Selma, 8, samlar in pengar för att glädja gamla – och utmanar andra att göra samma sak

Allt började när Selma Stjärnhem och hennes pappa skulle handla mat. De fick syn på en gammal, dement man på parkeringen som inte kunde låsa upp sin bil. Selmas pappa hjälpte farbrorn medan de väntade på hans fru. Efter det startade Selma en insamling för att hjälpa gamla människor.

När Amelia.se får en pratstund med Selma, 8, och systern Greta (som också är presschef), 10, har de precis varit och köpt mer smör. Sedan i måndags bakar de och kusinen Ella eget fikabröd som de säljer utanför en mataffär i Karlstad.

– Vi säljer fika för att samla in pengar så vi kan göra storfika för de gamla sen. Vi har fått in 431 kronor (på onsdagseftermiddagen, reds anm),säger Selma Stjärnhem.

Och många är positiva till initiativet. På Facebook har Selmas utmaning snabbt fått över 900 "likes", och flera fikakunder har visat sin uppskattning.

– Många säger när de ska få växel att de inte vill den. De tycker att det är en sådan bra sak så de skänker den. Och så är det flera gamla som säger "tack för att ni hjälper oss".

Selma Stjärnhem tycker att det finns flera saker man kan göra för att livet ska bli trevligare för våra äldre medmänniskor. Till exempel gå och hälsa på, fika lite eller gå på promenad. Något som gör de glada helt enkelt.

Hur vill ni själva vara när ni blir gamla?

– Glad och pigg så man kan göra saker.

Pappa Andreas Stjärnhem tycker att utmaningen är bra, eftersom det kanske även kan få vuxna människor att fundera över de gamlas situation.

– Det var ju bara en idé först, men det är kul att utmaningen ändå får lite fart. Att folk får fundera lite över vad man kan göra, stort och smått. Som att ställa sig upp på bussen. Barn behöver inte förhålla sig till budgetar och bokslut, de får en idé och så går de på den. Vi behöver mer sånt.

Selma Stjärnhem från Karlstad säljer fika tillsammans med systern Greta och kusinen Ella. Foto: Privat

Och Selma har redan en ny idé att sjösätta:

– Vi vill försöka samla in barn som har djur som får komma och hälsa på på ålderdomshem. Då kan man prata om hur det är i skolan nu och hur det var för dem. Och de gamla får prata med barnen och träffa djur.

Hurra för människor som Selma, Greta och Ella!

Du kommer också att vilja se:

92-årig dam rymde från äldreboendet för kärlekssemester med yngre flamman

Saras familj lurades på 8 000 kronor –räddades av Rolf

Den här 17-åringen förklarar varför feminism behövs –med en enda klockren mening

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!