Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Vad är viktigast för dig att uppmärksamma på kvinnodagen? 22 kvinnor svarar

Internationella kvinnodagen. 8 mars. Vilken fråga vill du rikta strålkastarljuset på i år, för att vi ska få en jämlikare värld? Vi har frågat 22 kvinnor. 

Margaux Dietz, 29, Stockholm, influencer och programledare,  aktuell i Hemliga beundrare på TV3. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT
”Förlossningsvården. I Norrland tvingas många kvinnor köra långväga för att ens komma till en förlossningssal. Jag har själv fött barn och vet vilken rädsla en förlossning innebär i vanliga fall … Det är en fråga som politikerna måste fokusera mer på. Även att öka kvinnors trygghet i samhället, ingen ska behöva känna rädsla för att gå hem ensam på kvällen.”

– Margaux Dietz.

 

 

Linda-Marie Nilsson, 28, Stockholm, influencer och kroppsaktivist.
”Det finns så många viktiga frågor, men det jag känner är absolut viktigast att lyfta just nu är mäns våld mot kvinnor. Jag vågar knappt öppna nyhetsflasharna i mobilen längre, för mitt hjärta går sönder när jag läser vad andra kvinnor har utsatts för. Men jag måste. Vi alla måste läsa det som står, för det är verkligheten. Och verkligheten är att det finns män som anser sig ha rätten att bestämma över en kvinnas kropp, liv och död. Det är så outsägligt vidrigt.”

– Linda-Marie Nilsson

 

 

Fayme Elmén, 23, Nynäshamn, driver podden Dålig stämning. Foto: JOHNNY WOHLIN/VIAFREE
”Rätten till en säker förlossning. Förlossningsvården i mitt eget fall har brustit otroligt mycket. Vad får vi egentligen lära oss om förlossningar? Jag tycker att vi får för lite kunskap om vad som sker med vår kropp och vad som händer efter en förlossning. Jag tycker att vården måste satsa på att få kvinnor att känna sig trygga och lugna när de ska föda barn. Mer pengar till barnmors­korna!”

– Fayme Elmén

 

 

Valentina Lizana Wallner, 29, Järfälla, fd hockeyproffs och målvaktstränare för U18-damlandslaget.
”För mig är jämställdhetsfrågan inom idrotten viktigast. Speciellt inom ishockey eftersom jag själv har varit aktiv största delen av mitt liv. Min önskan är att damhockeyspelare ska få bättre förutsättningar än vad de har idag.”

– Valentina Lizana Wallner

 

 

Helena Biehl, 43,  Stockholm, astrolog, bloggar på amelia.se.
”Att vi behöver fira kvinnodagen betyder att vi inte har lika rättigheter. Jag ser fram emot den dagen då vi inte längre behöver en kvinnodag, utan där varje dag tillhör kvinnor och män, på lika villkor.”

– Helena Biehl

 

 

Casey Vendel, 34, Stockholm, jobbar på Sundbybergs kommun.
”Att välja en viktig fråga blir svårt eftersom jämställdhet inte går att nå utan att vi analyserar alla förtryckande faktorer: kön, klass, risk för att rasifieras och sexuell orientering är alla viktiga. Men för mig är nog klass, det vill säga ekonomiska förutsättningar viktigast. Det går inte att prata om jämställdhet utan att först prata om trygga anställningar, trygga arbetsplatser och ekonomisk trygghet. Även personer som inte identifierar sig enligt tvåkönsnormen behöver trygghet och frihet för att kunna påverka sin tillvaro och situation, och detta går inte att nå utan ekonomisk trygghet.”

– Casey Vendel

 

 

Angelica Lagergren, 34, Sollentuna, doula, bloggar på amelia.se.
”För mig som doula, mamma och kvinna är förlossningsfrågan mitt fokus på kvinnodagen. Jag vill att alla gravida kvinnor ska känna sig trygga när det är dags för förlossning. Det är en stor händelse i livet, kanske den största, och den ska inte behöva kantas av oro för att inte få plats på en förlossning där man valt att föda. Jag vill även lyfta vikten av att höja lönerna för dem som jobbar inom vården, som till exempel barnmorskor och undersköterskor. Deras jobb är så viktigt!”

 – Angelica Lagergren

 

 

Ai Hiroshima Hjelm, 37, Stockholm, yoga­instruktör.
”För mig som nybliven trebarnsmamma är det viktigt att föräldrar kan dela lika på ansvaret för barnen. I mitt hemland Japan måste fortfarande kvinnor ta mycket större ansvar än män.”

 – Ai Hiroshima Hjelm

 

 

Anna-Suvanna Davidsson, ”Apan satt i granen”, 39, Stockholm, bloggar på amelia.se.
”Jag vill lyfta att det är lätt att ta sin frihet för givet. Vi bor i det som påstås vara ett av världens mest jämställda länder, men trots det lever många människor oavsett kön i dysfunktionella relationer.”

 – Anna-Suvanna Davidsson

 

 

Hanna Aqvilin, 32,  London, dokumentärfilmsproducent.
”Att uppmärksamma de platser i världen där kvinnliga rättigheter fortfarande inte existerar. I Sverige ägnar vi tid åt att diskutera begreppet feminism och vad vi ska kalla oss eller inte kalla oss, i och med det glömmer vi bort hur många miljoner kvinnor i världen som faktiskt inte har rätt till sin egen kropp eller har en röst. Vi har inte alla lika rättigheter 2020, utan måste fortsätta kämpa tillsammans.”

– Hanna Aqvilin

 

 

Mischa Billing, 54,  Skåne och Stockholm, sommelier, program­ledare för Sveriges mästerkock.
”Det finns många! Att vi kvinnor fortfarande inte har lika hög lön som män. Våldet, att vi kvinnor inte kan vara trygga i vår vardag och i våra hem. Och vi måste tala mer om männens plats och roll i samhället. Vad är manlighet år 2020?”

– Mischa Billing

 

 

Sofia Elfsson da Costa, 28,  Stockholm, försäljningschef.
”Jämställdhet på arbetsmarknaden – utan tvekan. Eftersom jag jobbar i en bransch som till så stor del består av män är det inte alltid särskilt lätt att få min röst hörd – eller, för den delen, få en jämlik lön. Ibland känns det helt hopplöst att slå mig fram bland män som håller varand­ra om ryggen. Det är helt klart en fråga jag brinner extra för!”

– Sofia Elfsson da Costa

 

 

Amie Bramme Sey, 32, Bagarmossen, programledare, aktuell med Grammisgalan 2020.
”Jag brinner verkligen för att tänka intersektionellt* när man pratar om feministisk analys. Vi hade kunnat vara så många i en enad kamp om fler tänkte intersektionellt och var bredare i sitt perspektiv och i den feministiska kampen.”

 – Amie Bramme Sey

 

 

Ing-Marie Mårth, 65,  Hökarängen, pensionär. Foto: Privat
”För mig är jämställdheten lika viktig idag. Det vill säga att ingen skillnad görs på kvinna och man, oavsett vad det gäller. Det är helt otroligt att det 2020 fortfarande görs skillnader. Både vad gäller lön och även möjligheter för kvinnorna.”

– Ing-Marie Mårth

 

 

Julia Bergman, 24, Vinslöv,  tv-personlighet. Foto: TV3/JOHNNY WOHLIN
”Förlossningsvården är något jag brinner för, och det är fruktansvärt att kvinnor idag känner rädsla inför att inte få en plats på förlossningen när de ska föda.”

– Julia Bergman

 

 

Marie Chahrour, 24, Wien, studerar sociologi.
”Sverige har nått en jämförelse­vis hög nivå av jämställdhet mellan könen, men detta åtnjuts främst av kvinnor från privilegierade samhällssektorer. Nu är det dags att lyfta icke-vita kvinnors och ekonomiskt utsatta kvinnors specifika strider. Kampen mot rasism och ekonomisk ojämlikhet måste gå hand i hand med kvinnokampen.”

 – Marie Chahrour

 

 

Jessica Da Silva, , 27,  Hammarbyhöjden, mönsterkonstruktör.
”Förlossningsvården. Den måste bli bättre, så att mammor inte behöver förlora sina fullt friska barn på grund av brist på personal, tid och pengar.”

– Jessica Da Silva

 

 

Hollywoodfrun Gunilla Persson, 61, Los Angeles, bloggar på amelia.se.
”Ni kvinnor som befinner er i en skadlig relation med en man – bryt er loss! Låt ingen trampa på er. Stå upp och låt ingen få förödmjuka, förnedra eller bruka våld på er. Det finns hjälp att få. Lid inte i tystnad.”

– Gunilla Persson

 

 

Julia Luchmun, 29, Göteborg, stylist.
”Något av det viktigaste att uppmärksamma på kvinnodagen tycker jag är hur kvinnor i decennier har kämpat för oss kvinnor och våra rättigheter och hur långt vi faktiskt kommit, även fast vi har en liten bit kvar. Men också hur otroligt viktigt det är att vi håller ihop, stöttar och peppar varandra. Tillsammans är vi starkast!”

 – Julia Luchmun

 

 

Linnea Roslund, 30, Gävle, rekryterare.
”Maskulinitetsnormen. Macho- och våldskulturen som bidrar till ett patriarkalt samhälle är farlig för både män och kvinnor. Allt växer ur det – mäns våld mot kvinnor, snedfördelade resurser, homo­fobi … Det börjar så tidigt som i förskolan: ’Han slår dig för att han tycker om dig.’ Det är också där förändring av normer och beteenden bör starta.”

 – Linnea Roslund

 

 

Asabea Britton, 31, Stockholm, barnmorska. Foto: amelia
”En fråga jag brinner för och arbetar med varje dag är kvinnors rätt till kunskap om sin kropp, så det är vad jag skulle uppmärksamma. Känner man sin kropp och vet någorlunda hur den fungerar, inte minst när det kommer till sexualitet, reproduktion och menscykel, så har man vunnit en enorm makt över sitt liv och möjligheten att göra informerade och välgrundade val för sig själv och sin framtid. Här har vården och inte minst sexualundervisningen i skolan ett stort ansvar för att ge tjejer och kvinnor de verktyg de behöver för att kunna fatta egna beslut som gynnar dem.”

 – Asabea Britton

 

 

Nathalie Frölich, 29,  Teneriffa, reseledare.
”Min absoluta hjärtefråga är kvinnors trygghet. Vi faller ständigt offer för våldsöverfall på allmänna platser, men också i våra nära relationer. Vi är inte bara utsatta av okända män, utan även av dem vi litar allra mest på. Jag har tröttnat på att vara rädd, inte bara å mina egna vägnar, utan även för mina närmaste. Äntligen ligger frågan i tiden, men hur många ska drabbas innan det får ett slut?”

– Nathalie Frölich

LÄS OCKSÅ: 13 viktiga kvinnor alla borde lära sig om på historielektionerna