Vykorten som ville trycka ner kvinnofrågan

Vissa saker åldras inte med värdighet, speciellt inte värderingar:

På den tiden då kvinnor kämpade för att få rösträtt skapades en hel del vykort som talade ner de som kämpade, suffragetterna kallades de, och hela deras kärnfrågor.

1. Här är en framtidsbild på hur man tänkte att det skulle se ut i riksdagen om det fanns kvinnor som skulle ha makt, 1978.

2. Man förfärades över en verklighet som skulle innebära att männen var tvungna att utföra hushållsarbete. (I dag gör fortfarande kvinnorna det mesta hushållsarbetet hemma men det håller på att jämnas ut i Sverige.)

3. En bild säger mer än tusen ord. Man ville få det till att kvinnorna såg det som sin chans att kliva i männens roll helt och ta över. I dag ärinte riktigt jämställt på jobbfronten. Kvinnor gör samma jobb för lägre lön

4. Ännu en vision av hur det skulle bli om kvinnor satt i regeringen. De skulle ha kafferep, spegla sig och läsa noveller. I dag sitter i genomsnitt i parlament och regeringar i Europa 24% kvinnor och 76% män.

5. Det här vykortet ger ändå en ganska bra bild av hur män såg på det hushållsarbete som utfördes hemma och hur de värderade det.

6. Katter kan man alltid lita på. De borde prata kvinnorna till rätta. Till och med husdjur är smartare än kvinnor. 

7. Den klassiska intervju-frågan till alla framgångsrika kvinnor som jobbar mycket: Hur får du ihop balansen med familj och jobb? För det mesta löser man det genom att kvinnan jobbar deltid när barnen är små.

8. De som kämpade för kvinnliga rättigheter målades alltid upp som fula, gnälliga och gamla.

9. Nidbilden var också att de var ogifta och okyssta.

10. Här är istället ett vykort som är ett fotografi på en av de som organiserade kampen.

11. Om kvinnor skulle ge sig ut i arbetslivet, hur skulle det se ut? Ja, 2010 såg det ut så här i EU:58,2% av kvinnorna som jobbade, medan det var 70,1% av männen som hade ett jobb.Och det verkar ju ha gått ganska så bra.

Nu kanske du tänker: Men herregud! Vad är det för mening att tjata om det här gamla tjafset! Vi är ju rätt så jämställda i Sverige ändå!

Nja, vi tittade på FN:ns senaste kampanj:

... och kände lite att det kanske är så att vi fortfarande lever i gamla mönster. Vi sökte på svenska och hittade det här:

Och så här ser det ut för männen:

Tja, där har du våra sökmönster, testa själv!

Du kanske också vill läsa:

Kolla in - 27 helt otroligt gulliga matlådor

De 5 orsakerna till att du borde äta choklad varje dag

31 skrämmande exempel på könsstereotypa prylar våra barn utsätts för