Svenska Amira efter burkiniförbudet: ”Sluta bestämma över kvinnors val"

Tidigare i veckan spreds bilder av hur poliser i franska Nice tvingade av en vilande kvinna sin burkini på stranden. Reaktionerna på polisens tilltag lät inte vänta på sig och röster runt om i världen frågade sig, varför?

En av alla personer som reagerade starkt var Amira Said, 24, som bor och lever i Frankrike med sin familj. Efter att bilden av den okända kvinnan blivit en nyhet världen över, satte Amira ner foten och i ett inlägg i en tjejgrupp på Facebook förklarade hon problemet.

Pearl Åkesson

I en intervju med amelia.se utvecklar hon det hela.

– När jag såg bilden för första gången, blev jag förkrossad. Att se den stackars kvinnan bli förnedrad framför andra människor på stranden är helt vansinnigt. Jag är arg, ledsen och frustrerad. Hur långt ska detta gå? Hur länge ska islamofobin fortsätta? säger Amira och fortsätter:

– Mitt budskap var att gör det du vill, ingen ska trycka ner dig för den du är och för något du har valt och är lycklig med. Inte ens en lag som den här ska få dig att ge upp. Du är du, och fortsätt vara det. Kämpa emot alla dessa fördomar. Min slöja ska sitta där den är, vare sig man gillar det eller inte.

Amira Said har tröttnat rejält. Foto: Privat

Amira berättar att folk har både tittat, pekat och skrattat när hon haft på sig sin burkini på stranden, men att det inte rör henne i ryggen.

– Det gör mig inte mindre värd, eller att jag på något sätt skäms. Jag gör inget fel, och om de tycker att jag är konstig eller farlig på något sätt då är det de som har problem och inte jag. Jag är ute med min familj och vill gärna njuta av dagen precis som alla andra på stranden, säger hon och fortsätter:

– Att jag kan få bada och ha kul samtidigt som jag känner mig bekväm i min klädsel är ju bara bra. Varför ska man behöva vara avklädd för att blandas in med andra? Jag är nöjd, jag gillar det, så låt mig vara. Det har blivit en norm att klä av sig, men ett brott att vara helklädd. Var är jämlikheten? Och när ska andra sluta bestämma över kvinnor och deras val?

Amira har badat i bikini vid flera tillfällen, då på privata kvinnobad, men trivs bättre i sin burkini då hon kan känna sig bekväm och fri.

– Jag ser inget fel med det på andra som väljer att ha bikini öppet. Tycker man om det, så ja, absolut. Det är ingenting som angår mig eller någon annan. Precis så vill jag också att andra ska tänka om min klädsel.

Efter att hon lagt ut inlägget om sin burkini, både i Facebook-gruppen och på Instagram sköljts över av peppande kommentarer.

– Jag blev oerhört glad av alla dessa positiva kommentarer, att alla peppar varandra oavsett vilken bakgrund man har.

Däremot har hon inget övers till alla negativa kommentarer som också slinker in då och då.

– När det kommer in kommentarer där de intygar att man är tvingad och förtryckt av mannen inom islam är det mest skrattretande, för det som händer nu, DET är förtryck mot kvinnan. Att de vill bestämma över hur vi ska vara klädda. Jag känner mig nertryckt av samhället, att jag inte är värd något om jag inte klär mig efter normen. Hör ni hur sjukt det låter?

– Vi är kvinnor, vi är vuxna. Det är VÅR vilja. Mindre klädd eller fullt påklädd, det angår ingen annan än sig själv!

Läs hela Amiras inlägg här nedan:

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 25 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Mest läst just nu

Lovas budskap har nått tusentals: ”En tjej måste få ha kort hår utan att ifrågasättas”

"Sjöjungfru-lår" – Här är uttrycket som får tusentals kvinnor att hylla sina ben

Här är klädmärket som visar hur plaggen sitter på olika kroppar