet, rensa bort allt som inte är i säsong eller verkligen hör hemma i hallen. "

Sovrummet: Göm pryttlarna

Paulinas tips: "Sovrummet ska inte vara överbelamrat, plocka undan det som inte behövs där. Under sängen finns det till exempel massor med utrymme som oftast inte används - perfekt för placering av stora lådor, gärna med hjul, som sväljer massor av saker. Likaså korgar där kuddar, filtar och annat får plats. Vägghängd förvaring underlättar städningen, och dörrhängda krokar är ett bra köp för att skapa mer förvaring. "

Badrummet: Sortera snabbhittat

Paulinas tips: "Fråga dig vad du verkligen behöver förvara i badrummet. Det bör vara det som du använder dagligen eller relativt ofta. Mediciner och nagellack hör inte hemma där, de klarar inte temperaturväxlingar. "

Köket: Rensa och gruppera

Paulinas tips: "Allt måste ha sin plats här - fråga vilken kock som helst. Lägg undan det du inte behöver dagligen, finporslinet kan stå på översta hyllan. Rensa sedan lådorna, för hur många smörknivar behöver du egentligen? Och slutligen - gruppera saker som hör ihop, så får du en logisk förvaring. "

 

Läs också: Fem lärdomar från Netflix-succén Marie Kondo