Lady Dahmer: Slå tillbaka mot näthatet direkt!

Nataschja Blomberg: Hatad för att hon väcker debatt

"Det otäcka med trollen på näten är att hatet är så himla stort, att de gömmer sig och kan finnas var som helst. Jag har fått hat från lärare, människor som arbetar med barn, helt vanliga män.

I början blev jag jätterädd. Sedan tänkte jag att de flesta skäller värre än de bits, att en person som verkligen vill mig illa kommer inte skriva det på nätet, han kommer bara dyka upp en dag.

En man skrev att han ville sprätta upp mina barn så att jag fick se hur det kändes. Jag kollade upp hans IP-nummer och tog reda på vem han var, och det visade sig att han hade hotat flera andra kvinnor. Han blev väldigt spak när jag hängde ut honom med namn på bloggen.

Det är så jag gör: slår tillbaka direkt. Jag samarbetar med bloggvänner, delar IP-nummer och sparar all information i en lista. Hittar jag någon av hatarna på facebook brukar jag mejla dom och berätta att jag vet vad de heter, då ursäktar sig de flesta och slutar.

Hat föder hat. Folk samlas i trådar på Flashback, facebook och antifeministiska bloggar, det blir en väldigt hätsk stämning och de hetsar varandra att bomba vissa skribenter med elaka kommentarer.

Strax före jul skrev jag om H&M:s nya Tupactröja på deras facebooksida: ’Hej H&M, hur tänker ni när ni väljer att sälja tröjor med bilder på dömda våldtäktsmän? Blir det Hagamannen nästa gång kanske? Är våldtäkt fashion?’ Det resulterade i tusentals kommentarer om att jag var dum i huvudet, att de skulle våldta mig och mina barn. Hatet är så orimligt. Jag gillar inte Tupac så då ska mina barn våldtas!

Vissa gånger har jag funderat på att sluta. Tänkt: Är det värt att mina barn kommer kunna läsa på nätet om vilken äcklig, fet hora jag är? Men samtidigt vill jag inte tystas.

I min egen blogg censurerar, raderar och blockar jag kommentarer för att hatarna inte ska få ta över. Jag inser att jag inte kan bli älskad av alla, de behöver inte ens respektera mig, men jag vill i alla fall få utrymme att tala utan att folk försöker tysta mig med hot. Tysta mig hellre med argument, snacka ner mig så att jag inte längre har något att säga! Det är mer ärligt.”

Mitt råd: Slå tillbaka direkt!

_______

Natashja Blomberg

Gör: Bloggar som Lady Dahmer, krönikör på Söderhamnsnytt.

Ålder: 36.

Familj: Maken Oskar, barnen Ninja, 4, och Tamlin, 2.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!