Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

11 enkla vårstädningstips som kommer göra stor skillnad

Äntligen dags för vårstädning! Här är några enkla tips men som kommer göra stor skillnad i ditt hem.

1. Tvätta fönster

Ingenting får våren att bli så omedelbar som ett nytvättat fönster. Ljuset får äntligen chans att strömma in utan något som helst hinder från höstens och vinterns åverkan.

Tvätta fönster utan spill och ränder

Fönstertvätt Kärcher WV 2 Premium kan förutom fönster, användas till speglar, glasbord, kakel och klinkerplattor. Med den här smarta manicken blir det faktiskt roligt att tvätta fönster! 

2. Rengör och rensa kylen

Några glasburkar med oidentifierbart innehåll från 2016 står med största sannolikhet längst bak i ditt kylskåp. Dags för en ordentlig rensning med andra ord. Och när du är klart tar du hjälp av en cool mamma för att bli kvitt dålig lukt i kylskåpet!

Cool Mama Luftfräschare för Kylskåp

Fylle den med bakpulver och placerar i kylen. Bakpulvret absorberar dålig lukt så att ditt kylskåp hålls fräscht.

 

3. Rengöra dina skärbrädor ordentligt

Här kommer ett favorittips. Det enda du behöver är citron (doften!) samt grovt salt.

Så rengör du skärbrädan med citron och salt

1. Torka av smulor och skräp från skärbrädan.

2. Dela en citron. Gnugga och gnid in den ena citronhalvan ordentligt på skärbrädan. Du kommer märka att citronsaften går från klart till smutsigt ganska snart…

3. Häll på ett lager med grovt salt och låt stå i cirka 15 minuter.

4. Tag den andra citronhalvan och gnugga in den tillsammans med saltet. Blir det för torrt, pressa ut mer citronsaft.

5. Skölj av skärbrädan med vanligt vatten.

4. Rengör ugnen

Ugnen detta svarta får i köket, detta i städväg så komplicerade kyffe att rengöra. Hur du än skrubbar så blir det aldrig rent. Erkänn, du har försökt med bakpulver och bikarbonat och allt där emellan. Utan resultat. Men hav förtröstan, här kommer bästa tipset.

Först och främst: Ett ordentligt rengöringsmedel som snabbt och grundligt tar bort allt fett, även fastbränt fett från ugnar och grillar.

Sedan det viktiga: Ett droppskydd! No more inbrända matrester och fett i botten på ugnen i alla fall.

5. Rengör köksskåp och lådor

Det hamnar tillslut allt möjligt i lådor och skåp. Smulor, damm och annat skräp. Hela ditt kök kommer få ett lyft om du städar ur skåp och lådor. Tips: Ta lite i taget, en låda här och ett skåp där. Då blir det inte ett lika stort projekt. (Men sätt gärna en deadline så det verkligen blir gjort.)

Investera i ett storpack microfibertrasor, effektivt mot damm och annat skit.

6. Rensa allt-i-allo-lådan

Den där jobbiga lådan (eller platsen) som svämmar över mer och mer med allt det där som du inte orkat lägga på sin rätta plats.... den lådan.

Bestäm dig för att hädanefter får bara en endaste (snygg) låda rymma allt det där som du inte vet var du ska stoppa. Och när den är full, då rensar du. 

 

7. Rensa avloppen

Avlopps- och rörrensare. Ingen blir glad av ett igensatt avlopp. Och hur äckligt det än är att rensa, så blir det mycket enklare med den här smarta prylen.

 

8. Damma av böckerna

Vi ska inte underskatta en klassisk dammvippa. Den gör underverk! Och dammar gör du uppifrån och ner och avslutar med dammsugaren.

9. Tvätta täcken och byt till sommartäcken

Ah, ett fräscht och vårfint sovrum får energin att slå i taket. Passa på att dammsuga hela sängen, inklusive madrass och eventuell sänggavel.

Tvätta sedan alla vintertäcken och byt till svalare sommartäcken. Sommartäcke av polyester som väger 600 gram med måtten 150x210 cm. Läs mer och köp här.

10. Rensa garderoben

Ut med vinterkläderna och låt vår- och sommarkläderna få ta ordentligt med plats. Packa ner vintern i smarta boxar och ställ undan till hösten igen. Investera i bra förvaringslådor. 

 

Läs också:

Fem lärdomar från Netflix-succén Marie Kondo

Förvaringsdrottning Paulina Draganja – så enkelt får du ordning i hemmet!