Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Som unga föll jag och syrran för dåliga killar.”
”Som unga föll jag och syrran för dåliga killar.”
”Som unga föll jag och syrran för dåliga killar.”
”Som unga föll jag och syrran för dåliga killar.” Foto: Stephanie Sifvert

Hannah Graaf om sitt kraschade äktenskap: ”Allt jag visade utåt var bara fejk”

Förra gången Hannah Graaf var på omslaget till amelia var hon innerst inne olycklig och kände att hon visade upp en falsk fasad. Den här gången är hon nyskild, nyopererad, ­nyinflyttad i sitt eget radhus – och betydligt mer hoppfull inför framtiden. Även om hon inte ser fram emot att dejta: ”Det är bara kufar, pensionärer och fylltrattar som törs ragga på mig.”

Charlotta Flinkenberg

Hannah Graaf, 41, har genom realityserien Systrarna Graaf blivit känd hos alla åldrar. Folk i hennes egen ålder minns vilken enorm genomslagskraft hon fick på 1990-talet med sin storasyster Magdalena, då de vek ut sig och sålde hundratusentals skivor med trallvänlig eurodisco. Extra spännande eftersom detta var systrarnas revolt efter en rätt så strikt uppväxt inom väckelserörelsen Jesusfolket. 

Hannah Graaf

Ålder: 41.

Familj: Sönerna William, 18 (med musikproducenten Andreas Carlsson), och Mio, 15 (med exmaken Daniel Boudal), samt döttrarna Liv, 10, och Vida, 7 (med exmaken Peter Karyd). 

Bor: I Sigtuna. 

Gör: Är influencer och tv-profil.

Aktuell: Med bloggen Femme.se och i tv-serien Systrarna Graaf som kan ses på Viafree. 

– Jag ångrar ingenting, för det hjälper ju inte. Man behöver lära sig av sina egna erfarenheter. Alla galna och tokiga val, det är ju en del av livet, säger Hannah när amelia träffar henne hemma i radhuset i Sigtuna. 

– Men visst har jag tagit en del dumma beslut. Jag skulle vilja ringa mig själv som tonåring och ta ett snack med den osäkra Hannah. 

Vad skulle du ge dig själv för råd om du fick ha det samtalet? 

– Eftersom jag var osäker och hade dålig självkänsla skulle jag läxa upp mig själv. Jag föll för fel killar som inte var snälla. Jag skulle försöka få mig att förstå mitt eget värde och inte falla för rötägg. Och jag skulle berätta att det kommer att lösa sig i slutändan.

Fanns det ingen i din omgivning som kunde ge dig råd? 

– Nej, vi var lika goda kålsupare med dåligt omdöme hela bunten, jag, mina kompisar och syrran. Maggan satt ju med sin sopa till kille, Isaks pappa, som slog henne. Hon var väldigt kuvad på den tiden.

”Äntligen har jag hittat en trygg punkt”, säger Hannah om radhuset i Sigtuna. Kläder: Stickad tröja, Carin Wester. Smycken, Hannahs privata. Foto: Stephanie Sifvert

Som utomstående kan man tro att Hannah är ljuv, vän och tillbakadragen, men när någon hotar hennes familj blir hon aggressiv. 

– Jag slog en stol i huvudet på Maggans ex när han skulle misshandla henne. Han var stor och biffig och hade ställt upp i tävlingar som Finlands starkaste man och liknande. Men bråkar man med dem jag älskar, då blir jag en ettrig terrier. 

Magdalena skrev sedan en bästsäljande bok om åren med denne man, Det ska bli ett sant nöje att döda dig. 

LÄS OCKSÅ: Magdalena Graaf om den stora sorgen

Du ger ett stabilt och tryggt intryck, men din syster säger att du har ett ”katastroftänk”. Kan du utveckla det?

– Ja, det har jag absolut. Jag har gått i kognitiv terapi för det. Jag är överbeskyddande och orolig för att det ska hända barnen och dem jag älskar något. Jag ringer till barnvakten och skolan om jag får en oroskänsla. Men jag har även en stark intuitiv känsla och litar på min gut feeling. Jag känner direkt av om det finns lögner i rummet och räddade en gång en vän från ett självmordsförsök, eftersom jag kände på mig att något var fel.

För ett par år sedan gjorde amelia en stor intervju med Hannah. Då visade hon upp den perfekta fasaden med stilig man, ett gigantiskt hus i Marbella, Spanien, och poserade med brunbrända ben vid familjens pool. 

Bild från intervjun 2018. Foto: Carlos Norlen

– Det var jobbigt att göra det reportaget eftersom jag innerst inne mådde så dåligt och det som syntes bara var fejk. Jag kände på mig att vårt äktenskap höll på att krascha.

Det långa förhållandet med Peter Karyd avslutades några månader senare, och folk höjde på ögonbrynen eftersom paret alldeles nyss hade förnyat sina äktenskapslöften och firat tio år som gifta.

Vad var det egentligen som hände? 

– Vi hade 14 fantastiska år tillsammans, men det som skedde var inget plötsligt infall. Det är svårt att få det att funka med barn i olika konstellationer, med olika pappor. Sedan är vi kanske olika som personer och med åldern orkar man inte ändra på det. 

De försökte starta om genom flytten till Spanien, men det blev komplicerat med Hannahs söner eftersom äldste sonen William, 18, inte ville följa med, utan stannade kvar i Sverige och bodde på internat. Yngste sonen Mio, 15, var till en början positiv till att bo i Marbella, men det långa avståndet till skola och kompisar gjorde att han drog sig tillbaka alltmer och till slut mest satt inomhus och spelade tv-spel.

– Alla bekymmer kom samtidigt. Det var en stökig period, som om någon suttit med en voodoo-docka för att skada mig. 

Separationen har förstås tagit hårt på Hannah, som pendlat en hel del mellan Sverige och Marbella. Men det är inte första gången hon reser sig från kriser och går med högburet huvud för att finna lösningar för sina barn och sig själv. Lyxkåken i Marbella är utbytt mot ett charmigt radhus i Sigtuna, som hon låtit göra om så att de större barnen ska få varsitt sovrum. 

Döttrarna Liv, 10, och Vida, 7, som hon har med Peter går fortfarande i skola i Spanien, men flyttar hem till Sverige i sommar. 

– Jag har alltid flyttat mycket och varit rotlös. Min uppväxt var stökig och bökig, även om den förstås inkluderade mycket kärlek. Vi hade inget sommarställe vi åkte till jämt. Men nu känner jag att jag hittat en trygg punkt. 

Varifrån hämtar du kraft när livet krisar?

– Jag tror bara att jag är en överlevare, helt enkelt. Alla har det säkert inom sig. I vissa perioder har jag knappt velat leva och ibland har jag lagt problemen i Guds händer. När jag har haft det som sämst så vet jag ändå att det vänder.

Det finns en nidbild av Hannah som glamorös ”gold digger”, men inget kunde vara mer fel. Hon har inte fått något gratis i livet, utan har försörjt sig själv som egenföretagare sedan 17 års ålder. 

– Vi fick inga pengar av våra föräldrar att köpa märkeskläder för. Ville jag ha ett par nya skor fick jag snällt jobba extra på ett kafé för att tjäna ihop till dem själv. Det lärde mig att respektera pengar och vara stolt över att kunna försörja mig själv. 

– Jag har jobbat med tv, bokprojekt, varit popstjärna och sålt platina. Jag har modellat, jag driver samarbeten i mina sociala medier, jag har startat ett klädmärke och arbetat med att sälja lägenheter. Det är svårt att förklara exakt vad jag jobbar med, men jag får hyran betald och kan ställa fram mat på bordet.

I Hannahs välbesökta blogg kunde vi nyligen läsa att hon gjort en operation och varit inlagd på sjukhus. Hon har tidigare inte velat berätta om skälet till operationen. Nu bryter hon tystnaden: 

– Jag har opererat bort livmodern efter en lång tids svårigheter. 

Hannahs mamma fick cellförändringar och cancer i livmodern som ung och tog bort allt, inklusive äggstockarna. Då var Hannah tio år. 

– Mamma har alltid varit på oss om att vi ska ta våra prover. Sedan jag fick Vida har jag haft så fruktansvärt mycket blödningar. Jag har stått i affären och trott att jag kissat på mig och fått sitta på plastpåsar i bilen. Det blödde som i rena Motorsågsmassakern. Att blöda konstant i de mängderna är inte roligt. 

Efter flera besök hos gynekologen så lät läkarna först ta bort polyper och sedan upptäckte de cellförändringar i livmodern. En biopsi visade att det inte var cancer, däremot hade Hannah den ”dolda” kvinnosjukdomen endometrios. 

– Stylisten Hulda Andersson, som skrivit en bok om sjukdomen, gjorde mig uppmärksam på att mina smärtor kunde vara just endometrios, eftersom jag alltid haft väldiga smärtor vid mens, vilket jag sedan fick bekräftat. Jag tänkte att jag är över 40 och fyrabarnsmamma, jag vill ändå inte ha fler barn. Så jag kan lika gärna ta bort livmodern. 

”När jag hade opererat bort livmodern kände jag mig som ett freak, som om kvinnligheten försvann.” Kläder: T-shirt från Tryst Stockholm, jeans från Zara. Smycken, Emma Israelsson, Hannahs privata. Foto: Stephanie Sifvert

Läkaren förklarade noga för Hannah att hon var tvungen att sjukskriva sig efter operationen. Inte enbart på grund av själva ingreppet, utan för de eventuella psykiska komplikationerna. Många kvinnor som opererar bort livmodern drabbas av tillfällig depression. Hannah viftade först bort detta och planerade in en resa till Marbella bara någon dag efter utskrivningen från sjukhuset. Men det visade sig att läkaren hade rätt.

– Jag fick avboka resan, förstås. Under operationen förlorade jag mycket blod och veckorna efteråt var några av de tuffaste jag upplevt. Jag var ledsen och upplevde en hormonell tomhet. Och smärtan … Jag upplevde gravidkänslor, sammandragningar – som att det ilade och krampade. Vilket inte är möjligt, för livmodern fanns ju inte kvar. 

– Jag kände mig som ett freak, som att min kvinnlighet försvann. Nu sitter givetvis inte kvinnligheten i livmodern, men något med själva mammakänslan rubbades tillfälligt. 

Idag har både stygnen och Hannah läkt, hon har förlikat sig med situationen och är glad igen. Hon tog inte bort äggstockarna, så ingreppet kommer inte att påverka henne hormonellt, men de besvärliga blödningarna är borta för alltid. 

LÄS OCKSÅ! Therese, 30, har endometrios: ”Det känns som taggtråd i magen” 

– Först nu har tomheten och deppigheten försvunnit. Jag tvekade länge inför att berätta offentligt om det här eftersom det är en såpass privat sak. Men samtidigt är det så många kvinnor som går och lider i tysthet och känner skam inför att tala om sina besvär. 

Vilket råd vill du ge andra kvinnor som tvekar inför att operera bort livmodern? 

– Vänta inte för länge! De flesta väntar tills de är i femtioårsåldern, men då hamnar man ju ändå snart i klimakteriet. Det är bättre att göra det i min ålder. Men var beredd på att det är jobbigt, både smärtsamt och emotionellt krävande. Jag låg och grinade och är vanligtvis ganska tuff. 

amelia intervjuade Hannah strax innan hon skulle göra ingreppet och då berättade hon hur mycket hon såg fram emot att ligga på sjukhus – lite oväntat, kanske. Men kanske inte så märkligt med tanke på att hon är en nyseparerad fyrabarnsmamma som sällan får känna sig ompysslad, utan alltid förväntas vara den som sköter om alla andra. 

– Det var underbart att ligga på sjukhus och bli omhändertagen! Jag såg fram emot att få bli sövd. Att för en gångs skull släppa allt, bli nedbäddad i tjocka täcken och ha någon som kommer och frågar vad jag vill ha att äta. Jag ville stanna en dag till!

Lite rörande ändå att höra detta. Finns det ingen som har tagit om dig tidigare?

– Sedan min barndom har jag alltid varit den starka som reder sig själv. Det är jag som fixar för barnen, pysslar om dem och så. Kanske är det därför mina födelsedagar är så viktiga för mig, för då får jag stå i centrum. Bara att få frukost på sängen känns som en lyx. Man får inte förlita sig för mycket på folk, då blir man bara besviken.

När amelia träffade Hannah sommaren 2019 var hon fortfarande relativt nyseparerad från exmaken Peter Karyd. Då var Hannah less på allt vad män heter och sa att hon troligtvis kommer att vara singel i resten av sitt liv. Idag har hon hunnit få lite distans, men känner sig uppgiven inför själva dejtandet. Det hjälper tydligen föga att en gång ha blivit framröstad till Sveriges sexigaste kvinna.

– Det är bara kufar, pensionärer och fylltrattar som törs ragga på mig, säger hon och spärrar upp sina vackra, stora ögon med nästintill irriterande långa ögonfransar.

Det låter högst osannolikt. Varför är det så, tror du?

– Jag kan med handen på hjärtat säga att det aldrig någonsin är några normala män som uppvaktar mig. De är antingen för fulla eller dryga. Jag får ofta höra att jag ser kall och hård ut och utstrålar ”isdrottning”, vilket är den största missuppfattning folk har om mig. Men kvinnor är duktiga på att lyfta mig och ge komplimanger. Jag får väl bli lesbisk istället, säger hon och skrattar. 

LÄS OCKSÅ: Hannah Graafs skönhetsfavoriter ”Jag älskar torrschampo” 

HANNAHS TIDSLINJE

31 augusti 1978. 

Hannah Rakel Serafia Graaf föds i Göteborg.

31 augusti 1998. 

Släpper skivan Graaf sisters tillsammans med storasyster Magdalena med succésingeln You got what I want, som säljer platina.

Foto: SPORRONG OLLE / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Juli 2000. 

Blir oskyldigt inblandad i en rånhärva och både åtalas och anhålls för grovt rån, men frisläpps senare eftersom det är en psyksjuk man som ”vittnat”.  

21 juli 2001. 

Föder sonen William. Pappa är Andreas Carlsson, musikproducent, känd från Idol-juryn. Andreas lämnade Hannah i samma stund hon berättade att hon väntade barn.

2002. 

Viker ut sig i herrmagasinet Café tillsammans med systern Magdalena. 

2003. 

Startar The Graaf Children Center i Nagpur, Indien, tillsammans med sin mamma och Magdalena. Belönas samma år med en hedersutmärkelse av Time Magazine för sitt välgörenhetsarbete.

5 november 2003. 

Föder sonen Mio. Pappa är Daniel Boudal, som arbetar med pr och tidigare var festfixare, modell och nattklubbschef.

Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

December 2003. 

Gifter sig med Daniel i Ekerö kyrka.

Foto: KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Januari 2006. 

Skiljer sig från Daniel. 

17 februari 2006. 

Ställer upp i Melodifestivalen med låten Naughty boy. 

Foto: KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

2007. 

Deltar i programmet Ranking the stars (Kanal 5) samt i Idol eftersnack (TV400).

2008. 

Blir krönikör på Aftonbladet.

5 april 2008. 

Gifter sig med Peter Karyd i Södra Åkarps kyrka i Skåne.

Foto: HÅKAN BENGTSSON/TT

 

28 april 2009. 

Föder dottern Liv. Pappa är Peter Karyd.

Foto: instagram.com/hannahgraaf

2009. 

Börjar blogga för tidningen Mama och får snabbt många läsare. En tid därefter flyttar hon över sin populära blogg till egna portalen Bloggfamiljen, som ­sedan byter namn till Femme.se, där hon fortfarande bloggar.

18 januari 2010. 

Programledare för Miljonlotteriet Lyckohjulet (TV3), tillsammans med Hans Wiklund.

2011. 

Ställer upp i Let’s dance. 

Foto: KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

16 juli 2012. 

Föder dottern Vida. Pappa är Peter Karyd.

2014. 

Tar ut silikoninläggen ur sina bröst. Startar klädföretaget Femme Collection tillsammans med sin dåvarande make Peter.

2018.

Skiljer sig från Peter Karyd. 

Oktober 2019. 

Blir realitystjärna tillsammans med systern Magdalena i dokusåpan Systrarna Graaf (TV3). 

Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT

Av: Charlotta Flinkenberg  
Foto: Stephanie Sifvert
Styling: Charlotta Flinkenberg  
Hår & makeup: Linda Fernström 

LÄS OCKSÅ: Carolina Gynning om livet efter separationen ”Ett stort trauma”