11 mysiga projekt: Skapa julfeeling med familjen

Släpp mobilen, strunta i tv:n och skapa lite härlig julfeeling genom att samla familj och vänner för en kreativ och rolig pysselkväll. Det enda ni behöver är några vanliga hushållsredskap och lite god vilja.
Anna Truelsen

1. Öppna dörren för julen

Det blir mysigare att komma hem om du har en vackert dekorerad dörr. De här kransarna är gjorda av tuja, med en gren av lärk som enkel och vacker dekoration. Bandet är av juteväv.

Mysigt med en vackert dekorerad dörr. Foto: Carina Olander

2. Räkna ner

Skapa en egen paketkalender genom att böja kraftig ståltråd (finns till exempel i järnaffärer) till en ring som sedan kläs med valfritt grönt – här tuja och eukalyptus. Slå sedan in 24 paket i vackert papper – gärna i lite olika mönster och i harmonisk färgskala. Dekorera med snören, vackra band och numrerade etiketter, här från Panduro.

Vacker paketkalender med en kraftig ståltråd. Foto: Carina Olander

3. Koka kolan med stort K

Ge gärna bort den i julklapp, inslagen i en hemgjord pappask – om du hinner innan den tagit slut, för det här är inte vilken kola som helst, utan tidernas godaste julkola med smak av julmust.

Julkola med smak av julmust. Foto: Carina Olander

 Du behöver:

• 1 1/2 dl vispgrädde

• 2 dl strösocker

• 1 1/2 dl vit sirap

• 1 1/2 dl julmust

• Flingsalt att strö ovanpå

Gör så här:

1. Rör ihop alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull. 2. Låt koka upp och sänk till medelhög värme. Låt koka i 30–40 minuter, tills ­kolan nått en temperatur om 125 grader.

3. Häll kolan i en bakplåtspappersklädd brödform. Strö lite flingsalt över, efter smak. Låt stelna i ett par timmar, gärna över natten, i rumstemperatur.

4. Skär kolan i jämnstora bitar och slå in dem i smörpapper. Förvara i en burk med lock som sluter tätt.

4. Häng kakorna högt

En rustik knoppbräda eller krokhängare blir ett vackert blickfång med hjälp av tujakvistar och en julparad av dekorerade pepparkakor. Istället för knoppbräda kan du ta en vacker gren som du fäster i taket med hjälp av krokar och fiskelina. Eller varför inte hänga upp pepparkakorna i en gedigen gardinstång?

Pepparkakor på rad fyller funktion både som doftspridare och fina dekorationer. Foto: Carina Olander

De perfekta peppisarna

Baka pepparkaksgranar, grisar, stjärnor, änglar och hjärtan till en pepparkaksgirlang. Kavla ut degen, måtta ut pepparkakor och gör ett litet hål med ett tunt träspett eller dylikt som snöret kan dras igenom efter gräddning. När plåten tas ut från ugnen – vidga hålet ytterligare om det behövs, så att snöret får plats när pepparkakan svalnat av och stelnat till. 

Med kristyr får de tråkigaste pepparkakor lite stil och finess! Foto: Carina Olander

Styr upp kristyren

Hemligheten bakom vackert dekorerade pepparkakor ligger i att se till att kristyren får perfekt konsistens. Använd ett så litet munstycke som möjligt till spritspåsen så att du har kontroll över flödet när du dekorerar. 

Inkludera barnen i julstöket och låt dem skapa efter bästa förmåga. Foto: Carina Olander

Du behöver:

4 dl florsocker

1 äggvita

2 krm ättiksprit

Gör så här:

Vispa samman florsocker, äggvita och ättiksprit till en fast och seg smet, helst med elvisp. Fyll en spritspåse med kristyren och spritsa mönster på pepparkakorna. Låt gärna dekoreringen ta tid, så att mönstret blir så välplacerat som möjligt. För barn kan det vara lättare att hantera ett större munstycke till sprits­påsen.

5. Ta i trä 

En gran dekorerad med naturens material ger en gedigen och gammaldags känsla. I granen hänger hemgjorda granstamsmedaljonger och träspånsringar. Elljusslingan med höga ljus kommer från Konstsmide.

Gör hemgjorda granstamsmedaljonger. Foto: Carina Olander

Så gör du trämedaljonger:

Damma av dina gamla slöjdkunskaper och dekorera trämedaljonger med brännpenna – det är ren och ljuv nostalgi! Skissa först upp motivet med blyertspenna och fyll ­sedan i med brännpennan. Borra ett litet hål och trä ett snöre ­genom medaljongen. Trämedaljonger av gran finns hos Panduro om du inte har tillgång till gran eller björk att själv såga till.

Så gör du granspånsringar:

Tunna granspånsringar är vackert att pynta granen med. Trä träkulor på ett jutesnöre och gör en knut i vardera änden om ­kulorna så att de hålls på plats – men låt en stump snöre vara kvar som ­sedan kan dras genom granspånet.

Vackra granspånsringar förgyller julgranen. Foto: Carina Olander

Gör hål med en syl unge­fär mitt på granspånet och fäst snöret med träkulorna genom det. Klipp till ändarna på ­spånet så att de får en snygg spetsig form och gör två hål på vardera ­änden av spånet. Knyt med jutesnöre för att få ihop ringen.

6. Visa lite stake

Tillverka din egen, personliga ­adventsljusstake i år! Här har vi använt fyra gamla rundkolvar, men man kan i princip ta vilka flaskor eller vaser som helst. Loppisar och second hand-butiker brukar ha ett stort utbud för en billig peng. Ljushållaren av trä och återvunnet kopparrör kommer från butiken Artklart. Dekorera med en liten grön kvist inuti flaskan och fäst enkla etiketter i oblekt papper med siffrorna 1, 2, 3 och 4 runt flaskhalsen med ett vackert band.

Förgyll hemmet med en hemgjord adventsljusstake. Foto: Carina Olander

7. Gör en citrusgirlang

Vinterns mest väldoftande girlang gör du av apelsin och tuja. Använd helst stora apelsiner eftersom skivorna krymper ihop när de torkas. 

Inget är så vackert, - eller billigt, som torkade apelsiner i juletid. Foto: Carina Olander

Så här torkar du citrus i ugn: 

1. Sätt ugnen på låg värme, börja på 50 grader och höj lite i taget om det behövs. 

2. Skiva apelsinerna 3–4 millimeter tunt och placera skivorna på ett ugnsgaller.

3. Låt apelsinskalen stå i ugnen tills de börjar mörkna och torka till. Om det ­behövs mer värme, höj ugnsvärmen till max 100 grader. Titta till apelsinerna ofta så att de inte bränns eller torkar ihop alldeles för mycket. 

4. Apelsinerna är färdiga när frukten inte längre känns blöt. Det tar 4–6 timmar med angivna gradtal. Det går också att torka citrus i en svamp- och bärtork, som bland annat finns på Jula. Vill man slippa torkningsmomentet helt och hållet går det att köpa färdigtorkade apelsiner i blomsterbutiker. När apelsinskivorna är torra, sy ihop dem med sytråd och fäst tujakvistar i ändarna.

8. Singla flingor

Den gamla knoppbrädan i sovrummet är dekorerad med vikta pappersstjärnor och julklänningen hänger redo för julens kalas.

Enkla pappersark blir till julens finaste pynt med några vik. Foto: Carina Olander

Gör så här:

1. Vik ett rektangulärt pappersark så många gånger det sår, kortsida mot kortsida.

2. Släta ut och vik igen efter tidigare vikning, fast se till att vika varannan gång upp och varannan gång ner så att en dragspelsliknande form bildas. (Som smällkaramellerna man gjorde av silkespapper på förskolan)

3. När papperet är helt hopvikt, mät ut var mitten på papperet är och klipp ett V-format jack i vardera änden för att få små uddar på stjärnan. Om pappersarket är hyfsat tunt, till exempel 80-gramkvalitet, kan man klippa längs sidorna av vikningen för att skapa ett genombrutet mönster. Om papperskvaliteten är tjockare än så kan det vara svårt att klippa i.

4. Knyt ett långt snöre där ”midjan” bildats. Snöret används både för att hålla ihop mitten på stjärnan och som upphängning.

5. Sprid ut vikningen så att en rund form bildas och tejpa (tunnare papper) eller häfta (tjockare papper) för att hålla cirkelformen. Tejpa fast mittensnöret för att stjärnan ska hänga lodrätt.

 

9. Matcha paketen

Det är alltid roligt att få vackra paket. Dessa gåvor är inslagna i papper i naturtoner, med vackra band i vinrött och brunt som dekor. Gröna kvistar och vackert dekorerade etiketter fulländar ­julklapparna. Etiketter från Granit och Panduro. ­Presentband från Bungalow.

Ge paketen lite extra kärlek – det uppskattas ofta! Foto: Carina Olander

10. Ringa in servetten

Servettringar av vintergröna kvistar och ståltråd höjer juldukningen. Foto: Carina Olander

Servettringar av naturmaterial gör du enkelt på detta sätt:

Linda fast tuja eller någon annan vintergrön kvist i en tunn ståltråd. Fäst ihop till en lagom stor ring. Som servett kan du ­använda ett gammalt linnetyg eller en gammal trasig linneduk som du river i lagom stora bitar. Vill du ha en prydligare servett kan du fålla kanterna. 

 

11. Duka rustikt

Bordet är uppdukat med grön jutevävsduk och en jute­vävslöpare som båda är fyndade på loppis. Under varje tallrik ligger ett runt knäckebröd som blir en fin fond åt den rustika dukningen i naturtoner. Den stora ljusstaken består av en gammal planka som vi borrat hål i. Och i stället för taklampa strålar en stjärna över julbordet.

En kreativ dukning höjer julstämningen. Foto: Carina Olander

LÄS OCKSÅ: 5 budord för att hålla din budget i jul