Foto: Getty Images/Hemera

Gör ditt eget smycke!

Julen närmar sig med stormsteg. Ett smart julklappstips är att tillverka något själv, inte bara för att det gynnar plånboken utan även för att det brukar vara mycket uppskattat med en personlig present. Koppla på pysselfingrarna och sätt igång!

Pysslet inför jul är i full gång. Den här guiden visar dig hur du enkelt gör ditt eget halsband. Det är inte så svårt som det kan verka. Färg och form på pärlor är  helt valfritt, kombinationerna är oändliga.

Pärlor köps allra billigast på internet, men det finns även några butiker som säljer pärlor och de tillbehör som behövs. Två exempel på butiker är Panduro och Pärlshopen.

Om du hellre vill beställa online, eller inte har närhet till någon av ovanstående butiker, så finns det en mängd olika webbshopar att välja bland. Exempelvis Pagoni, Frost08 eller Pärlgrossisten.

Du behöver:

1 tång som du kan öppna/stänga ringar med, och även klämma åt pärlor med.

1 avbitartång som du kan använda till att klippa av överbliven vajer.

Vajer i valfri längd beroende på hur långt halsband du vill ha.

4  klämpärlor, två i varje ända, en innan mellanpärlan och en efter.

2 mellanpärlor, en i varje ända.

3 metallringar, en att fästa den första ringen i, en att fästa låset i, och en som binder låset till halsbandet.

1 karbinlås att låsa med.

Trä på en klämpärla, en mellanpärla och ytterligare en klämpärla på vajern. Lämna cirka 5 cm på vajern, den behövs för att kunna trä igenom pärlorna. Trä på en liten metallring, som ska ska sitta brevid den sista klämpärlan.

Gör en ögla av vajern och dra den överblivna biten tillbaka genom ringen och de tre andra pärlorna.

Såhär ska det se ut när du har dragit igenom vajern igen. Pärlorna och ringen ska sitta så tätt som möjligt, för att undvika att vajern syns igenom sen när du trär på pärlorna.

(På bilden är de långt ifrån varandra med flit, för att det tydligare ska gå att se hur det ska se ut)

Ta den stora tången och sätt den på klämpärlorna. Tryck till så att klämpärlan blir platt och vajern sitter fast ordentligt. 

Vissa klämpärlor är av hårdare metall än andra, så om den inte formar sig direkt, prova att kläm lite hårdare.

Nu när ringen sitter fast och klämpärlorna sitter på sin plats, är det dags att börja trä på pärlorna som ska utgöra själva halsbandet. Det är fint och ha så kallade "mellandelar" (stjärnan), de kan man varva med pärlorna efter eget tycke. 

När du är nöjd med längden på halsbandet, så måste du sätta på ett lås. Det enklaste låset är ett "karbinlås". Mät runt halsen innan du fäster låset, när du har satt fast klämpärlorna och låset så är det svårt att ändra sig.

Det enklaste sättet är att sätta på en ring på slutet, precis som du gjorde i början. Alltså klämpärla, mellanpärla, klämpärla och ring. Kläm åt med tången precis som du gjorde i början.

Med hjälp av den "vanliga" tången kan du sedan öppna sedan ytterligare en metallring, som du fäster i den ring som sitter längst ut på vajern. Var försiktig när du öppnar ringen, om den öppnas för mycket så kan den förlora den runda formen. Innan du stänger den ringen igen, så trä på karbinlåset. Använd tången till att försiktigt stänga igen ringen.

Ringen som du satte fast från början är alltså till för låset, som nu sitter fast på andra änden av vajern.

Såhär ska det se ut när du har satt på metallringen i änden, satt ytterligare en metallring i låset och låst i ringen på andra änden.

Voila, ditt halsband är klart! 

Om du vill ha ett längre halsband, så behöver du självklart fler pärlor. Det är väldigt snyggt att göra halsbandet i två lager, då gör du precis likadant förutom att du behöver längre vajer och fler pärlor. 

Hoppas att du blev nöjd med ditt halsband, det går även att göra ett armband precis på samma sätt, se bara till att du mäter längden ordentligt innan.