Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Innan du börjar gillra en fälla till bananflugorna måste du städa undan allt som bananflugorna älskar.
Innan du börjar gillra en fälla till bananflugorna måste du städa undan allt som bananflugorna älskar.
Innan du börjar gillra en fälla till bananflugorna måste du städa undan allt som bananflugorna älskar.
Innan du börjar gillra en fälla till bananflugorna måste du städa undan allt som bananflugorna älskar. Foto: Shutterstock (montage)

Så blir du av med bananflugor – bästa fällan som fungerar

Bananflugor, så små men så oändligt irriterande tar de snabb över ditt kök. Men var kommer bananflugorna ifrån? Vi har svaret, och de bästa fällorna.

Först och främst ett klargörande: Bananflugor kallas ibland felaktigt för fruktflugor, en direktöversättning av engelskans fruit flies. Fruktflugor finns också, men tillhör ett helt annat släkte.

Var kommer bananflugor från?

Det är lätt att tro att bananflugor uppstår direkt och plötsligt i fruktskålen någon gång i augusti-september. Men faktum är att det finns inget inom biologin som heter "plötsligt". Sanningen är den att bananflugan är så liten att den sällan upptäcks när den flyger förbi. Är flugan väl inne hittar den snabbt någonstans att lägga ägg, och sedan är bollen snabbt i rullning. En annan förklaring är att du får med dig flugäggen redan från din butik. Och ett par dagar senare surrar köket av bananflugor. Det är dags att gillra en fälla.

Men. Innan du börjar gillra en fälla till bananflugorna måste du städa undan allt som bananflugorna älskar. Frukt, dryck och gamla matrester.

Innan du gillrar en fälla

1. Städa köket minutiöst.

2. Förvara all frukt och alla grönsaker i kylskåpet. Låt inga matrester stå framme.

3. Torka noga av alla bänkytor.

4. Kasta all gammal frukt och alla matrester.

5. Gå ut med soppåsen direkt.

6. Har du en kompost för matrester i köket är det en bra idé att skippa detta under värsta bananfluge-säsong. Alternativt gå ut direkt med matrester och dålig frukt.

7. Bananflugan lägger gärna ägg precis i mynningen till ditt avlopp. Avsluta med att koka upp en vattenkokare eller kastrull med vatten och häll i avloppet för att flugäggen ska koagulera och därmed inte kunna utvecklas till nya bananflugor.

Nu är köket rent och fritt från allt som en bananfluga kan tänkas lägga ägg i. Då var det dags att gillra en fälla till bananflugorna

Foto: dlinca

5 fällor till bananflugan som fungerar

1. Häll ättika i ett glas (blanda eventuellt i en skvätt vatten). Toppa försiktigt med en liten droppe diskmedel.

2. Häll valfri vinäger i ett glas, blanda försiktigt i en matsked flytande honung. Toppa med en liten droppe diskmedel.

3. Häll ättika och en skvätt oblandad saft i ett glas. Toppa med en liten droppe diskmedel.

4. Häll ättika eller vinäger samt en skvätt juice i ett glas. Toppa med en liten droppe diskmedel.

5. Häll rött eller vitt vin i ett glas (bananflugor fullkomligt älskar vin!). Toppa med en liten droppe diskmedel.

En eller flera av dessa bananflugefällor i kombination med ett välstädat kök och inga frukter i fruktskålen kommer garanterat göra ditt hem fritt från bananflugor.

Fällorna ställs med fördel fram över natten.

Lycka till!

Krångla inte till det med petflaskor!

Det finns vissa skolor som föredrar att rigga bananflugefällor i en tom petflaska där in och utgången för flugan är smal, vilket gör att flugan har svårare att hitta ut när den väl flugit in i fällan. Det finns dock ingen som helst anledning att krångla till det. Ett vanligt glas med ättika, en skvätt vatten och en droppe diskmedel fungerar alldeles utmärkt som fälla till bananflugor.

Fakta: Bananflugan

Visste du att en enda bananfluga kan lägga upp till 500 ägg inom loppet av 10 dagar om miljön är optimal? Äggen utvecklas sedan i en rasande takt. Från puppa till larv och slutligen färdigutvecklad bananfluga behövs bara 12 ynka dagar och efter ytterligare ett dygn är den redo att para sig och lägga nya ägg.

En bananfluga trivs alldeles utmärkt i rumsvarm, lite lätt övermogen frukt där de lägger sina ägg som sedan utvecklas till bananflugor.

En bananfluga lever cirka 30 dagar.

LÄS OCKSÅ: Därför ökar antalet spindlar inomhus på hösten (bra att vara beredd!)