Foto: TASS / Barcroft Media

Irena Pozar: "50-talet ringde och ville ha tillbaka sina sportkommentatorer"

OS i Rio De Janeiro är i full gång. Världens absolut främsta idrottare har samlats för att tävla och underhålla oss vanliga dödliga. De har hela världens ögon på sig och tidningarna rapporterar om exakt allt. I vanlig ordning är OS-kvinnorna extra utsatta.

I DN skrev sportjournalisten Nils Palmgren tidigare i veckan följandeom cyklisten Emma Johansson efter att hon tagit OS-silver:

”Silvermedaljen är stor och ser nästan enorm ut på den 167 centimeter långa cyklisten. I gula shorts och gul tröja ser Emma Johansson liten ut, men på sin cykel ute på banan har hon visat vilken kämpe som bor i den lilla kroppen.”

Man skulle nästan kunna tro att Palmgren skriver om ett barn eller att han aldrig sett en kvinna idrotta innan. Hans text möttes av kritik i sociala medier och DN valde att plocka bort formuleringen eftersom den var ”olycklig”.

Samtidigt har sexismen på andra sidan Atlanten nått nya höjder. Sportjournalister och kommentatorer har i den ena rapporteringen efter den andra gett uttryck för sexism.

När NBC-kommentatornDan Hicks rapporterade från damernas simning,400 meter individuell medley, ochKatinka Hosszu slog världsrekord tog han tillfället i akt att hylla Hosszus man tillika tränare, Shane Tusup.”Där är mannen ansvarig för segern”, sa Hicks.

Även USA:s gymnastiklag har fått ta del av onödig och fördomsfull rapportering. Efter att laget ägt alla med sina omänskligt grymma skills stod de samlade och pratade. Då passade enNBC-kommentator på att säga att det såg ut som att de”likaväl hade kunnat stå i ett köpcentrum”.

Det kommentatorn förmodligen försökte säga var att de fick det att se enkelt ut – men det han sa var att de var som vilka andra tonårstjejer som helst. Och alla vet ju att det enda tjejer gör är att shoppa. Även om de är bäst i världen på gymnastik (de har i skrivandets stund tagit två guld) och så starkaatt man börjar undra om de ens är mänskliga.

Och sist men inte minst: har ni läst artikeln ”Corey Cogdell, wife of Bears lineman Mitch Unrein, wins bronze in Rio” publicerad iChicago Tribune? Härhar vi alltså en kvinna som precis vunnit brons i skytte och det man lägger fokus på är vem hon är gift med.

Att den här typen av rapportering, från Palmgren till Chicago Tribune, fortfarande görsär skamligt. Och ja, det finns säkert ”viktigare grejer att skriva om”. Men det är viktigt att förstå att den här typen av sexistisk rapportering inte verkar i ett vakuum. Den fortsätter sprida fördomar och förminskakvinnor – till och med när de är världens starkaste och bästa idrottare. Att ständigt matas med den typen av kommentarer gör så klart att sexismen i samhället växer.

DN kallade Palmgrensstycke om Emma Johansson för en ”olycklig formulering” och TT har rapporteratom ”sexistiska grodor under OS”. Men det är inga olyckliga formuleringar och grodor: det är samla gamlaunkna kvinnosyn somtyvärr fortfarande genomsyrar hela världen.

Den här krönikan publicerades ursprungligen på vår systersajt Veckorevyn.

Vill du se mer sånt här? Gör som 24 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kommer också att vilja se:

13 viktiga kvinnor alla borde lära sig om på historielektionerna

9 bevis för att Sverige fortfarande inte är jämställt – Se den viktiga filmen här!

Det är så tröttsamt med feminism – den här bilden förklarar varför internationella kvinnodagen behövs

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!