Lovas budskap har nått tusentals: ”En tjej måste få ha kort hår utan att ifrågasättas”

Inför lillasyster Alvida skolstart satte sig Lova Drevstam från Stockholm vid datorn och började skriva ett inlägg på Facebook. Hon skrev om sin sjuåriga syster och hur hon hellre står på en skateboard än leker med dockor, att hon hellre bär kalsonger än trosor – och att hon nyligen klippte av sitt långa blonda hår, för att hon ville det. Och om hur modig och mäktig hennes sjuåriga lillasyster är.

Nu hyllas Lovas inlägg – och tanken bakom det.

Pearl Åkesson

23-åriga Lova Drevstam är en mycket stolt storasyster. Inför lillasyster Alvidas skolstart valde hon att skriva ett inlägg om hur cool och modig hennes sjuåriga syster är:

”Hon tycker inte om dockor eller trosor, men skateboard och kalsonger funkar bra. Hon vill inte ha klänning eller rosa saker, helst gult och grabbigt. Idag fick hon klippa sig exakt hur hon ville, och så här blev det.”

 – Jag är inte orolig för vem hon kommer bli eller vem hon kommer tycka om när hon blir äldre, jag är orolig för att barn och vuxna kommer ifrågasätta hennes val. Jag är orolig för att barn i hennes ålder kan vara så fruktansvärt elaka, jag är rädd att hon inte ska få vara den hon är. Jag är rädd för att samhället formar barn i sån tidig ålder, att barn som inte passar in i ramen blir utanför och utstötta.

Här klipper Lova sin lillasyster Alvida. Bild: Privat

Sedan hon skrev det i slutet av förra veckan har inlägget delats över 1000 gånger och gillats av över 10 000 personer. När amelia.se pratar med Lova säger hon att anledningen till att hon skrev texten var lite för att påminna vuxna om hur viktigt det är att tänka på vad vi säger inför våra barn.

– Jag kände att vi behöver påminna varandra om att det är vi som formar våra barn. Sen kan vi som vuxna också vara otroligt snabba med att sätta barn i fack. Om en tjej klipper av sig håret, eller en kille vill måla naglarna så är det oftast för att barn gör det de tycker är coolt eller fint. De vill ha samma kläder som i en film dem såg, eller samma frisyr som deras idol. Det är vuxna som gärna får det att handla om könsförvirring eller homosexualitet. Vi måste sluta upp med det, säger hon och fortsätter:

– Nu när alla barnen börjar skolan igen så ska alla hitta sin plats och sitt umgänge. Jag blir nog lite överbeskyddande, speciellt när jag ser att Alvida är så stark och självsäker bakom sin stil. Jag vill inte att någon ska kunna ta det ifrån henne.

Att inlägget blivit så viralt som det har blivit tycker Lova är både skrämmande och fantastiskt på samma gång.

– Jag älskar att folk höjer sina röster och delar bilder på sina barn med liknande stilar. Samtidigt så kände jag att det blev sårbart på ett annat sätt när jag inte längre hade full kontroll över allt som skrevs.

Reaktionerna enligt Lova har varit bra, av över 450 kommentarer så har det bara varit en negativ. En person som ansåg att ordet hen inte finns.

– Det är ett typiskt exempel på vuxna som ska sätta in i fack, Alvida klippte av sig håret och gillar en annan stil så då blev hon direkt en "hen".

Vet Alvida om det du skrivit – och i så fall, hur reagerar hon på all respons?

– Hon tycker det är kul, men samtidigt så har hon ingen uppfattning om vad 10 000 likes är.

Lova tillsammas med sin lillasyster. Bild: Privat

Vad vill du säga till alla som vill sätta din syster och andra personer i ett fack?

– Glöm ramen! En tjej måste kunna få ha kort hår och bekväma kläder utan att det ska ifrågasättas, en kille måste kunna få ha nagellack eller prinsessor på sina kläder utan att folk höjer på ögonbrynen. Man kan inte vara rädd för att låta sina barn följa sin känsla eller sin identitet. Hur de än gör så måste vi stärka dem från början!

Läs hela Lovas inlägg här under:

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 25 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Mest läst just nu

Sonen valde sina finaste trosor – förskolans reaktion kommer göra dig varm i hjärtat

"Du behöver inte förstå, bara respektera" – Klippet alla föräldrar borde se

Transsexuella 14-åringen får bästa presenten av sin mamma – klippet som berört miljoner