Linnéa Claeson – humor är mitt bästa vapen mot dick pics och näthat

Dick pics (penisbilder) och sexuella förslag. För flickor så unga som tio år är det vardag på nätet. Handbollsspelaren Linnéa Claeson har fått nog – och slår tillbaka.

Gud så söt… Vill smeka slicka dej till sköna orgasmer...”

”Jag ser hellre att du slickar på en iskall lyktstolpe mitt i vintern, fastnar, står där i en och en halv timme trots att du är jättejättekissnödig och till slut får en bit av tungspetsen avsliten. Men man kan ju inte alltid få som man vill…”

Handbollsspelaren Linnéa Claeson, 25, har en tydlig strategi för att hantera grova sexuella meddelanden från män på nätet.

– Humor är mitt bästa vapen. Om jag blir kränkt, då gör jag vad fan jag vill. Det kan vara att driva med personen, be honom dra åt helvete, blockera honom, berätta för någon jag litar på eller skvallra och hänga ut honom, berättar hon över telefon, och slår fast:

– Insikten att jag både är offer och stark har varit revolutionerande för mig.

Linnea var bara tio år när hon och många av hennes tjejkompisar började få sexuella meddelanden av män. Med instagramkontot Assholesonline, som i skrivande stund har över 205 000 följare, synliggör Linnéa nättrakasserierna.

Den verklighet hon visar upp, med penisbilder och frågor om nakenbilder, är chockerande för många.

– Ju äldre jag blev, desto mer insåg jag att det här beteendet aldrig får bli vardag. Det var då jag startade krig mot de här männen. Jag har alltid varit kaxig och rapp i käften, så det kommer nog från min personlighet.

Att bli en symbol för motståndet mot mäns sexuella trakasserier har sitt pris. Linnéa har fått ta emot mängder av hot. Men hon har också blivit en viktig talesperson och efterfrågad föreläsare. Kvinnor skriver till Linnéa för att berätta om sina erfarenheter. Även män visar sitt stöd.

– Jag får massor av positiva kommentarer från män, som är chockade över hur andra män beter sig.

Linnéa belyser något viktigt; det finns inte separata spelregler för internet. Och en enda kommentar kan göra skillnad.

– Visa civilkurage på nätet. Säg ifrån!

Av: Pernilla Ericson Foto: Jonatan Fernström

Missa inte att Linnéa Claeson är sommarpratare. Måndagen den 17 juli, kl 13.00, P1 är det dags.

LÄS OCKSÅ: Minna Dennerts nätrörelse jobbar för att trycka ner näthatet – #jagärhär

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!