"Dotter av vår förbannade tid" – Läs Mia Skäringers viktiga inlägg

”Dotter av vår förbannade tid. Nakna lilla flicka överfallen av projektioner om hur hon skall vara. Framträdande kindben. Nyckelben. Höftben. Fylliga bröst. Fylliga läppar. Fyllig rumpa. Fett på utvalda ställen. Och i övrigt smal.” Så skriver Mia Skäringer i ett inlägg på sin Facebook-sida, som snabbt fått en enorm respons. Och det är inte svårt att förstå varför .

Vi är nog många som kan skriva under på att förväntningarna, kraven och idealen för tjejer och kvinnor i dag är enorma, många och orimliga. Så det är ju inte konstigt att både unga och äldre tjejer börjar tvivla, känner sig otillräckliga och strävar efter att bli smalare, fylligare, muskulösare eller nättare. Eller något annat som samhället lurar i oss att vi måste vara.

Mia Skäringer inleder sitt tänkvärda inlägg så här:

”Dotter av vår tid. Om du kunde se hur vacker du är. Men hur ska jag övertyga dig. Jag famlar i min egen skugga. Jag såg aldrig mig själv heller. Hur ska jag tvinga ditt medvetande. Från vilket håll ska jag hugga dina demoner när jag aldrig förmått att döda mina egna.”

LÄS OCKSÅ: Mia Skäringer om sin kroppshets: "Jag försökte till och med ligga snyggt"

På bara ett par timmar har inlägget fått över 700 delningar och närmare 4000 gilla-markeringar. Och av kommentarerna att döma är det många som tycker att hon satte huvudet på spiken.

Många känner igen sig i Mia Skäringers inlägg

”Ja hur fasen fostrar man en dotter till självkänsla, styrka och tilltro till sin egen kompetens när man själv vacklar?”

”Så bra!! Tyvärr är det inte”bara unga vuxna” som håller på så här, även människor över 40.”

”Det är en sådan utseende fixering och ytlighet idag, som folk tror är det viktiga. Inte konstigt att många under ytan inte mår speciellt bra psykiskt”

Komikern har tidigare tagit upp kroppsnojor och ideal, till exempel i sin show "Dyngkåt och hur helig som helst".

Där skämtade hon om hur hon skulle förklara för sin dotter att ”mamma ska göra ett maglyft” och ta lite från den där play doh-degen på magen och stoppa in i brösten:

”Lilla gumman. Du vet den här degen... Om man stoppar degen i ugnen så skulle degen kunna bli... brön. Ja, du vet lilla gumman, du vet om man tar lite grann från de rika och ger det till de lite fattigare... Det blir ju ett slags återvinningstänk vet du!”

Här kan du läsa Mia Skäringers viktiga Facebook-inlägg i sin helhet:

 

"

Mia Skäringer har avböjt att kommentera inlägget och hänvisar till sin Facebook-sida.

Tummen upp för Mia som både kan skämta och vara allvarlig om ett så viktigt ämne!

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 25 000 andra och följ amelia på Facebook!

Mer om Mia Skäringer:

Mia Skäringer får nog av sin diet i Solsidan: "Man kan väl inte strypa all glädje"

9 härliga citat av Mia Skäringers olika karaktärer (hon har sagt så mycket bra!)

9 gånger Mia Skäringer blivit riktigt förbannad i "Solsidan" (vi förstår henne verkligen :)

Aktuellt just nu