12 lättskötta krukväxter att spana in – även för dig utan gröna fingrar

Tycker du att krukväxter och blommor är en vacker inredningsdetalj, men är expert på att döda dem inom en vecka? I så fall kanske någon av dessa hållbara och lättskötta krukväxter kan passar i ditt hem.

I princip alla krukväxter vi har inomhus kräver näring och kärlek, men vissa klarar sig bättre än andra om dess ägare glömmer bort dem ibland. Här listar vi krukväxter som klarar sig även hemma hos de som gillar grönt men inte orkar lägga ned så mycket tid på sina blommor. Ett tips är att ha ett förinställt alarm på telefonen, som påminner dig om att vattna krukväxterna.

Passa även på att fråga floristerna i blomsterbutiken för expertråd.

Foto: iStock

1. Paradisträd

En utmärkt och lättskött växt som passar perfekt i ett soligt fönster. Finns dessutom i massor av olika varianter. Kräver endast lite vatten och bör bli torr mellan vattningarna.

Foto: iStock

Finns att köpa här!

Läs också:

2. Svärmorstunga

Tålig krukväxt som kan stå i skugga men blir vackrast om den får mycket ljus. Vattna rikligt och låt sedan torka ut innan du vattnar den igen.

Foto: iStock

3. Garderobsblomma eller Zamiakalla

Tålig och robust krukväxt som, precis som namnet antyder, klarar både skuggiga platser och lite vatten. Däremot är den inte förtjust i direkt solljus.

Foto: iStock

Finns att köpa här!

4. Krukros

Krukrosen tar in sommaren i hemmet. Kräver mycket vatten, men ska torka helt innan den vattnas igen. Gillar att stå ljust men inte direkt i solen.

Foto: iStock

Läs också: 5 oväntade och nyttiga sätt att använda gryner!

5. Pussmun

En krukväxt med blommor som håller länge om du ser till att vattna den relativt ofta. Däremot gör det inget om du glömmer bort den ibland, då jorden hellre ska vara lite torr än fuktig.

Foto: iStock

6. Benjaminfikus

Benjaminfikusen vill inte ha det kallare än rumstemperatur och ska vattnas mycket, men nästan torka ut mellan vattningarna.

Foto: iStock

7. Ispigg

När du vattnar din ispigg ska du undvika bladen. Låt sedan jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Vissna blad dras upp med ett lätt ryck.

Foto: iStock

Läs också: Därför blir din hud torr - 6 tips på hur du får den mjuk och smidig

8. Aloe vera

Aloe veran är riktigt tålig och klarar av att torka ut mellan vattningarna vilket gör att du som alltid glömmer bort dina krukväxter kan göra det med gott samvete. Aloe veran gillar sol och värme, men klarar även att stå i svagt ljus. Perfekt att förgylla badrummet med!

Foto: iStock

9. Echeveria

Den lilla echeverian blir en söt prydnad på bordet eller i fönstret. Robust krukväxt som behöver lite vatten och vattnas när jorden börjat torka.

Foto: iStock

10. Juvelblomma

Juvelblomman kan förgylla rummet en bit bort från fönstret, då den klarar sig bra i skugga. Vattnas ovanifrån ned i blomman. Jorden kan torka ut vilket är bra för de som glömmer bort att vattna.

Foto: iStock

Läs också: 4 saker du gör fel när du handlar mat – så gör du istället

11. Kaktus

Kaktusar passar perfekt för dig som inte orkar ta hand om dina krukväxter. Ställ dem ljust och vattna rejält någon gång då och då. Jorden ska torka ut helt innan du vattnar dem igen. Finns i massor av varianter och blir en fin inredningsdetalj i exempelvis ett litet växthus eller under en glaskupa. På så sätt är det inte heller lika lätt att sticka sig.

Foto: iStock

Finns att köpa här!

12. Krysantemum

De flesta lättskötta krukväxterna är helt gröna, vilket gör att en krysantemum med sina söta blommor blir ett välkommet inslag i hemmet. Försök hålla jorden konstant fuktig, men inte blöt, och låt blomman stå ljust utan direkt sol.

Foto: iStock

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra och följ amelia på Facebook!

Mest läst just nu

Babymorötter är fejk – här är sanningen bakom dem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!