Därför ökar antalet spindlar inomhus på hösten – så blir du av med dem

Du har säkert redan märkt av det, antalet spindlar inomhus ökar markant under hösten. Ve och fasa, spindelinvasion. Här är svaret på spindlarnas framfart.

Vi kan börja med att avliva en myt vad gäller spindlar. Nämligen myten om att ett hus fullt med spindlar är det ett friskt hem, dvs ingen mögel eller fukt. Däremot klassas spindeln inte som ett skadedjur, utan tvärt om, en naturlig skadedjursbekämpare som livnär sig på de djur som kan orsaka skada i ditt hem.

Foto: © Dave White

Varför så många spindlar på hösten?

Hösten och sensommaren betyder parningsperiod för vår vanligaste spindel, husspindeln. Hanarna ger sig ut för att hitta en hona att para sig med, vilket resulterar i att det är större risk att stöta på en spindel än övriga månader på året. Vanligtvis störs man inte så värst mycket av spindlar, då de inte gillar vårt torra och varma inomhusklimat och mest håller sig på svalare och fuktigare platser som källare, vind och garage.

Varför är spindlar så obehagliga?

Spindelfobi tillhör en av våra absolut vanligaste fobier tillsammans med ormfobi och klaustrofobi, och det finns många teorier om varför. En rimlig teori är att det är en nedärvd överlevnadsinstinkt att vara rädd för något som kan betyda livsfara. Dock är långt ifrån alla spindlar dödligt giftiga för människan, och i Sverige finns ingen så giftig spindel. Men gissningsvis tar rädslan över, för det vore ju dumt att chansa!

Hur blir man av med spindlar inomhus?

Eftersom spindlar inte gör någon som helst skada, utan tvärt om äter flugor, silverfisk och andra skadedjur så är det ingen brådska att bli av med dem. Däremot är det ju inte alls särskilt trevligt att plötsligt stå öga mot öga med en större husspindel när man sorterar tvätt i godan ro.

Det sägs att spindlar inte gillar doften av rödceder, så vill du bli av med spindlar kan det vara värt att prova. Rödceder finns som träblock, olja och spray.

Hur kan jag bota min spindelfobi?

Om du är så rädd för spindlar att det börjar påverka ditt liv då har du spindelfobi. Spindelfobi kan behandlas med KBT där metoden går ut på att utsätta sig för sin fobi för att kunna hantera den. Ju mer du undviker spindlar, desto värre blir din fobi, så för att hjälpa dig själv kan du utsätta dig för spindlar i små doser. Läsa böcker om spindlar, titta på bilder av spindlar och försiktigt närma dig spindlar i olika sammanhang.

LÄS OCKSÅ: 7 bästa sätten att bli av med silverfiskar