Foto: Shutterstock

6 misstag du (förmodligen) gör när du källsorterar

Trodde du att du visste hur du ska sopsortera kvitton och värmeljus? Var inte så säker! Här är felen du kanske (förmodligen) har begått när du källsorterat!

1. Du har slängt dricksglas i glasinsamlingen

Drickglas har en annan glaskvalitet än glasförpackningar. När glaskvaliteterna blandas försämras möjligheterna att återvinna glaset. Dricksglas lägger du i stället i soppåsen. Men väl förpackat så det inte krossas är de hämtar soppåsen. T ex i en gammal mjölkkartong.

2. Du återvinner inte värmeljus

Du måste själv samla in aluminiumkopparna och köra dem till en återvinningscentral och lämna in dem bland sprejer och färgburkar. Låter det jobbigt? Om alla värmeljuskoppar i Sverige skulle återvinnas skulle vi spara tillräckligt med energi för att värma 8500 hus! Tänk på det innan du kastar kopparna hipp som happ.

3. Du har slängt kuvert, post-its och kvitton i pappersinsamlingen!

Förrädiskt nog hör dessa hemma i de vanliga soporna.

4. Du har slängt gamla doftljus (i glasbehållare) i soppåsen

Doftljus sorteras som deponiavfall!

5. Du har hällt matfett i avloppet

Ajaj, det här är inte skonsamt för avloppet. En del kommuner har särskild insamling av matfett, ofta på återvinningscentralen. Om sådan insamling saknas är ett tips att hälla oljan i, exempelvis, en mjölkkartong, försluta och lägga i vanliga soporna.

6. Du har slängt medicin i soppåsen

Medicin lämnar du in på apoteket!

7. Du har slängt spelande gratulationskort i pappersinsamlingen

Spelade gratulationskort tillhör, tro det eller ej, farligt avfall och ska köras till återvinningscentralen!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!