Kickis hälsomat för vintern

Alla recept kommer ifrån Kicki Forsenhäll, coach inom hälsa och livskvalitet.

Thaigryta med grön curry, kyckling och grönsaker

 4 port 

 1 kg kycklingfiléer

 200 – 300 gr. Broccolibuketter

 1 röd paprika

 1 burk vattenkastanjer

 Purjolök

 1 burk Mrs Cheng´s Thai Green curry

 Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i små bitar 

 Stek dem i en stor stekpanna med rapsolja

 Krydda med salt och vitpeppar 

 Hacka paprika, purjolök och broccoli

 Häll i burkinnehållet

 Blanda i grönsakerna

 Låt puttra en liten stund tills grönsakerna är al dente.

 Servera med Avorioris eller annat fullkornsris.

  Kyckling med varm grekisk sallad och bönquinoa

 4 port.

 4 port. Quinoa

 4 stora tomater

 1 burk Black-eye bönor 

 1 röd paprika

 1 gul paprika

 1 rödlök

 1 paket fetaost

 400 gram kycklingfilé

 Rapsolja + smör

 Gröna salladsblad ex. ruccola eller mangold

 2 msk balsamvinäger

 Salt och peppar

  Gör så här:

 Skölj quinoan ex. i ett kaffefilter och sil. 

 Koka quinoan och salta lätt.

 Skär tomater och paprika i halvstora bitar och rödlöken i tunna båtar eller skivor.

 Skär fetaosten i kuber.

 Stek kycklingfiléerna i rapsolja och smör. Stek färdigt på låg värme!

 Hetta sedan upp lite rapsolja i en annan stekpanna eller kastrull.

 Lägg i tomat, paprika, rödlök och fetaost. Fräs på högsta värme i max 1 minut och blanda sedan de varma grönsakerna och den halvsmälta osten med salladsblad, bönor och quinoa. Tillsätt balsamvinäger och smaka av med salt och peppar. Lägg upp det vackert med den stekta kycklingen. Njut!

  Kicki´s Härliga currydoftande kycklingsoppa

 4 port

1 kg kycklingfiléer ( kan bytas ut mot fisk)

 1 lök

 1 vitlöksklyfta

 2 -3 tsk curry

 8 dl vatten + ev. hönsbuljongtärning

 3 dl matlagningsgrädde eller havregrädde

 broccolibuketter

 1 röd paprika

 1- 2 st morötter

 Gör så här:

 en stor gryta - tillsätt vatten med buljongtärning och grädde 

 Bryn lök och vitlök med curryn i rapsolja i en stekpanna, häll därefter i grytan.

 Skär filéerna i mindre bitar och stek med salt och vitpeppar.

 Lägg sedan kycklingbitarna i grytan och låt puttra.

 Innan servering - tillsätt broccoli, paprika och morot.

  Fullkornspasta med kronärtskockshjärtan och kidneybönor.

 4 port

400 gram fullkornspasta

 8 stycken kronärtskockshjärtan

 12 stycken cocktailtomater

 2 dl kidneybönor

 1 rödlök

 4 msk solroskärnor

Gör så här:

 Koka pastan och skölj sedan med kallt vatten.

 Blanda ihop allt i en skål tillsammans med salladskryddor i 2 msk olivolja och 2 msk vatten.

 Pressa gärna en lime över.

  Saffransdoftande fiskgryta

4 port

 4 port fullkornsris

 1 gul lök

 Olivolja

 ½ paket saffran

 1 fiskbuljongtärning

 Salt och peppar

 2-3 dl vatten

 400 gram fisk ex. Finduspåse med bitar av lax, pangasius, sej 

 1 burk krossade tomater

 2 morötter slantade i skivor

 1 burk vattenkastanjer

 Broccoli

 Gör så här:

 Koka fullkornsriset

 Hacka löken och fräs i lite olivolja i en kastrull

 Tillsätt saffran, buljongtärning, lite av vattnet samt tomaterna, salt och peppar och låt det puttra en stund.

 Servera med vattenkrasse och en blandad sallad.

 

Röd Quinoasallad med kyckling eller kalkon

4 port

 4 portioner röd quinoa (skölj väl i ljummet vatten)

 Koka enligt anvisningar

 Stek 400 gram kycklingfilé eller kalkon i mindre bitar i 1-2 msk rapsolja

 Krydda med salt, vitpeppar samt Tikkakrydda (Santa Maria)

 Blanda ihop quinoan med kycklingen

 Rör ner 1 burk Berlottibönor

 200 gram Broccoli samt mangoldblad

  Lax med spenat och fullkornsris

 Gör så här:

 Koka ris Stek laxfiléer i olivolja

 Krydda med salt och citronpeppar

 Skölj 1 påse babyspenat väl och låt rinna av

 1 msk creme fraiche med 1 msk fiskrom/person

 Servera vackert ex. på ett blått fat och njut!

Bulgur med quornfilé, brysselkål och squash 

 Gör så här:

 Koka fullkornsbulgur enl. anvisningar

 Stek quornfiléerna i olivolja och lite vatten, 2 st/person.

 Krydda med salt och pepparmix

 Tärna squashen och stek lätt i olja

 Koka brysselkålen en kort stund, ca 4 stycken/person

 Blanda ihop allt och servera i en vacker skål. Pressa gärna en lime över.

 Hel tonfisk med ugnsgratinerade rotfrukter

 2 morötter 

 2 palsternackor 

 1 liten kålrot 

 1 gul lök 

 3 vitlöksklyftor

 3 msk olivolja 

 1 tsk torkad herbes de provence (eller timjan) 

 1 dl cashewnötter 

 4 portionsbitar färsk tonfisk (ca 150 g per person) 

 olivolja 

 Gör så här:

 Skär rotfrukterna i smala stavar och löken i klyftor. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form, häll på olivolja och kryddor. Pressa över vitlöken och blanda sedan allt noggrant. Ställ in formen i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter. 

 Rör om några gånger under tiden. Rotfrukterna ska vara mjuka och ha fått fin färg.

 När allt är klart steker du snabbt tonfisken, som penslats med olja, i en het grillpanna eller vanlig stekpanna. Den ska inte bli för genomstekt utan stekas lätt. Då är den godast, annars blir den lätt torr.

 Servera tonfisken med rotsakerna med cashewnötterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!