Jennifer Wegerup: Jag håller mig borta från lagens fansforum

Jennifer Wegerup: Hånad för att hon skriver

"Jag kom till Aftonbladets sportredaktion 2003. Då var jag 31 år, kunde fotboll – hade själv spelat i 17 år, hade skrivit nyheter på Expressen i tio år, jobbat i London och Italien och hade skinn på näsan. Sporten är en mansdominerad värld, såväl internt bland kollegor som när det gäller sportstjärnorna som jag bevakar och läsarna. Hade jag varit 21 hade jag nog inte pallat, precis som många tjejer inte gör, för det är tufft.

Jag får så klart mycket positiv respons men jag får också höra att jag är en inkvoterad sopa, att kvinnor inte kan någonting om sport. Mitt jobb är att bevaka Zlatan och jag åker på EM, VM och OS. Jag tror att det är oerhört provocerande för en del manliga läsare att jag lever deras dröm. De som vet vem som var högerback i Liverpool 1932 borde ju fått jobbet, inte jag. De tror på fullt allvar att de skulle kunna göra det bättre. Men det handlar inte om nördkunskap, du ska kunna språket, ha nyhetsnäsa, kunna ta dig fram och kunna prata med folk för att bygga de rätta kontakterna som jag till exempel har gjort med Zlatan.

Mina manliga kollegor får också mycket påhopp, men det är på ett annat sätt, män får per automatik en annan respekt. Om de skriver fel i en krönika så är det inte för att de är killar, men om jag skriver fel är det för att jag är tjej och därför inte kan fotboll.

Man är alltid ett objekt. Jag har blivit kallad feministhora, fått kommentarer om mitt utseende – både att jag är läcker och har stora bröst till att jag är ful, fått höra både att jag fått jobbet för att jag har legat med chefen och att jag behöver mera kuk. Ofta handlar det om Zlatan. Jag får mejl där de skriver ’du är kär i Zlatan’, ’du är så jävla kåt på honom’, ’suger du av Zlatan varje dag?’. Som om det var jag privat som följer efter Zlatan, det är ju Aftonbladet som har bestämt det, det är mitt jobb.

Allsvenskan väcker också mycket känslor. När jag skrev om den kunde jag få hotfulla mejl. En person skrev ’jag ser att du är gravid, du borde få magen insparkad så att det inte kommer någon mer unge från dig, din fula, jävla brud.’

Nu för tiden läser jag aldrig om mig själv på Flashback eller googlar mig själv och jag håller mig borta från fotbollslagens fansforum. Det tillför inget utan man riskerar bara att må dåligt. För de stannar ibland kvar inom en, de här kommentarerna och mejlen. Det är det absolut jobbigaste med jobbet. Mer än alla resor, mer än all stress.”

Mitt råd: Läs eller googla inte dig själv, det tillför inget.

___________

Jennifer Wegerup

Gör: Sportjournalist och nyhetskolumnist på Aftonbladet, Nordenkorrespondent för Italiens största sporttidning La Gazzetta dello Sport.

Ålder: 40.

Familj: Stor med två döttrar, 7 och 3,5.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!